Siirry sisältöön
Emilian pesue

Helpotusta Suomi-ikävään (tai muuten vain mukavaa marttailua)

28.09.2018

Sain vuosikausia sitten eräältä ystävältä ruisleivän juuren. Satunnaisesti leivoin limppuja, mutta en koskaan onnistunut niin hyvin, että leipomisinto olisi kestänyt kauaa. Pääasiassa juuri viihtyikin pakastimessa. Kun olimme muuttamassa Suomesta Englantiin, pakkasin viime tingassa juuren matkalaukkuun. Täällä paahtoleivän luvatussa maassa ruisleipää tulikin nopeasti ikävä. Heti, kun opin, mistä kaupasta löytyy ruisjauhoja, leivoin ensimmäiset ruislimput. Ei se ollutkaan niin työlästä kuin muistin, ja leivätkin maistuivat yllättävän hyviltä. Siitä alkaen olen leiponut ruisleipää lähes viikoittain. Olen tykästynyt niin paljon tuoreeseen leipään, että taidanpa jatkaa ruislimppujen leipomista sittenkin, kun asumme taas Suomessa.

Suosittelen kokeilemaan, jos tuore ruisleipä yhtään kiinnostaa! Juuren voi tehdä itsekin, jos saat vain käsiisi jostain palan hapankorppua. Ainakin Englannissa niitä löytää nimellä Finn Crisp… ja kulkeehan pala hapankorppua vaikka kirjekuoressa. Juuren tekoa voi kokeilla myös pelkistä ruisjauhoista ja vedestä esimerkiksi Marttojen ohjeella. Jos ensimmäisellä kerralla limput eivät onnistu täydellisesti, niin älä heti lannistu. Juuri jalostuu kerta kerralta ja myös oma tuntuma leipomiseen paranee.

Itse olen mukaillut Saara Törmän Saa vaivata -kirjan reseptiä “Paluu juurille”.

KOLME RUISLIMPPUA

Ensimmäisellä kerralla (jos teet itse juuren):

 • 3,5 dl kädenlämpöistä vettä
 • 5 g tuorehiivaa tai 1/5 pussia kuivahiivaa
 • pala hapankorppua tai ruisleipää
 • 2,5 dl ruisjauhoja

Ensimmäisellä kerralla (jos sinulla on jo juuri):

 • n. 1 dl juurta
 • 3 dl kädenlämpöistä vettä
 • 2 dl ruisjauhoja

Seuraavalla kerralla (n. 12 h päästä):

 • 3,5 dl kädenlämpöistä vettä
 • 3,5 dl ruisjauhoja

Seuraavalla kerralla (12-24 h päästä):

 • 1/4 pakettia hiivaa tai 1/2 pussia kuivahiivaa (voit jättää poiskin ja antaa taikinan kohota kauemmin)
 • 3 tl suolaa
 • 11 dl ruisjauhoja TAI 6 dl ruisjauhoja ja 5 dl vehnäjauhoja

1. Jos teet itse juuren, mittaa kulhoon hiiva ja 3,5 dl kädenlämpöistä vettä. Murenna joukkoon puolet pitkästä hapankorppupalasta tai yksi ruisleipäviipale, josta olet poistanut kuoren. Lisää 2,5 dl ruisjauhoja ja sekoita. Peitä kulho liinalla ja jätä se lämpimään paikkaan n. 12 tunniksi. Voit sekoittaa seosta pari kertaa välillä.

1. Jos sinulla on jo juuri, kaada se kulhoon ja sekoita joukkoon 3 dl kädenlämpöistä vettä ja 3,5 dl ruisjauhoja. Peitä kulho liinalla ja jätä se lämpimään n. 12 tunniksi.

2. Sekoita juureen nyt 3,5 dl kädenlämpöistä vettä ja 3,5 dl ruisjauhoja. Anna juuren hapantua lämpimässä vielä 12-24 tuntia. Mitä kauemmin juuri muhii, sitä happamampaa leipää saat.

3. Laita 1 dl juurta talteen esim. lasipurkkiin tai minigrip-pussiin seuraavaa kertaa varten. Jääkaapissa juuri säilyy ainakin viikon verran, pakastimessa vähintään puoli vuotta. Lisää lopun juuren sekaan 1/4 pakettia hiivaa tai 1/2 pussia kuivahiivaa sekä suola. Lisää jauhot parissa erässä ja sekoita välillä. Vaivaa lopuksi taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa edes hieman kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota tunti.

4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile siitä kolme pyöreää limppua. Leivät kannattaa aluksi tehdä ikään kuin liian korkeiksi (vähän silinterihatun mallisiksi), koska ne kohotessaan leviävät alaspäin. Nosta leivät pellille leivinpaperin päälle ja anna niiden kohota 1-2 tuntia.

5. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita uuninkestävään astiaan vettä ja aseta se uunin pohjalle. Paista leipiä uunin alaosassa tunti. Anna jäähtyä liinan alla tai sisässä jonkin aikaa. Sitten vain syömään!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »