Arkisto avainsanalle “lastenkirjat”
-
Lastenkirjallisuudessa puhutaan paljon lukemisesta ja lukutaidosta
Lukemisesta ja lukutaidosta puhutaan onneksi niin paljon, että vaikutus tuntuu jo lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kuvakirjoissa käydään kirjastossa ja kirjakaupassa, nuortenkirjoissa kääriydytään lämpimiin peitteisiin ja nautitaan tarinan voimasta. Hienoa on se, että kirjakasvatus koskettaa myös nihkeästi kirjoihin suhtautuvia. Lue lisää »
-
Lapsille kirjoitetaan sankaritarinoita, joissa he ovat rohkeita ja kapinallisia sekä selättävät koulukiusaajat
Vielä viitisen vuotta sitten olisi tuntunut hassulta edes kuvitella, millaisella vimmalla lapsille kirjoitetaan kirjoja sankaruudesta ja rohkeudesta! Lastenkirjallisuuden historia on täynnä ihmeellisiä urotekoja tekeviä lapsia, ja nyt on jälleen sankaruuden aika. Lue lisää »
-
Lasten- ja nuortenkirjoissa velloo jatkuva muutostila, ja rajuimmin muuttuu perhe
Elävässä elämässä ja kirjoissa kuulostaa pahaenteiseltä, kun äiti ja isä sanovat: “Olisi puhuttavaa…” Niillä sanoilla käynnistyvät Varpun elämän muutokset Riina Katajavuoren ja Jenny Lucanderin kuvakirjassa Kaksi kotia (Tammi). Avioerosta, muuttamisesta ja vanhempien uusista kumppaneista kertova kirja ei ole suoranainen harvinaisuus, mutta niin vain on käynyt, että muut aiheet ovat viime vuosina syrjäyttäneet avioeron pohtimisen lastenkirjoissa. […] Lue lisää »
-
Lastenkirjojen käsitys elämästä lohduttaa aikuistakin, kun kaikki kääntyy paremmaksi
Lastenkirjoissa sallitaan pehmeys ja sävyisyys: perheongelmiin löytyy kuin löytyykin onnellinen ratkaisu. Nuortenkirjoissa kaikki on toisin, niissä ihmiset eivät niin vain löydä toisiaan. Lue lisää »
-
Lastenkirjoissa on aina opetettu hellyyttä ja toisista ihmisistä huolehtimista
Lastenkirjoissa on viime vuosina noussut erityisen tärkeäksi aiheeksi isovanhempien ja lasten välinen suhde. Muistisairauksista kertomistakaan ei kartella. Lue lisää »
-
Kiukkua ja kiintymystä
Sisaruus on aina läsnä lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Pikkusisaren syntymä saa tunteet myrskyämään, mutta perinteisen aiheen rinnalla julkaistaan nyt kirjoja muistakin kinkkisistä näkökulmista. Lämpöäkin löytyy. Lue lisää »
-
10 syytä rakastaa Roald Dahlin lastenkirjoja
Yksi kaikkien Kiikkuvan kirjapyllyn perheenjäsenten yhteisistä suosikkikirjailijoista on Roald Dahl. Melkein kaikki Dahlin kirjoittamat lastenkirjat voidaan ylipäänsäkin luokitella lastenkirjallisuuden klassikoiksi Miksi tämän viime vuosituhannella kuolleen kirjailijan teokset ovat edelleen ihan huippuja? Tässä 10 syytä rakastaa Roald Dahlin kirjoja: 1. Outo huumori Meidän perheen lapset arvostavat kirjoja, jotka ovat hauskoja. Roald Dahlin kirjojen huumori on […] Lue lisää »
-
Sydäntä ja suuria ajatuksia
Lasten- ja nuortenkirjallisuus herättelee entistä enemmän ajatuksia tunteita unohtamatta. Kirjat kannustavat miettimään ja kääntelemään asioita monelta kantilta. Lue lisää »
-
100 kirjaa
Kun Kiikkuvan kirjapyllyn perhe tänä syksynä muutti, muuttoavuksi hälytetyt ystäväni olivat pahoillaan löytäessään muuttolaatikoiden seasta painavan laatikon, jonka kyljessä luki ”Kirjaston kirjoja”. – Mikä tämä on? yksi muuttoapureista ihmetteli huvittuneena ja osoitti kirjalaatikkoa. – Olisit edes kirjoittanut siihen hämäykseksi, että ”mummon kirjoja”, kiusasi toinen. – Viedään tämä laatikko minun autooni. Voin pudottaa sen kirjastoon kotimatkalla, […] Lue lisää »
-
Unohtunut kirja-aarre
Muutimme jokin aika sitten uuteen kotiin. On ihanaa, kun uudessa kodissa on kaikille enemmän tilaa ja juuri meidän perheelle toimiva pohjaratkaisu. Lapsiperheen muuttorumba on kuitenkin aina ihan kamala puristus. Olen nyt muuton yhteydessä käynyt läpi myös kaikki perheemme lastenkirjat. Arkistoin kellariin ison kasan pienten lasten kirjoja, joita perheemme koululaiset eivät enää lue, mutta jotka ovat […] Lue lisää »