Siirry sisältöön
Shanghai Daily

Suomalaisena vauvana Kiinassa

27.11.2017

Shanghai Daily: Suomalaisen ja kiinalaisen vauvan kohtaaminen

Edelliset viikkomme Kiinassa ovat olleet melkoisen vauhdikkaita ja huolen täyttämiä.

Noin kuukausi sitten huomasimme, että vauvamme tarvitsee yllättäen ilmenneisiin neurologisiin oireisiin tutkimuksia. Yritimme useamman viikon saada asioita ratkaistuiksi täällä Shanghaissa, mutta lopulta meidän oli pakko lentää Suomeen.

Saimme siellä onneksi huojentavia uutisia ja pääsimme palaamaan takaisin Kiinan-kotiimme viikon Suomi-reissun jälkeen.

Liikenneruuhkat

Jos meiltä kysytään, niin vauvan kanssa Shanghaissa on kyllä ihan helppo ja mukava asustella. Vain kaksi asiaa tuottavat harmia.

Toinen niistä on liikenne ja sen aiheuttamat massiiviset ruuhkat. Kun lyhyetkin välimatkat ottavat aina vähintään tunnin, on vauvan kanssa harkittava kaksi kertaa, kuinka usein jaksaa lähteä ruuhkiin istuskelemaan. Meidän viisi kuukautta vanha neitimme kun on sellaista laatua, että paikallaan seisovassa autossa kököttäminen alkaa käydä hyvin nopeasti tunteisiin. Mukaan ladattu virikesäkki on kumottu auton lattialle jo ennen kaupunkiin johtavalle päätielle vievää ramppia.

Ikävä neuvolaa

Toinen harmillinen asia liittyy terveysasioihin.

Suomessa vauva käy ensimmäisen elinvuotensa aikana säännöllisesti neuvolassa, jossa seurataan tarkasti hänen kehitystään.

Kiinassa käymme säännöllisesti yksityisellä lastenlääkärillä, joka tutkii vauvan korvat, kuuntelee sydämen ja tarkistaa kasvukäyrät. Muuta ei sitten tapahdukaan. Näillä käynneillä ei pysähdytä kokonaisvaltaisesti tutkimaan vauvan tilannetta, ei tarkisteta, miten motorinen kehitys tai vuorovaikutus sujuu eikä varsinkaan kysytä, miten perheenä jakselemme vauva-arkea.

Täällä on ollut kova ikävä omaa lähineuvolaamme Suomessa.

Kun vauva sairastaa

Huomasimme ihan käytännössä, miten hankalaa on, jos vauvan terveydentilassa havaitaan jotakin huolestuttavaa.

Vauvoja osataan tutkia Kiinassa hyvin huonosti. Koko Shanghaista ei löytynyt paikkaa, jossa olisi onnistunut vauvan EEG-tutkimus ilman nukutusta. Nukuttaminen on havaintojemme mukaan täällä kovin yleinen tapa pienten lasten tutkimusten ja hoitotoimenpiteiden yhteydessä.

Onneksi meillä oli mahdollisuus päästä nopeasti Suomeen, jossa menimme suoraan lentokentältä Lastenklinikan osaavien ammattilaisten käsiin. Jo kolmen päivän kuluttua meillä oli vastaukset kaikkiin kysymyksiin, vauva oli tutkittu huolellisesti ja suunnitelma jatkohoidosta oli valmis.

Olimme saaneet Shanghaissa vauvallemme täysin väärän diagnoosin, mikä johtui siitä, että vauvan tutkimustulokset oli tulkittu väärin.

Olemme nöyrän kiitollisia siitä, että vauvallamme oli mahdollisuus saada maailman parasta hoitoa Suomessa kiinalaisvauvoilla tilanne on toinen.

Miljoonakaupungissa erityisen hurjia ovat tilanteet, joissa pitäisi päästä nopeasti ensiapuun tai sairaalaan. Täällä on ambulansseja, mutta ne seisovat samassa ruuhkassa muiden autojen kanssa. Käytännössä kyseessä on pelkkä taksikuljetus, sillä ambulansseissa ei ole ensihoitomahdollisuuksia. Niinpä ainoa mahdollisuus saada apua paikalle nopeasti olisi helikopteri, mutta ne ovat kaupungissa kokonaan kiellettyjä.

Vauva kiinnostava nähtävyys

Muilta osin vauvaelämä Shanghaissa on sujunut aika leppoisasti.

Kun palasimme tänne kesällä takaisin Suomesta, vauvamme oli vain kuusi viikkoa vanha. Niin pienen vauvan kanssa liikkuminen herätti paljon ihmettelyä paikallisissa. Kiinalaisvauvat kun aloittavat tutustumisen ulkomaailmaan yleensä vasta kolmikuukautisina.

Vauvamme onkin herättänyt paljon kiinnostusta paikallisissa. Tavallinen tapa tervehtiä pienokaista on pamauttaa käsiä voimakkaasti yhteen vauvan kasvojen edessä. Meistähän tuntuu, että vauva voisi enemmänkin säikähtää kuin riemastua tällaisesta lähestymisestä.

Pitää myös olla ääntä nopeampi, jos haluaa estää vauvasta kiinnostuneita paikallisia pyyhkimästä vauvan kuolaa käytetyllä nenäliinalla tai estää heitä tarttumasta vauvaa käsistä, jotka hän seuraavassa hetkessä vie suuhunsa.

Imettäminen katukuvassa

Olemme huomanneet, että paljon on eroa myös vauvojen kehityksessä ja hoitotavoissa. Kiinalaisvauvat ovat vielä kolmen kuukaudenkin iässä pelkästään makuuasennossa myös sylissä, eivätkä vielä ole kovin kiinnostuneita ympäristöstä.

Monet vauvat ovat myös selkeästi kovin ylipainoisia.

Imettäminen ei ole Shanghain katukuvassa lainkaan yleistä. Olen ruokkinut vauvaa kaikkialla, missä hänet on nälkä sattunut yllättämään, mm. metrossa, ostoskeskuksessa, markkinoilla, taksissa ja puistonpenkillä. Imettämiseen julkisilla paikoilla on suhtauduttu ihan hyväksyvästi, vaikkei se täällä mitenkään näkyvä käytäntö olekaan.

Ilahduttavaa on ollut myös huomata, että isoissa ostoskeskuksissa on panostettu paljon vauvojen hoitohuoneisiin. Keskustassa sijaitsevassa isossa IAPM-ostoskeskuksen hoitohuoneessa on mm. vaaka vauvan punnitsemista varten ja hienot Marimekon imetystyynyt nojatuolissa! Samaisessa kauppakeskuksessa sijaitsee Marimekon myymälä.

Suurperheenä Kiinassa

Meidän Suomi100-vauvamme on pärjännyt maailmalla hienosti. Hän on tottunut hyvin kiinalaiseen äänimaailmaan ja elokuun superhelteiden jälkeen myös Shanghain ilmasto on hänelle oikein sopiva.

Yhden lapsen perheiden Kiinassa perheemme kokoonpano herättää paikallisissa paljon kysymyksiä. Hyvin usein tullaan utelemaan, ovatko kaikki kolme lasta meidän, ja oliko vauva oikeasti toivottu, kun isommat lapset ovat jo teini-ikäisiä ja heitä on jo kaksi.

Kiinalaiset saattavat keskustelussa todeta hyvin suoraan, että he eivät toivo monta lasta, koska nämä tulevat kovin kalliiksi.

Mutta kaiken kaikkiaan Shanghai on vauvavuodelle varmasti monella tavalla oikein ikimuistoinen paikka.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »