Hyppää sisältöön

Tutkimuksen mukaan taaperot nukkuvat pinnasängyssä paremmin kuin tavallisessa lastensängyssä

Julkaistu
Tutkimuksen mukaan taaperot nukkuvat pinnasängyssä paremmin kuin tavallisessa lastensängyssä

Kuva: Pixabay/ErikaWittlieb.

Paikkoja, joissa alle kolmevuotiaat nukkuvat on monia. Pinnasänky ja lastensänky kuuluvat yleisimpien joukkoon. Pinnasänkyä voi yleensä koon ja painorajojen puolesta käyttää pitkäänkin. Toki siinä vaiheessa kun lapsi alkaa osoittamaan kiinnostusta kiipeilyyn, kannattaa esimerkiksi pinnoja poistamalla muokata sänkyä siten, että lapsella on turvallinen kulkureitti sänkyyn ja sieltä pois.

Pitkään pinnansänkyä käyttäviltä vaan tupataan usein kyselemään, että eikö tuo teidänkin pieni jo pärjäisi tavallisessa lastensängyssä/junnusängyssä/isojen sängyssä tai millä nimellä sitä nyt halutaankaan kutsua. Tai että vieläkö te sitä raasua vauvasängyssä kaltereiden takana nukutatte? Tai vähemmän hienovaraisesti, että ettekö tuota vauvaroinaa ole vielä saaneet pihalle. Toki moni pinnasängyssä nukkuva lastensängyssäkin pärjäisi, mutta onko varhaisesta siirtämisestä mitään hyötyä onkin sitten toinen juttu. Tietysti on yksilöllistä, kuka parhaiten nukkuu missäkin, mutta uuden tutkimustiedon mukaan siirtymistä pois pinnasängystä ei tarvitse kiirehtiä.

Sleep Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan pinnasängyn käyttäminen kolmevuotiaaksi asti voi länsimaisissa olosuhteissa parantaa lapsen unen laatua ja määrää. Länsimaisiin olosuhteisiin viitataan siksi, että tutkimukseen osallistujat asuivat Australiassa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Arvio lapsen unesta perustui lasta hoitavan henkilön tekemiin havaintoihin.

Kyseiseen tutkimukseen osallistui lähes kaksi tuhatta lasta, joiden ikä vaihteli puolentoista ja kolmen vuoden välillä. Pinnasängyn käyttäminen väheni johdonmukaisesti lapsen kasvaessa. Alle kaksivuotiaista pinnasängyissä nukkui 63 %, mutta kahden ja puolen vuoden iän ohittaneista enää 13 %. Sekä pinnasängyt että lastensängyt oli sijoitettu eri huoneisiin kuin missä heidän hoitajansa nukkuivat. Lasta hoitavat henkilöt raportoivat tietoja lapsen unesta ja siihen mahdollisesti liittyneistä ongelmista tarkoitukseen suunnitellulla älypuhelinsovelluksella.

Riippumatta lapsen iästä tai asuinmaasta, nukkuivat pinnasänkyä käyttävät lapset paremmin. Pinnasängyssä nukkuminen yhdistyi tilastollisesti merkittävällä tavalla aikaisempaan nukkumaanmenoaikaan, nopeampaan nukahtamiseen, vähäisempään yöheräilyyn, pidempiin unijaksoihin sekä pidempikestoisiin yöuniin. Pinnasängyissä nukkuvilla lapsilla oli myös vähemmän uniongelmia sekä nukkumaan menemisen vastustamista. Ainoa, mihin nukkumapaikan valinta ei vaikuttanut, oli valveillaolon kesto yöheräämisten yhteydessä.

Tutkimuksen mukaan pinnasänkyä siis kannattaa käyttää kolmevuotiaaksi asti elleivät lapsen tarpeet tai muut olosuhteet edellytä aiempaa muutosta. Mitä olet tästä mieltä?

Sanna Kaski

Käsitelty tutkimus:
Ariel A. Williamson, Erin S. Leichman, Russel M. Walters, Jodi A. Mindell
Caregivers-perceived sleep outcomes in toddlers sleeping in cribs versus beds
Sleep Medicine, volume 54, February 2019, pages 16-21.