Siirry sisältöön
Shanghai Daily

Hassuja kiinalaisia tapoja

23.01.2018

Hassuja kiinalaisia tapoja

Kun tulimme Kiinaan vuosi sitten, huomasimme heti muutamia kiinalaisille tyypillisiä tapoja, jotka tuntuivat meistä oudoilta tai hassuilta. Nyt monet niistä ovat tulleet jo meillekin niin tutuiksi, ettei niitä edes huomaa.

Kiinalaiset haluavat tarjoilla ja juoda veden lämpimänä. Usein se on vielä sitruunalla maustettua, josta meille tulee helposti mieleen lämpöinen tiskivesi. Nyt olemme jo ihan tottuneet lämpimänä tarjottavaan juomaveteen, ja tapa saattaa jäädä Suomeen palattuakin omaan käyttöön.

Tarkkana liikenteessä

Hassuja kiinalaisia tapojaLiikkuminen Shanghaissa on tullut erityisesti liikenneruuhkista kovin tutuksi.
Kaupungissa on helppo bongailla luksusautoja: erityisesti poikamme tykkää katsella Ferrarin erikoismalleja ja hienoja Maserateja, joita tulee vastaan ihan säännöllisesti.

Jalkaisinkin pääsee liikkeelle, mutta käytännössä pään kannattaa pyöriä 360 astetta kaikkialla sen verran paljon on muitakin ihmisiä liikenteessä ja äänettömiä sähkömopoja suhistaa kaikkialla.

Kiinalainen logiikka tien risteyksissä näyttää meistä hassulta. Jos kaistoja on useampia, ovat kääntyvien kaistat aina keskellä, ei reunoilla niin kuin Suomessa.

Kaupassakin kannattaa tarkistaa, mihin suuntaan liukuportaat liikkuvat, sillä meidän näkökulmastamme ne menevät nimittäin aina väärin päin.

Mainiot unenlahjat

Kiinalaisilla on hauska tapa nukkua siellä, missä sopivimmalta tuntuu.
Kesällä lähellämme sijaitseva urheilukauppa myi telttoja, joita oli kasattu malliksi hyvin ilmastoituun myymälään. Jokainen teltta oli täynnä nukkuvia asiakkaita!

Myös Ikea on suosittu päiväunipaikka, ja myynnissä olevat mallisohvat ja -sängyt ovat täynnä unessa olevia kiinalaisia. Lastenosastolla näkee vanhempia päikkäreillä lasten mallisängyissä, kun lapset leikkivät myynnissä olevilla leluilla.

Megafonit kunniassa

Äänimaailma on ihan oma lukunsa. Usein Suomi-vierailujen jälkeen oikein korviin sattuu, kun ääntä on niin paljon kaikkialla.
Ihmiset tuntuvat usein huutavan toisilleen, mutta ilmeisesti he vain juttelevat innostuneina kovalla äänellä.

Kiinalaiset ovat myös innokkaita puhumaan tai paremminkin huutamaan megafoneihin. Mm. kaupan jogurttihyllyn vieressä kapealla käytävällä huutaa aina useampikin tuote-esittelijä myyntipuheitaan omaan megafoniinsa.

Megafoneja näkyy myös metroasemilla, joilla annetaan matkustajille ruuhka-aikaan ohjeita. Myös katujen risteyksissä on oma megafoninsa jokaiseen suuntaan.

Valvontaa

Kiinassa on paljon vartijoita ja valvontaa. Meidänkin asuinalueella rekisteröidään kaikki lähtevät ja saapuvat asukkaat, niin vieraat kuin taloissa asuvatkin.

Kaupassakin on paljon vartijoita, jotka laskevat asiakkaat. Hauskinta on, kun hyvin usein näkee vartijoiden nukkuvan paikallaan. Niinkin voi työvuoronsa hoitaa…

Hauskoja ammatteja

Hassuja kiinalaisia tapojaShanghaissa olemme törmänneet myös meidän näkökulmastamme hauskoihin työpaikkoihin.

Kaupassa vihanneksia ja hedelmiä ei punnita itse, vaan ne annetaan tiskin takana seisovalle punnitsijalle.

Lentokentällä on matkalaukkuhihnan päässä henkilö, joka asettelee laukun niin päin, että kahvasta on helppo ottaa kiinni.

Sanotaan, että matkailu avartaa, samoin tekee tämä maailmalla asuminen.

Ei meistä tänä aikana kovin kiinalaisia taida tavoiltamme tulla, en ole vuodessa oppinut edes kunnolla syömään puikoilla.

Mutta on hauska seurailla, miten erilaisia tapoja ja käytäntöjä tällä puolella maapalloa ihmisillä on.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »