Siirry sisältöön
Shanghai Daily

Suomalaista arkea kiinalaisissa mausteilla

07.03.2017

Shanghai Daily | Lapsen Maailma

Muutto Kiinaan oli meille kaikille hyppy tuntemattomaan. Vastassa oli upea suurkaupunki täynnä mahdollisuuksia mutta totuuden nimissä myös monta kompastuskiveä, joita oli ratkaistava, jotta arki lähtisi rullaamaan.

Shanghai Daily | Lapsen MaailmaEnsimmäinen asia oli kieli. Shangaissa puhutaan kiinaa omalla Shanghainese-murteella ja meitä ei olisi auttanut vaikka murretta ei olisi ollutkaan, emme ymmärtäneet puhutusta tai kirjoitetusta kiinan kielestä mitään. Osasimme sanoa tervehdyksen Ni hao ja muu verbaliikka perustui siihen, että yritimme asian hoitamista ensin englanniksi ja siirryimme sujuvasti pantomiimin puolelle varmistuttuamme että pelkkä puhekieli ei vie haluttuun lopputulokseen. Onneksemme Shangaissa on kirjoitettu katukyltit ja mm. metroasemat myös länsimaisin ilmauksin, ne auttoivat paljon paikasta toiseen suunnistettaessa. Lapsista monet kiinankieliset ilmaisut olivat hauskoja ja tiesimme, että koulun alettua kiinan kielen opetus tulisi heidän arkeensa. Meidän aikuisten olisi siis hakeuduttava pikaisesti kielikursseille, jos halusimme sujuvoittaa arkeamme ja sopeutumistamme.

Kielen lisäksi suurimmat kulttuurierot kohtasimmme kun meillä oli nälkä. Ruokakaupoissa myytiin valtavia 10 litran öljypulloja hyllymetreittäin ja riisilavoja oli useampi käytävä, säkkien koot lähtivät viidestä kilosta. Liha- ja kalatiskillä ihmettelimme kuivattujen lihatuotteiden hajuja, kala-altaista päitään nostelevia kilpikonnia, joista kaupassakävijöiden oli tarkoitus kokata päivällistä, sekä laajoja kanavalikoimia, joista löytyi myös meille hyvin vieraista osia, kuten kanan jalkateriä. Vihannes- ja hedelmäosastolla olimme mukavuusalueellamme ja maitotuotteiden kohdalla valikoimien puuttumisesta johtuen täysin hukassa. Suhtauduimme kuitenkin ruoka-asiaan asenteella maassa maan tavalla, ja aloimme totutella nuudeli- ja riisiruokien makuihin ja kokkaamiseen. Expat-yhteisöllä on Shanghaissa myös vaihtoehtona tilata tutumpia ruokia muutamista verkkokaupoista. Hinnat ovat huimia, mutta kun koti-ikävä painaa klikkaamme kotiovelle tuttuja ranskalaisia perunoita, ja meille tavallisia maitotuotteita.

 

Ravintoasioiden osalta jouduimme myös kohtaamaan asioita, jota Suomessa ei tarvitse miettiä. Kiinassa on ollut useampia ruokaskandaaleita ja yksi myyntivalteista on täällä markkinoida ruokaa sen turvallisuuden ja puhtauden perusteella. Turvallisuus on tietysti myös hintatekijä, riskittömämpi ruoka on aina hinnoiteltu  korkeammin. Jouduimme myös opettelemaan juomaan veden pulloista, ei hanasta, ja tarkistamaan aamuisin ilman saastepitoisuudet puhelimen applikaatiolla, jonka värikoodit kertovat onko ulkoilu päivän aikana suotavaa. Onneksi Kiina on halunnut lähteä vastuullisessa ilmastopolitiikassa muutokseen, ja se on näkynyt myös Shanghaissa parannuksina ilman laadussa.

Opimme nopeasti myös siihen, että etäisyyksiä ei kannata laskea kilometreissä vaan ajassa, joka on huomioinut automassojen seisomisen ruuhkassa. Asioiden hoitamisessa havaitsimme, että jos Suomessa tavoitellaan viranomaisasioissa yhden luukun periaatetta, on  kiinalaisessa systeemissä tavallista, että luukkuja on vain yksi, mutta sen takaa avautuu monen eri tekijän prosessi.  Henkilöitä, joilla on oma roolinsa asian hoitamisessa on aina useampia ja omaksi tehtäväksi jää antautua prosessille, katsoa ihmeissään, miten systeemin osapalasista muodostuu hyvin usein sujuvasti toimiva kokonaisuus ja olla iloinen lopputuloksesta, joka ei ehkä ollut nopein mahdollinen, mutta samaan maaliin tähtäävä ja asiakasystävällinen.

Shanghai Daily | Lapsen Maailma

 

Kiinalainen arki on ollut meille erilaista, mutta monella tavalla myös opettavaista. Kysyvällä asenteella ja positiivisella mielellä asioihin on löytynyt aina ratkaisu. Tunneasioissa on aina iso merkitys: me tulimme muualta ja meidät on otettu kannustavasti ja kivasti vastaan, suhtautuminen on ollut hyväksyvää ja kiinnostunutta. Shanghai, kiinalainen kulttuuri ja kohtaamamme ihmiset ovat saneet meidät tuntemaan itsemme tervetulleiksi, joka on arvokas asia meille kotoutumisessamme meidän näköiseen kiina-arkeemme. Ni hao Shanghai, me haluamme oppia tuntemaan sinut paremmin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »