Arkisto avainsanalle “nuortenkirjallisuus”
-
Mistä lukutaitokeskustelussa puhutaan nyt?
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden julkistus ei perinteisesti ole kovin suuri mediatapahtuma. Harmillista kyllä. Onneksi lasten- ja nuortenkirjallisuus sekä lukutaitoaiheet huomioidaan mediassa kuitenkin jotenkin aina Finlandia-palkintojen aikaan. Tässä kolme kiinnostavaa medianosto teille, jotka haluatte pysyä kärryillä siitä, mistä lastenkirjallisuus- ja lukutaitokeskusteluissa tällä hetkellä puhutaan: 1. Ylen Kulttuuriykkönen ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat Kulttuuriykkösen taannoisessa jaksossa […] Lue lisää »
-
Kuukauden kirjat: Nyt eletään arvojen aikaa!
Lastenkirjallisuudessa eletään arvojen ja yhteiskunnallisuuden aikaa. Rauhasta puhutaan enemmän kuin vuosiin, mutta maahanmuuttajien kotoutumisen pulmia käsitellään ujostellen. Kuvakirjasta on tulossa uusien kysymysten ja kiusallisten aiheiden foorumi. Lue lisää »
-
Arvioitavana Lukemo-portaali
Kyllä lastenkirjallisuuden ystäviä nyt hellitään: Lastenkirjainstituutti julkaisi 3.6.2019 uuden Lukemo-portaalin, joka esittelee lasten- ja nuortenkirjauutuuksia. Itse asiassa Lukemoon on tarkoitus koota esille kaikki Suomessa julkaistut lasten- ja nuortenkirjat vuodesta 2018 lähtien. Vau, mikä tavoite! Kävin tietysti jo heti Lukemon syntymäpäivänä kurkkaamassa, miltä se näyttää. Vähän myöhemmin perehdyin Lukemoon oikein ajan kanssa. Ja koska minulla näköjään […] Lue lisää »
-
Kuukauden kirjat: Herkkujen äärellä
Kokkikulttuuri on nyt muotia lasten ja nuorten tietokirjoissa. Kaunokirjallisuudessa uskalletaan puhua myös ongelmista: nälästä, syömishäiriöistä, tuhlaamisesta... Klassikkokirjoissa herkuttelu liittyy aistikkaaseen kaupunkielämään. Lue lisää »
-
Kuukauden kirjat: Henkinen hyvinvointi ja mielenterveys
Lasten ja nuorten terveyskirjoja julkaistaan edelleen, mutta nyt huomio on kääntymässä henkiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Vaikutus tuntuu niin tieto- kuin kaunokirjoissa. Lue lisää »
-
Kuukauden kirjat: Uusi alkuja
Suomalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus kansainvälistyy pikkuhiljaa. Pakolaiset ovat päässeet kirjoihin, vaikka kotiuttamisen nurjista puolista ei mielellään vielä kerrotakaan. Politiikka pelottaa, mutta nyt uskalletaan jo kertoa tuskallisista palauttamisistakin. Lue lisää »
-
Miksi aikuisen kannattaa lukea nuortenkirja?
Luen paljon lastenkirjallisuutta, mutta en kovin paljon ihan pienille suunnattuja ensikirjoja tai nuortenkirjallisuutta. Tämä ei johdu siitä, etteivätkö pienten lasten kirjat tai nuortenkirjallisuus kiinnostaisi minua. Minun on vain tällä hetkellä vaikeampaa käsitellä niitä omien lasteni kanssa. Helpointa on se, että saa oman lukuharrastuksen linkitettyä iltasatuhetkiin tai kirjallisuuskeskusteluihin, joita harrastan Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lasten kanssa. Huomaan, […] Lue lisää »
-
Kirjanmerkki-podcast: Nuorten vallankumous
Mitä asioista nuoret haluavat muuttaa? Käsitelläänkö heille oikeasti tärkeitä teemoja riittävästi nuortenkirjallisuudessa? Entä miten kirja voi muuttaa nuoren ajattelua? Lue lisää »
-
Kirjanmerkki-podcastissa lapset ja nuoret puhuvat kirjallisuudesta
Lukutaito- ja kirjallisuuskeskustelu kaipaa lasten ja nuorten omia mielipiteitä ja näkökulmia. Lapsen Maailma -lehden uusi podcast antaa puheenvuoron lapsille ja nuorille. Lue lisää »
-
Harry Potter -muistoja
Siitä, kun brittiläisen J.K. Rowlingin ensimmäinen Harry Potter -kirja suomennettiin, tuli perjantaina 28.9. kuluneeksi 20 vuotta. Juuri tänä merkkipäivänä julkaistun Ylen artikkelin mukaan Harry Potter -kirjasarja paitsi mullisti lastenkirjallisuuden, myös toimi lähtölaukauksena modernille young adult -kirjallisuudelle. Tutustuin itse Harry Potteriin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2007, kun sarjan viimeinen osa Harry Potter ja kuoleman varjelukset ilmestyi […] Lue lisää »