Arkisto avainsanalle “Otto”
-
Tällainen on minun yläkoulu-utopiani
Koulua uudistetaan jatkuvasti. Tuli uusi opetussuunnitelma, uusia kouluja on rakennettu, seiniä purettu vanhoissa. Olen itsekin ollut mukana syväoppimishankkeessa, jossa on pohdittu, millaisia taitoja tulevaisuuden työelämässä tarvitaan ja miten niitä tulisi opettaa. Myös samanaikaisopettajuus on päivän sana. Sen hyvinä puolina pidetään työmäärän jakautumista ja mahdollisuutta jakaa ajatuksia ja ideoita tuoreeltaan. Suurin osa Suomen yläkoululaisista opiskelee silti […] Lue lisää »
-
Koulujen maksulliset retket aiheuttavat vähävaraisille turhaa häpeää, mutta rahankeruun täyskielto on liian jyrkkä ratkaisu
Kun olin koululainen, saimme talviliikuntapäivinä valita maksuttoman ja maksullisen aktiviteetin väliltä. Yleensä valitsin maksullisen laskettelureissun Pullingin hiihtokeskukseen Ruotsin Övertorneålle. Retket olivat mukavia. Uudenkiiltävä Salmelan bussi haki meidät aamulla koulun pihalta. Availimme jo pehmeillä, tilavilla istuimilla termospullojamme, kun kuljettaja vielä lastasi Burtoneitamme ja Rossingolejamme ruumaan. Ennen lähtöä hän vielä jakoi matkanjärjestäjän tarjoamat eväsboksit: täytettyjä herkkupatonkeja, […] Lue lisää »
-
Yläkoulun opettaja, sinulla on Suomen paskin ammatti, ja hoidat senkin huonosti
Hei yläasteen opettaja, sinulla on Suomen paskin ammatti, etkä hoida sitäkään kunnolla. Sinua muistelee koko koulunsa käynyt kansa pahalla. Sinä et puuttunut kiusaamiseen, huomannut yksinäistä, pitänyt mielenkiintoisia tunteja etkä havainnut lahjakkuutta. Sellainen sinä olit – ja olet edelleen. Sinulle vittuilevat kaikki, jopa julkkikset. Paula Vesalakin lauloi Vain elämää -ohjelmassa ilkkuen: Opeta sä vaan sitä […] Lue lisää »
-
Nyt on lähtö!
Hyvät oppilaani, vanhemmat ja koulun henkilökunta En tiedä tehtiinks mua lähtemään, Mut taas on lähtö! (Paula Vesala) Tänään tervehdin teitä viimeisen kerran näissä merkeissä, tällaisessa tilanteessa. Sitten on lähtö, näistä kuvioista. Tänään tervehdin teitä kaikkia, mutta erikoisesti teitä, jotka viimeisen kahden vuoden ajan olette olleet oma luokkani. Nyt on lähtö! Lähteminen koskettaa, lähteminen on sekä […] Lue lisää »
-
Illuusio omasta virheettömyydestä on virheistä suurin – myös kasvatuksessa
Kaikki mokailevat. Maitolasit kaatuvat, sepalukset jäävät auki, ruokaa tippuu rinnuksille ja sovitut asiat unohtuvat. Sanomme lapsillemme asioita, joita ei kannattaisi sanoa. Ilma on sakeanaan sekä aivopierujen että tavallisten vahinkopierujen hajusta. Mutta kuten improvisaatioteatterissa, niin myös elämässä: moka on yleensä lahja. Mokailuun kannattaa suhtautua huumorilla. Loppujen lopuksi pienet kämmit rikastuttavat elämää, ja niitä on […] Lue lisää »
-
“Lyhet jalat ja pitkä selkä” – isien ulkonäkökompleksit
“Minulla on lyhyet jalat ja pitkä selkä.” “Kun olin yläkouluikäinen, painoin nenääni koulumatkat, jotta nenäni kyömy painuisi alaspäin.” “Olen aina hävennyt pitkiä sääriäni. Työkaverini totesi, että moni nainen olisi niistä kateellinen. Se oli kohteliaisuus, joka ei tuntunut kivalta.” “Minulla on tikkarisyndrooma: iso pää ja kapeat hartiat.” “Minulla on iso pottunokka.” Ulkonäkökompleksesta puhutaan usein naisten […] Lue lisää »
-
Sottapytty vai siivousneurootikko? Isälokeron siivoustilitys
Tasa-arvobarometrin mukaan kotityöt jakautuvat perheissä edelleen perinteisten roolien mukaisesti, vaikka eletään 2010-lukua; naiset siivoavat enemmän kuin miehet. Isälokero tunki tuttuun tapaansa isät ja miehet lokeroihin, vai pitäisikö sanoa siivouskomeroon. Oman näkemyksensä Isälokeron siivouspohdintoihin esitti sähköpostitse myös Marttaliiton Lapsiperheiden arjen tukeminen -koordinaattori Katariina Silanen. Siivoaminen on yksi eniten riitoja aiheuttavista asioista parisuhteissa. Tämän lisäksi lapsiperheissä […] Lue lisää »
-
Isälokero rakennustyömaalla: Poropeukalo, Apupoika vai Talonrakentaja?
Monet maakunnissa kasvaneet runoilijapojat tietävät, miltä tuntuu seisoskella rakentamisesta, autonrenkaista tai sätkätupakkalaaduista rehvakkaan itsetietoisesti keskustelevan äijäporukan liepeillä ja yrittää näyttää siltä, kuin kuuluisi porukkaan. Isälokeron miehet ainakin tietävät. Strategioita edellä kuvatun kaltaisista tilanteista selviämiseen on monia. Jotkut punastelevat, änkyttävät ja pahimmassa tapauksessa yrittävät itsekin mennä täydestä, toiset tarkkailevat, tekevät havaintoja keskustelijoiden kielestä, tyylistä ja […] Lue lisää »
-
Isyyden stressitesti – kun perheeseen syntyy lapsi
Lapsen syntymä on järisyttävä kokemus. Isälle voi tulla yllätyksenä, millaisen muutoksen lapsi hänen elämäänsä tuo. Jokainen lähtee hiihtämään isyyden latua omalla tyylillään. Sitä tietenkin toivoisi, että jokainen mies varaa Kättäriltä perhehuoneen, ihohoitaa ja miesimettää lapsensa, pitää täydet isyyslomat, isäkuukauden ja maksimimäärän vanhempainvapaita, herää yöllä auttamaan syöttämisessä, paapoo ja kantaa vauvaa kantoliinassa. Toiset näin tekevätkin. […] Lue lisää »
-
“Aja hiljaa, isi” – isä liikennekasvattajana
“Aja hiljaa, isi”, lauloi kolmivuotias Mari Laurila tutussa lastenlaulussa, joka soi myös Liikenneturvan kampanjassa. Laulu teki Laurilasta tunnetun, mutta harvoin on pysähdytty pohtimaan sitä, millainen isi tämä körryyttelytoiveen kohde on. Mitä hänestä kertoo se, että lapsi kehottaa erikseen häntä ajelemaan rauhallisesti? Onko hän kaahari, jonka lapsi pelkää menettävänsä liikenneonnettomuudessa vai vaarallinen tohelo, joka antaa […] Lue lisää »