Hyppää sisältöön

Kirjoja 6-vuotiaalle

Julkaistu
Kirjoja 6-vuotiaalle

6-vuotiaana lapsi on ihanassa lukuiässä. Hän jaksaa jo keskittyä monimutkaisiin tarinoihin ja lötkötellä lukevan aikuisen kainalossa pitkiäkin aikoja. 6-vuotias on kiinnostunut kirjaimista, sanoista ja kielestä. Hän ajattelee ja maistelee lukemaansa syvällisesti, tekee oivalluksia ja keskustelee.

Olen lukenut jokaiselle lapselleni ihan erityisen paljon heidän eskarivuotensa aikana. Olen itsekseni ajatellut, että kirjojentäyteinen eskarivuosi tarjoaa hyvän pohjan koulunkäynnille. Enkä nyt tarkoita vain taidollista pohjaa; eskari-ikäinen opettelee myös empatiaa ja ystävätaitoja, hän kohtaa ihan uudenlaisia isojen lasten huolia ja murheita, ja häneltä vaaditaan itsenäisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä. Myös näitä vaikeita teemoja on tärkeää käsitellä kirjallisuuden avulla.

Kiikkuvan kirjapyllyn perheessä lapset ovat 6-vuotiaina käyneet läpi myös pienen uhmakauden. Tällainen isompi uhmakas, kiukutteleva ja raivoava lapsi kaipaa ihan erityisesti aikuisen läheisyyttä, syliä ja turvaa. Yhteiset lukuhetket tarjoilevat uhmakkaalle lapselle sopivasti positiivista huomiota ja läheisyyttä.

Tässä kymmenen kirjaa, jotka mielestäni sopivat ihan erityisesti 6-vuotiaalle:

 

1. Roald Dahl: Iso kiltti jätti

Tämä ihana klassikko on sopivan jännittävä 6-vuotiaalle. Tarina kutkuttaa ihanasti lapsen omaa mielikuvitusta, jättiläisen puheenparsi innostaa keksimään omia salakieliä ja Dahlin huumori uppoaa varmasti ihan jokaiseen.

 

2. Tuula Kallioniemi: Konsta, eka A

Konsa, eka A näyttää, minkälaista koulussa on. Tarina voi purkaa koulunkäynnin aloittamiseen ja itsenäistymiseen liittyviä jännityksiä ja pelkoja.

 

3. Kalle Güettler, Rakel Helmsdal, Aslaug Jónsdottir & Sari Peltonen: Ei, sanoi pieni hirviö

Tämä kirja opettaa, että isompien valtaan ei ole pakko alistua. Kirja on voimaannuttava. Se näyttää, kuinka tärkeä 6-vuotiaan oma tahto on. Tätä suosittelen erityisesti uhmakkaille 6-vuotiaille.

 

4. Michael Ende: Momo

Momo on mieletön klassikkoteos. Tarinan päähenkilöllä, Momo-nimisellä tytöllä on erityisyys: hän osaa todella kuunnella muiden huolia. Tarina käsittelee läsnäolon merkitystä ja näyttää, että ihan yksinkertaisetkin luonteenpiirteet voivat tehdä ihmisestä erityisen.

 

5. Mauri Kunnas: Kaikkien aikojen avaruuskirja

Tämä lastenkirjallisuuden klassikko sopii tiedonjanoisille 6-vuotiaille. Muistan, että itse pienenä pohdin paljon avaruuden loputtomuutta. Tällaiset isot ajatukset ovat oman kokemukseni mukaan tyypillisiä 6-vuotiaille. Kunnaksen kirjan huumori asettaa isot ajatukset sopivaan mittakaavaan.

 

6. Riina Katajavuosi: Talvikki ja ensimmäinen älypuhelin

Monet lapset saavat älypuhelimen aloittaessaan koulun. Mediakasvattajana olen hieman huolissani siitä, kuinka vähän lasten itsenäistä mediankäyttöä käsitellään erilaisissa perheissä. Tämä Katajavuoren kirja käsittelee mediankäytön ajankohtaisia teemoja ja sopii hyvin keskustelunherättäjäksi.

 

7. Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja

Tatu ja Patu -kirjat ovat äärettömän suosittuja ja niitä luetaan monesti 6-vuotiaita nuoremmillekin lapsille. Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja on kuitenkin ihan omanlaisensa pläjäys: Se näyttää, kuinka monenlaista tekemistä yhteinen lukeminen voi olla. Se antaa lukemista kuuntelevalle lapselle uudenlaisia aktiivisia rooleja. Ja se leikittelee satujen stereotyyppisillä henkilöhahmoilla. Täydellistä matskua eskari-ikäiselle.

 

8. Thorbjörn Egner: Kasper, Jesper ja Joonatan ­– Kolme iloista rosvoa

Tässä klassikkotarinassa aikuisetkin käyttäytyvät kuin lapset; he ovat kiukuttelevia, uhmakkaita ja ihan hölmöjä. Kirja on hauska, sympaattinen, oivaltava ja jännittävä. Tarinan avulla lapsen tulee pohdittua sitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

 

9. Marjatta Kureniemi: Onneli ja Anneli -kirjat

Suosittelen lukemaan Onneli ja Anneli -kirjat ennen niiden elokuvasovitusten katsomista. Kureniemen kirjoittama kieli on niin rikasta, että elokuvien jäykkä dialogi ei tee sille kunniaa. Nämä kirjat kuunneltuaan 6-vuotiaan kieli muuttuu ja monipuolistuu.

 

10. Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär

Tiedän, että monet vanhemmat eivät malta odottaa, että pääsisivät lukemaan jälkikasvulleen Ronja Ryövärintyttären. Vaikka olisitte lukeneet tämän klassikkoteoksen jo aiemminkin, se kannattaa ehdottomasti lukea uudestaan eskarivuoden aikana. 6-vuotiaan itsenäistymiskriisiin ei kolahda yksikään toinen tarina yhtä hyvin. Ja Ronja Ryövärintytär innostaa myös liikkumaan ja leikkimään luonnossa.