Siirry sisältöön
Shanghai Daily

Yhden suomiperheen hyppy kiinalaiseen seikkailuun

21.02.2017

Shanghai Daily | Lapsen Maailman blogit

Viime syksynä kohtasimme mahdollisuuden muuttaa väliaikaisesti asumaan maailman suurimpaan kaupunkiin Shanghaihin. Marraskuun räntäsateista lensimme ensimmäistä kertaa mahdolliseen tulevaan kotikaupunkiimme, jossa asustelee 23 miljoonaa ihmistä. Tutustumismatkallamme meillä oli viikko aikaa arvioida, olemmeko perheenä valmiita altistamaan itsemme haasteille ja uusille asioille täysin vieraassa maassa, jonka kieltä emme osanneet ja kulttuurista tiesimme vain yksityiskohdan sieltä ja toisen täältä. Tiesimme Shanghain väkiluvun, ilmansaasteongelmat ja olimme myös kuulleet kaupungin olevan Manner-Kiinan länsimaisin, moderni ja lempinimeltään ”Aasian New York”.

Muuttopäätöstä oli tekemässä kaksi teini-ikäistä lasta ja vanhemmat. Päätös sanoa kyllä tarkoittaisi jokaisen kohdalta luopumista ja taakse jättämistä ainakin väliaikaisesti monille sellaisille asioille, jotka tukivat meitä ja toivat hyvää oloa arkeemme Suomessa.

Jokainen pohti ratkaisua yksilönä, mutta lopullinen päätös oli yhteinen ja lopulta hyvin yksimielinen: meistä löytyisi seikkailumieltä ja innostusta saada kokemus miltä tuntuu asua ulkomailla, jonkun toisen kotimaassa, joka on lainassa myös meidän kodiksemme. Innostuimme mahdollisuudesta saada uusia kokemuksia ja oppia asioita, joita suomessa ei tarvitsisi koskaan edes miettiä. Tiesimme, että tulisimme potemaan kovaa koti-ikävää ja arvelimme, että saisimme kokea iloa ja ylpeyttä siitä, että voimme selviytyä yhdessä elämämme seikkailusta, joka tulisi epäilemättä myös koettelemaan meitä monin eri tavoin.

Shanghai Daily | Lapsen Maailma

Peral Towerin näköalatasanne

Päätös oli helpompi tehdä, kun tiesimme, että lähdemme vain väliaikaisesti. Silti kaikille rakkaille pidempien jäähyväisten sanominen tammikuun talvessa tuntui surullisen haikealta. Tiesimme, että palaamme, mutta emme samaan mistä lähdimme. Me muuttuisimme ja meille tuttu suomalainen arki ehtisi muuttua erinäköiseksi ja tuntuiseksi. Paluun kohta olisi samanlainen hyppy uuteen tilanteeseen ja joutuisimme taas sopeutumaan yhdessä ja erikseen. Silti Shanghai ja sen arki välkehti meille kiinnostavana ja haasteitaan enemmän mahdollisuutena.

Yhdelle meistä se lupaili perhekokemusta ja mahdollisuutta olla vielä enemmän tiimi ja yhteen hiileen puhaltava nelikko kuin mitä Suomessa oli tarpeen. Maailmalla alkuvaiheessa olisimme vain me, ajan päästä toivoaksemme myös muita meille tärkeitä ihmisiä. Toinen suri Suomeen jääviä ystäviä ja yhteydenpitoa yli 6000 kilometrin päähän, mutta luotti siihen, että tämä mahdollisuus kannattaa katsoa, Shanghai voi tarjota jotakin mistä ei vielä tiennyt myös ystävyyssuhteiden tasolla. Kolmas oli huolissaan siitä, olisiko Kiinassa terrorismia tai vaarallisia maanjäristyksiä. Koostaan huolimatta Shanghai on hyvin turvallinen kaupunki, taskuvarkaat ovat isoin riski ummikkomatkaajalle. Neljännen kohdalla kiinalainen arki sisälsi myös sukelluksen aasialaiseen työkulttuuriin ja -elämään, mahdollisuus oppia uutta sekin. Näistä lähtökohdista joulun jälkeen pakkasimme 11 matkalaukkua, lähetimme kotimme tavarat kontissa yli kahden kuukauden merimatkalle ja hyppäsimme kohti kiinalaista arkea, Shanghain seikkailua ja uusia kokemuksia.

Muutimme kaupunkiin, jonka liikenneruuhkat ovat käsittämättömiä, kaupungissa on yli 50 000 taksia, metrolinjoja on 16 ja niiden yhteispituus on lähes 600 kilometriä, metroasemia on 364. Shanghain kansainvälisellä lentokentällä käy vuosittain 70 miljoonaa matkustajaa. Expatteja kaupungissa asuu meidän lisäksemme 170 000. Kaupungissa on maailman neljänneksi eniten pilvenpiirtäjiä. Me ja 23 miljoonaa muuta ihmistä, näillä eväillä käynnistyi yhteinen kiinaseikkailumme. Tervetuloa matkaamme mukaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »