Siirry sisältöön
Shanghai Daily

Sopeutumista ja Shanghain arkea

12.06.2017

Shanghai Daily | Lapsen Maailma

Alkuvuotemme Kiinassa vierähti nopeasti. Muutto maailmalle oli perheen yhteinen päätös, silti kukin on kokenut kiinalaista elämää omista lähtökohdistaan. Moni sanoi, että alkuvaiheen kuherruskuukauden jälkeen tulee notkahdus, vaikeampi kohta, jossa koko ratkaisu horjuu, koti-ikävä painaa ja elämä maailmalla tuntuu vaikeammalta.

Ensimmäinen asia maailmalla oli rakentaa pesueelle pesä. Konttimme seilasi merellä kolme kuukautta. Kun tammikuussa lensimme Shanghaihin, meillä oli Kiinassa talo, mutta ei juuri muuta. Parin Ikea-reissun jälkeen (Shanghaissa on 3 isoa IKEAa) asetuimme uuteen kotiimme. Vieras talo tuntui heti meidän kodilta tai vähintäänkin meidän omalta Kiinan kodilta. Kodista tuli nopeasti meille hyvä tukikohta, josta teimme reissuja uuteen lähiympäristöömme. Miljoonakaupungissa uutta ja mielenkiintoista ympäristöä on todella riittänyt.

Arjen asetuttua uomiinsa otimme tavaksi retkeillä lauantait haluamissamme paikoissa ja sunnuntait keräsimme kotoillen voimia tulevaan viikkoon ja arkisiin koitoksiin. Vierailimme akvaariossa, eläinpuistossa, erilaisilla markkinoilla, Pearl Towerin näköalapaikalla, Shanghain korkeissa rakennuksissa, pikkuruisilla kiinalaisilla kujilla ja temppelialueilla. Ihastelimme säännöllisesti Shanghain valoja, jotka ovat maineensa veroiset ja tiedän jo nyt, että niitä jään itse ikävöimään kun lopullisesti palaamme Suomeen.

Arjen lomassa oli säännöllisesti myös kohtia, kun kaikki ärsytti, ei onneksi kovin usein, mutta toisinaan. Kielimuuri, erilaiset tavat hoitaa asioita, meille vieraat ja monimutkaisen tuntuiset käytännöt saivat asiat tuntumaan takkuisilta. Hauskoiksi tarkoitetut retkipäivät olivat joskus kireää tunnelmaa ja murjotusta, lapset nahistelivat keskenään ja me aikuisetkin purimme toisiimme omaa harmitusta. Kaikenlaisia tunnelmia on mahtunut Kiinan kuukausiimme, mutta niin se olisi ollut Suomessakin.

Pääosin kuitenkin yleisfiilis on pysynyt hyvänä ja kukaan meistä ei ole ainakaan ääneen sanonut, että tämä muutto olisi voinut jäädä tekemättä. Emme myöskään toistaiseksi ole kohdanneet erityistä notkahdusta joka olisi saanut Shanghain elämän tuntumaan vaikealta tai meille epäsopivalta. Pienet harmitukset ovat asettuneet osaksi muuten toimivaa arkea ja Shanghain elämää.

Todennäköisesti Suomeen paluun kohdassa ajattelemme haikeudella kaikkia niitä hienoja asioita, joita saimme yhdessä maailmalla kokea ja meihin jokaiseen ne jättävät omat jälkensä. Olemme olleet koko ajan sitä mieltä, että elämä Shangaissa on ollut meille huikea mahdollisuus ja otamme vastaan kaikki arjen ilot ja haasteet, jota nyt kuluva Kukon vuosi kiinassa meille tarjoa. Kohdissa, joissa on pakko rämpiä, haasteissa kaivamme esiin suomalaisen sisun ja ylitämme itsemme sen avustamana. Hyvinä hetkinä vain nautimme kiinalaisesta arjesta, sen erilaisuudesta ja rikkaudesta, jota emme olisi voineet kokea ilman yhteisloikkaa maailmalle. Tiedämme, että olemme täällä vain väliaikaisesti ja siksi on viisasta nauttia ja ottaa ilo irti kaikesta mahdollisesta.

Shanghai Daily | Lapsen Maailma

 

 

Shanghai Daily | Lapsen Maailma

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »