Arkisto avainsanalle “kasvatus”
-
“Kodeissa kännykät kannattaa sulkea viimeistään iltayhdeksältä”, sanoo nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola
Silja Kosola on kahden teinin äiti ja Pohjoismaiden ensimmäinen nuorisolääketieteen dosentti. Hänestä nuorille tulee tarjota matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluita paikoissa, joissa he muutenkin viettävät aikaansa. Ja kodeissa kännykät kannattaa sulkea viimeistään iltayhdeksältä. Lue lisää »
-
Moni nuori pohtii, onko hän hetero, homo, bi vai muu
Tykkäänkö tytöistä, pojista, kaikista vai enkö välitä seksistä muiden kanssa ollenkaan? Mihin lokeroon kuulun? Nykynuoret pohtivat omaa seksuaalista suuntautumistaan avoimin mielin. Lue lisää »
-
Meillä ei vietetä ystävänpäivää, vaikka ystävyys onkin mielestäni äärettömän arvokasta
Ystävyys on tärkeää, mutta hypetys ystävänpäivän ympärillä nostattaa minulla lähinnä ihokarvat pystyyn. Haluaisin ystävyyden olevan osa arkisuutta aivan kuin haluaisin muidenkin elämän moninaisten ilmiöiden olevan juurikin sitä: arkeen kietoutuneita hetkiä, arvokkaita jokainen. Lue lisää »
-
Jokaiselle omannäköinen pala elämän palapelissä
Istumme keittiön pöydän ääressä, Esikoinen, Puoliso ja minä, ja teemme yhdessä 1000 palan palapeliä. Kuopus istuu olohuoneen sohvalla ja kuuntelee musiikkia kuulokkeilla. Kaikilla on vielä ulkoilusta punaiset posket ja tunnelma on harvinaisen rauhallinen. Etsimme keskittyneesti palasia ja pohdimme mikä kuuluisi mihinkin. Kuva koostuu Pariisin nähtävyyksistä, sen on sellainen humoristinen. “Tässä kuvassa on aika hassusti taas […] Lue lisää »
-
Muutos vähemmän ahdistuneeseen vanhemmuuteen asuu meissä itsessämme
Millaista olisi vanhemmuus jos siihen ei kohdistuisi niin paljon paineita suoriutua siitä täydellisesti? Millaista olisi vanhemmuus jos kuulisit toimistasi enemmän kehuja? Miksi me uuvumme ja jäämme niin yksin Suomessa? Lue lisää »
-
Tekeekö kulttuuri erilaisen vanhemman?
Miten kulttuuri vaikuttaa vanhemmuuteen? Olemmeko me nyt erilaisia vanhempia elettyämme pitkän pätkä lastemme vanhemmuutta Piilaaksossa? Lue lisää »
-
Isyyden mitta
Millainen on hyvä isä ja kuka sen määrittelee? Kysymyksiä, joita itse kävin läpi lastemme synnyttyä. Lue lisää »
-
Puhetta kuolemasta
Lapsille on tärkeää puhua kuolemasta. Suoraan ja rehellisesti. Lapsi ei kykene hahmottamaan sanaa poissa vaan hän tarvitsee paikan, mihin kuollut menee. Yritän kasvattaa lapseni ymmärtämään kuoleman osana elämää, en jonakin pahana loppuna sille. Lue lisää »
-
Kuin kaksi marjaa – mansikka ja mustikka
Aluksi he olivat kuin kaksi marjaa. Esikoinen ja Kuopus. Nyt kun aikaa on kulunut alamme nähdä kuinka erilaisia he ovatkaan. Marjoja edelleen, mutta kaksi täysin erilaista sellaista. Lue lisää »
-
Työelämä teki minusta paremman vanhemman
Vuodet kotiäitinä opettivat paljon. Kuitenkin vasta palattuani työelämään, koen voivani olla oikeasti paras mahdollinen vanhempi lapsilleni. Lue lisää »