Siirry sisältöön
Shanghai Daily

10 pientä varvasta ja kiinalainen raskaus

15.08.2017

Kiinalainen raskaus | Shanghai Daily

 

Blogissani on ollut pikkuinen tauko, jonka aikana perheessämme on tapahtunut pieniä suuria asioita. Vietimme kesällä kaksi kuukautta Suomessa, ja saimme pikkuisen tytön täydentämään Shanghain-ryhmäämme.

Kun muutimme alkuvuodesta Kiinaan, oli takanani jo ensimmäinen raskauskolmannes. Löysin Shanghaista nopeasti yksityisen sairaalan, jossa raskaudenseurantaa jatkettiin. Käytännössä tapasin kiinalaista erikoislääkäriä aluksi noin kerran kuussa ja viikolta 30 lähtien joka toinen viikko.

Kuukausi ilman suihkua ja liikuntaa

Monelta osin raskautta seurattiin samalla tavoin kuin Suomessa.

Kiinassa kaikki raskaudet rekisteröidään tarkasti, ja raskauden seurantaan liittyy mm. laboratoriotutkimuksia, jotka ovat pakollisia. Myös minulta edellytettiin rekisteriin kirjattaviksi iso joukko tutkimuksia, joista osa oli jo kertaalleen tehty Suomessa.

Asiointi hoitui englanniksi. Kiinalaisen tyyliin yksikössä, jossa kävin, oli henkilökuntaa reilusti: yhden käyntikerran aikana asiaani hoiti aina vähintään kolme henkilöä. Käynnin aluksi tavattiin sairaanhoitaja, joka mittasi verenpaineen, ohjeisti tarvittavat laboratorionäytteiden otot, tarkisti painon ja haastatteli lyhyesti voinnin. Tämän jälkeen istuttiin takaisin odotustilaan lääkärin tapaamista varten.

Odotustilassa pisti silmään, että kiinalaiset odottavat äidit olivat saapuneet vastaanotolle lapsen tulevan isoäidin kanssa. Kiinassa kun on edelleen tavallista, että vauvan synnyttyä isovanhempi yleensä miehen äiti muuttaa vauvaperheen kotiin hoitamaan sekä kotia että vauvaa, jotta äiti voi viettää kuukauden kestävää rauhoitettua lapsivuodeaika.

Silloin äiti ei saa esim. lainkaan käydä suihkussa tai osallistua kotiaskareisiin. Vauvaa hän saa imettää, mutta muilta osin äidin halutaan keskittyvän synnytyksestä toipumiseen. Kuukauden kuluttua saa alkaa liikkua ja peseytyä normaalisti. Kiinalaisten uskomusten mukaan tämä takaa äidille jatkossakin hyvän terveyden ja suojaa siltä, ettei hän saa myöhemminkään pahoja sairauksia.

”Little bit fat baby”

Olin jo etukäteen päättänyt, että haluaisin synnyttää Suomessa. Olinkin tyytyväinen, että vointini salli lennon Suomeen lääkärintodistuksen kera vielä viikolla 36.

Tiedän, että monet suomalaiset ovat tyytyväisiä synnytyskokemukseensa myös täällä Kiinassa, mutta minulla painoi vaakakupissa eniten se, että tiesin, miten terveydenhuoltosysteemimme toimii.

Täällä Kiinassa iski monessa kohdassa hämmennys, kun oletin, että prosessi olisi samankaltainen kuin Suomessa. Esim. kaikki ultraäänitutkimukset teki radiologi, jolta ei saanut kuulla tutkimuksen yhteydessä mitään tuloksia, vaan hän raportoi ne raskauden seurannasta vastaavalle synnytyslääkärille, joka sitten kertoi tutkimuksen tulokset minulle.

Raskauden edetessä vauvamme kasvoi ja kehittyi hyvin.

Täällä Aasiassa vauvat taitavat olla hiukan pienempiä, koska yhdellä kerralla ultraääniä tutkinut lääkäri tokaisi tyttäremme olevan ”little bit fat baby”. Syntyessään vauva painoi 3,6 kiloa eli olikin kyllä ihanasti vauvan pullea.

Perätila hoituu silityslaudalla

Sairaalassa oli näkyvästi esillä informaatiota imetyksen hyödyistä ja siitä, että vauvan olisi hyvä antaa kehittyä kohdussa yli 35 viikkoa. Materiaaleissa esiteltiin mm. miten tärkeää vauvan aivojen kehityksen kannalta on, ettei vauvan haluta syntyvän liian varhain eikä synnytystä käynnistetä liian aikaisin.

Näkyipä sairaalan ilmoitustaululla myös esite synnytystukihenkilöstä eli doulasta!

Synnytystavan sai valita itse. Sektiota yleisempää oli alatiesynnytys: tilastot olivat näkyvästi sairaalassa esillä ja informaation avulla alatiesynnytystä markkinoitiin kaikille heille, joille se oli mahdollinen.

Kun vauvamme huomattiin täällä Kiinassa olevan perätilassa, sain ohjeita vauvan ”käännyttämiseksi”. Ohjeistuksessa neuvottiin kuvan kera, miten asettaa silityslauta esim. sohvan reunaa vasten ja asettua siihen makuulle jalat kohti kattoa. Tämän myötä vauva kääntyisi kohdussa. Uskottiin näet, että äidin pään ollessa alempana vauvan päätä, painovoima auttaisi vauvaa kääntymään kohdussa. Oletan, että ohjeistus oli tehty kevyille ja pienille kiinalaisnaisille, omilla mittasuhteillani en uskaltanut kokeilla silityslaudan päällä keikkumista.

Sain vauvan asennon vaihtumiseksi myös henkiseen voimaan perustuvan vinkin. Ohjeeseen oli kirjoitettu pieni tarina, jota neuvottiin lukemaan kohdussa köllivälle vauvalle säännöllisesti. Siinä vauvaa suositeltiin lempeillä sanavalinnoilla kääntymään ja kerrottiin, miten mukava maailma häntä odottaa. Vauvaa muistutettiin, että vanhemmat ovat valmiina vastaanottamaan hänet, minkä vuoksi hänen olisi hyvä kääntyä pää menosuuntaa kohti. Vinkiksi annettiin, että tarinan voi äänittää ja toistaa sitä vauvalle kuulokkeilla, jotka olisi aseteltu vatsalle. Emme kokeilleet tätäkään metodia, koska vauvamme hoksasi kääntyä riittävän ajoissa itsekseen.

Kiinalainen raskaus | Shanghai Daily

Vauvan viisumi

Vauvalle haettiin viisumia, kun hän oli kuukauden ikäinen ja saanut oman passin. Meidän muiden viisumit ovat voimassa tämän vuoden loppuun asti, koska työlupa oli myönnetty ensimmäisellä kerralla vain vuodeksi.

Kiinassa asiaa hoitavat henkilöt viestivät meille, että tilanne on hiukan hankala, kun vauvalle pitäisi hakea erilaista, lyhytaikaista viisumia loppuvuodeksi. He tiedustelivat, olisiko mahdollista, että vauva saapuisi Kiinaan vasta ensi vuoden alussa. Olimme hyvin hämmentyneitä. Miten voisimme jättää vauvan loppuvuodeksi Suomeen?! Sitten hoksasimme, että ehdotus liittyy kulttuurieroon: Kiinassa on ihan tavallista, että isovanhemmat toimivat vauvan ja lapsen pääasiallisena huolenpitäjänä. Kukaan ei siis ehdottanut, että jättäisimme vauvan Suomeen yksin, vaan jonkun läheisen hyvään hoitoon.

Vauvamme isovanhemmat eivät joutuneet tai päässeet niin isoon hoitorooliin, vaan saimme hienosti vauvan maassaololuvat kuntoon ja matkustimme elokuun alussa yhdessä Shanghain-kotiin.

Kiinalainen raskaus sujui siis oikein mukavasti!

Juhannusviikolla saimme ihanan palkinnon, kun perheemme täydentyi Naistenklinikalla Helsingissä ihanalla tyttärellä ja 10 pikkuisella varpaalla, jotka todennäköisesti ottavat ensimmäiset askeleensa Kiinassa.

7 vastausta artikkeliin “10 pientä varvasta ja kiinalainen raskaus”

 1. Tuula sanoo:

  Lämpimät onnittelut vauvan johdosta! Minun lapseni on syntynyt Kinassa ja adoptoitu Suomeen. Tuntuu mukavalta, että pikkuisesi asuu siellä päin, mistä omani on tullut!

  1. Miia sanoo:

   Kiitos onnitteluista! Ihastelen joka päivä täällä kiinalaislapsia, joita tässä asuinalueellammekin on ilahduttavan paljon. Ihanaa, että teillä lapsen juuret ja alkuperä on täällä, Kiina on upea maa!

 2. Tuleva Expat perhe sanoo:

  Paljon onnea!

  Meillä on vähän samankaltainen tilanne, olemme muuttamassa ensi vuonna Qingdaohon ja meillä on nyt 3 vuotias tytär.
  Olemme haaveilleet jo tovin toista lasta, mutta molemmat epäilemme miten vastasyntyneen kanssa asiat toimii Kiinassa, kun täällä kotona asiat ovat niin hyvin.

  Asuitte siis ensin Kiinassa kun olit raskaana ja sitten tulitte Suomeen synnyttämään?

 3. Miia sanoo:

  Heippa! Kiitos kysymyksestä. Itse vietin tosiaan suurimman osan raskaudesta Kiinassa mutta halusin synnyttää vauvan Suomessa. Pienen vauvan kanssa täällä on kyllä pärjännyt oikein hyvin. Ainoa hankala tilanne oli kun tarvitsimme erikoissairaanhoitotasoista terveydenhuoltoa vauvan terveyspulmiin, silloin oli lennettävä yksi ylimääräinen reissu Suomeen, jotta saatiin asioihin selvyys.
  Muilta osin vauvan kanssa on pärjäilty täällä maailmalla kivasti ja kiinalaiset ovat kyllä todella vauvaystävällisiä ja kiinnostuneita pikkuisesta kaikkialla.

 4. Tuleva Expat perhe sanoo:

  Ihana kuulla että Kiinassa asiat menevät hyvin pienen kanssa.

  Miten siellä on toiminut “neuvolakäynnit” tähän asti?

  Mitä kaikkea teidän tuli ottaa huomioon kun lähditte takaisin Shanghaihin?

  Minkä ikäinen pikkuinen oli kun palasitte takaisin?

  Kirjoitatko blogia jossain sivustolla? Olisi kiva lukea arjestanne 🙂

 5. Tuleva Expat perhe sanoo:

  Hölmö olo tuli kun tajusin että tämä blogi sivu toimii tuntemiani eri tavalla 🙂

  Mielenkiintoista luettavaa 🙂

 6. Miia sanoo:

  Me palasimme Shanghaihin kun vauva oli 6 viikkoa, vietimme samalla kesäloman Suomessa. Vauvan health check-käynnit hoituvat yksityisessä sairaalassa lastenlääkärin vastaanotoilla ja samalla saa halutessaan otettua myös tarvittavat rokotteet.
  Olen kirjoitellut kuulumisia tänne Lapsen Maailma:n blogiin, mutta kylläkin aika harvakseltaan. Arki on sen verran vauhdikasta, että koneen äärelle ehtii kirjoittelemaan vain silloin tällöin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »