Siirry sisältöön
Adoäidin elämää

Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita

19.06.2017

 

Viime päivinä olen miettinyt, mikä on ihmisen arvo. Entä ihmisarvo, mistä se syntyy ja miten se määräytyy? Onko se kaikille sama vai onko sillä jokin mittapuu? Ovatko esimerkiksi älykkäät, nuoret, kauniit, rikkaat, terveet, koulutetut, tuottavat tai tiettyyn perheeseen tai sukuun, kansaan, rotuun tai maahan jne. syntyneet ihmiset arvokkaampia tai vähemmän arvokkaita kuin toiset?

Monissa maissa ihmisen arvo ei ole suurensuuri, henki on halpa. Kyse ei ole vain esimerkiksi köyhien maiden kulttuurista tai poliittisesta tilanteesta, vaan kyllä sinne, ja juuri sinne, vaikuttavat globaalit asiat siis myös me. Köyhät maat ovat se heikoin lenkki, joka kantaa kovinta kuormaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista ja niiden seurannaisvaikutuksista. Ja köyhissä maissa kaikkein haavoittuvimpia ovat köyhät.

Mutta se ihmisarvo. Mistä se riippuu? Onko toinen ihminen toista arvokkaampi?

Kukaan meistä ei ole itse päättänyt syntyä tähän maailmaan. Eikä kenenkään lapsi ole tullut tänne ihmisen päätöksellä minkä lapsettomuuden kokeneena kipeän omakohtaisesti tiedän. Elämä on lahja. Meillä ei ole mitään ansioita, joihin meidän perusihmisarvomme pohjautuu. Se, millaisia oikeita ja vääriä, hyviä ja huonoja, rakentavia ja tuhoavia valintoja teemme, vaikuttaa oleellisesti elämänlaatuumme omaan, läheisten ja muidenkin , mutta ei arvoomme ihmisenä. Ihmisarvo on syntymälahja.  Niin kuin elämäkin. Elämät ovat erilaisia, mutta ihmisarvo on kaikille sama.

Tämän asian oli minusta oivaltanut erittäin kauniisti eräs keskiafrikkalainen  kahden lapsen äiti, jonka elämästä olen nähnyt dokumentin. Maata terrorisoivat aseelliset joukot. Nainen oli joutunut taistelijoiden raiskaamaksi ja hänelle oli syntynyt lapsi, pieni poika. Hän oli paennut muualle, mutta sama oli toistunut uudelleen. Jälleen hänelle oli syntynyt pieni poika. Dokumentissa kuvattiin hänen elämäänsä äärimmäisen köyhissä oloissa. Koskettavinta oli taistelu, jota hän kävi traagisista ja traumatisoivista kokemuksistaan huolimatta kahden pienen poikansa puolesta. Hän teki kaikkensa pitääkseen heidät elossa, hoivatakseen heitä parhaansa mukaan. Sitä on rakkaus. Se näkee ihmisarvon ja elämän lahjana, joka kuuluu jokaiselle.

Rakkaus ja oikeudenmukaisuus ovat sukua toisilleen; rakkaus synnyttää oikeudenmukaisuutta. Sitä kylvää, mitä niittää, sanoo sananlasku. Jos kylvetään vihaa, sortoa, hyljeksintää, niitetään vastavihaa ja kapinaa. Ollaan siis ihmisiksi! Tunnustetaan toistemme ihmisarvo ja kohdellaan toisiamme ihan kaikkia kunnioittavasti ja arvokkaina olentoina.

Yksi vastaus artikkeliin “Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita”

  1. Mukanakulkija sanoo:

    Miten hyvin analysoitu! “Ihmisarvo on syntymälahja” – siinäpä asian ydin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »