Arkisto avainsanalle “sadut”
-
Lastenkirjallisuudessa puhutaan paljon lukemisesta ja lukutaidosta
Lukemisesta ja lukutaidosta puhutaan onneksi niin paljon, että vaikutus tuntuu jo lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kuvakirjoissa käydään kirjastossa ja kirjakaupassa, nuortenkirjoissa kääriydytään lämpimiin peitteisiin ja nautitaan tarinan voimasta. Hienoa on se, että kirjakasvatus koskettaa myös nihkeästi kirjoihin suhtautuvia. Lue lisää »
-
Hups, tulipa herkuteltua!
Napostelu ja salaherkuttelu saattavat ajoittain tuottaa harmaita hiuksia diabeteslasten vanhemmille. Niistä ajoista olemme onneksi kaukana, kun herkuttelu oli diabeetikoilta kokonaan kiellettyä. Lue lisää »
-
Satujen kolme veljestä – sisarusten roolijako
Varmasti jokaisessa perheessä sisaruksille muodostuu tietyt roolit. Esikoinen saattaa olla huolehtiva ja kuopus huithapeli. Tai sitten ei. Huhtikuun Lapsen Maailma -lehdessä julkaistiin kiinnostava artikkeli sisarusten roolijaosta. Artikkelissa psykologi Hanna Svennevig kertoo, minkälaiset asiat vaikuttavat sisarusten roolijaon muodostumiseen. Kiikkuvan kirjapyllyn perheessä sisarusten väliseen roolijakoon vaikuttavat selvästi syntymäjärjestystä enemmän lasten temperamentit: Ketunhäntä on perheemme sovittelija ja pelleilijä, […] Lue lisää »
-
Mitä lapsi muistaa?
Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi kerää ja tallentaa parhaillaan ihmisten lukukokemuksia osana Lukukokemukset talteen -hanketta. Hankkeen tavoitteena on selvittää, mitä suomalaiset lukevat ja minkälaisia lukukokemuksia heillä on. Lukukokemus on hassu sana. Pukstaavin mukaan ”lukukokemus voi olla mikä tahansa satujen lukemiseen liittyvä muisto, tapahtuma tai kokemus, jonka ihminen kokee itselleen tärkeäksi tai merkitykselliseksi. Kokemus voi olla positiivinen […] Lue lisää »
-
Maailman ihanin joulukalenteri
Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapsilla on vanha itse tekemäni joulukalenteri. Se repsottaa ja hapsottaa jo, mutta toimittaa edelleen virkansa hyvin. Kalenterin pieniin pussukoihin tonttu tuo joka yö kaikille perheen lapsille pienen yllätyksen, joka saattaa olla esimerkiksi tarra tai xylitol-purkka. Viimeistään joulukuun viidentenä iltana me vanhemmat tontut kuitenkin yleensä unohdamme täyttää joulukalenterin seuraavan luukun. Siitä eteenpäin joulukuun […] Lue lisää »
-
Hölmöläissatuja
Monissa perheissä lapset saavat pelata ja katsoa videoita pitkillä automatkoilla. Meillä Sudenkuono kärsii niin pahasta matkapahoinvoinnista, että tablettien, kännyköiden ja muiden digitaalisten laitteiden käyttö takapenkillä täytyy rajoittaa ihan minimiin. Olemme siis lasten äänikirjojen suurkuluttajia. Eräs lasten kestosuosikki on Pirkko-Liisa Surojegin Suomen lasten hölmöläissadut. Kirja on jaettu kahdeksi äänikirjaksi, joissa lukijana on Antti Virmavirta, yksi lasten […] Lue lisää »
-
Pettymyksen sietäminen
Nuorena isänä opin, että yksi vanhemman tärkeistä tehtävistä on tuottaa lapselle pettymyksiä. Hieman myöhemmin ymmärsin, että pettymyksiä ei erikseen tarvitse tuottaa: riittää, kun asettaa lapselle rajoja. Saman vanhemman tehtävä on myös auttaa ja tukea lasta pettymyksen käsittelemisessä. Ei ole oikein hylätä, nauraa tai vittuilla lapselle, joka törmää vanhemman asettamaan rajaan vaikkapa Prisman karkkihyllyllä tai hermostuu, […] Lue lisää »
-
Fantasiakirjallisuus
Muhkea fantasiakirjallisuus on pitkään hallinnut lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Nyt iltasadut ja lämminsävyiset saturomaanit tekevät varovaista paluuta. Lue lisää »
-
Linda Liukas ja koodivallankumous
Maailma ei ole valmis. Ohjelmointi on nopein tapa muuttaa maailmaa, sanoo ensimmäisen koskaan julkaistun koodisatukirjan kirjoittanut Linda Liukas. Lue lisää »
-
Modernin sadun viisautta
Kotimainen kuvakirja on löytänyt taas sadun. Luonnosta ammennetaan ihmeellisyyksiä, ja lastenkamariin kätkeytyy maagista voimaa. Lue lisää »