Siirry sisältöön
Shanghai Daily

Kaiken maailman markkinoilla

18.10.2017

Kiinaa voisi kutsua maailman tavarataivaaksi, sen verran paljon kaikkea täältä löytyy.
Shanghain-kuukausien aikana olemme asioineet monenlaisilla markkinoilla. Niillä on aina hauskasti kiinalainen tunnelma, koska niillä asioivat pääosin paikalliset. On ollut suureksi avuksi, että minulla on alkuvuoden aikana ollut malttia opiskella kiinan kielen alkeita. Hinnat kun ovat aina edullisemmat, kun niistä osaa neuvotella suoraan kiinaksi.

Heti muutettuamme löysimme Shanghain Science & Technology Parkin alakerrassa sijaitsevat markkinat, joilla on myynnissä kaikkea mahdollista elektroniikasta kiinalaisiin käsitöihin. Näille markkinoille matkaajat suuntaavat usein tuliaisten perässä.
Sieltä löytyy myös suuret valikoimat laittomia kopiotuotteita monista suosituista merkeistä. Kaikki ostokset pakataan mustiin jätepusseihin, koska kopioituotteiden myyminen on maassa kielletty. Kielloista huolimatta koju toisensa perään tarjoaa kattavat valikoimat tuttujen merkkien vaatteita, laukkuja ja elektroniikkaa.

Mielenkiintoinen retkikohde on myös Kodintekstiilimarkkinat, joilta löytyy mm. paljon käsityötarvikkeita sekä peitto- ja patjamyyntikojuja, joissa valmistetaan tuotteita tilauksesta. Mekin päätimme testata ja tilata lapsille kivat lakanat, jotka kankaiden valitsemisen jälkeen valmistuivat tunnissa. Hienot tuli!

Kukkamarkkinoilta on ollut ihana ostaa halpoja leikko- ja ruukkukukkia. Tuoksu siellä on huumaava! Vaikka kotiin lähtisi useampikin kimppu tai asetelma mukanaan, on hinta aina hyvin edullinen.

Ihan kotimme lähellä kävelymatkanpäässä on parikin ruokamarkkina-aluetta, joilta olemme toistaiseksi uskaltautuneet ostamaan vain vihanneksia ja hedelmiä. Liha- ja kalatuotteita olemme tyytyneet vain ihmettelemään.

Elektroniikkamarkkinoilla on tarjolla hurjat määrät Kiinassa valmistettua elektroniikkaa. Ihan oma lukunsa on kiinalainen verkkokauppa Taobao, josta löytyy ihan kaikkea. Olemme tilanneet sieltä mm. vedenpuhdistimet hanoihin, kahvinkeittimen, vauvan sängyn ja vaippoja sekä puutarhakalusteita. Melko nopeasti selvisi, että sitä, mitä Taobaosta ei löydy, ei käytännössä tarvitse…

Tutustuimme viime keväänä myös Räätälimarkkinoihin, joilla voi teettää nopeasti ja edullisesti vaatteita. Meille oli ajankohtaista päivittää hyvin pitkän ja hoikan teinipojan juhlavaatetusta, mikä onnistuikin räätälin avustuksella. Kaikista tilatuista vaatteista tuli oikein onnistuneita joskin osan kanssa vaadittiin useampi korjauskerta.

Ehkä erikoisimmat markkinat, joilla olemme vierailleet ovat joka viikonloppu Shanghain keskustassa pidettävät Avioliittomarkkinat. Paikalla on iso joukko vanhempia, jotka ovat kirjoittaneet kyltteihin tietoja aikuisista lapsistaan, joille he toivovat löytävänsä puolison.
En ole saanut selvää missä vaiheessa asianosaiset tulevat kuvioon mukaan. Enkä tiedä, miten tarina etenee, jos vanhempien ehdotukset eivät olekaan mieluisia, mutta kova kuhina näilläkin markkinoilla on joka kerta ollut.

Mukava on ollut ostella myös kiinalaisia sisustustuotteita, näiden kanssa on tosin säilytettävä maltti. Tarjolla on edullisesti kaikenlaista, mutta Suomeen palattaessa on käytössä vain samainen kontti, jolla tavaramme seilasivat Kiinaan. Mukaan olisi kuitenkin kiva saada joitakin muistoja, jotka konkreettisesti tuovat mieleen Shanghaissa vietetyn ajanjakson.

Todennäköisesti jäämme kaipaamaan ainakin edullisia Silmälasimarkkinoita ja räätäleitä. Joskus markkinahumukin on ihan mukavaa ajanvietettä, kun voi katsella ympärillä olevaa kiinalaista hulinaa ja olla edes pienen hetken osa sitä.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »