Arkisto avainsanalle “temperamentti”
-
Parasta ja pahinta 4- ja 7-vuotiaassa
Vietimme kuopuksen nelivuotissynttäreitä marraskuussa ja esikoisen seitsenvuotispäivää sunnuntaina. Aina, kun syntymäpäivät on saatu juhlittua, oloni on helpottunut. Lapsilla – etenkin vanhemmalla – on jo niin paljon odotuksia juhliin liittyen, että saan hieman stressiä toiveiden toteutumisesta. Olemme yhä pitäytyneet simppeleissä kotisynttäreissä, ja jälleen kerran totesin sen olevan toimiva konsepti. Etenkin täällä Englannissa suurin osa järjestää juhlat […] Lue lisää »
-
Kirjoja 1-vuotiaalle
Kun joku minulle tuttu lapsi täyttää vuoden, annan hänelle oikeastaan poikkeuksetta lahjaksi kirjan. Mietin kuitenkin tarkasti, mistä kirjasta kukakin lapsi oikeasti voisi pitää. 1-vuotiaan kirja ei saa olla enää liian nössö, vaan siinä pitää jo olla tutkittavaa ja kiinnekohtia lapsen omaan elämään tai kiinnostuksenkohteisiin. Lapsen temperamentti vaikuttaa myös kirjamakuun jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Vuoden ikäisen […] Lue lisää »
-
Lapsi, joka oppi lukemaan kirjoittamalla
Kesän aikana 6-vuotiaan Karhuntassun lukutaito notkahti askeleen eteenpäin. Nyt Tassulainen lukee jo hitaasti, mutta varmasti lyhyitä sanoja ja tuntee melkein kaikki kirjaimet. Vaikka Karhuntassun lukutaito on vasta alkutekijöissään, on ollut hauskaa seurata, kuinka eri tavoilla kaikki Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapset ovat oppineet lukemaan. Ketunhäntä oppi aikanaan lukemaan 5-vuotiaana. Hän on utelias ja kaikesta kiinnostunut lapsi, […] Lue lisää »
-
Lukeva poika on kansallisaarre
Poikien heikosta lukutaidosta ja -innosta uutisoidaan tasaisin väliajoin. Pisa-tuloksista vouhotetaan. Opettajat ovat huolissaan, vanhemmat ovat huolissaan ja ihan kaikki, paitsi pojat itse, tuntuvat olevan huolissaan. Onko lukeva poika jo kansallisaarre? Itse vierastan monissa asioissa perinteistä tytöt vastaan pojat -asetelmaa. En pidä siitä, että ihmiselle tarjotaan sukupuolensa perusteella jollakin tavalla kavennettu rooli. Olen kuitenkin jutellut muiden […] Lue lisää »
-
Satujen kolme veljestä – sisarusten roolijako
Varmasti jokaisessa perheessä sisaruksille muodostuu tietyt roolit. Esikoinen saattaa olla huolehtiva ja kuopus huithapeli. Tai sitten ei. Huhtikuun Lapsen Maailma -lehdessä julkaistiin kiinnostava artikkeli sisarusten roolijaosta. Artikkelissa psykologi Hanna Svennevig kertoo, minkälaiset asiat vaikuttavat sisarusten roolijaon muodostumiseen. Kiikkuvan kirjapyllyn perheessä sisarusten väliseen roolijakoon vaikuttavat selvästi syntymäjärjestystä enemmän lasten temperamentit: Ketunhäntä on perheemme sovittelija ja pelleilijä, […] Lue lisää »
-
Ujous – rikkaus vai rasite?
Ujous on synnynnäinen temperamentin piirre, johon voi liittyä myös varhaiskypsä kyky tehdä itsenäisiä päätöksiä. Jokaisen opettajan tulisi tietää, ettei ujo oppilas muuksi muutu, olipa opetusote kuinka rempseä hyvänsä. Lue lisää »