Arkisto avainsanalle “lukutaito”
-
Elina Hirvonen vaatii, että lukutaidon eriarvoistumisen on pysäytettävä
Lukutaidon eriarvoistuminen ei ole vain yksilön vaan koko yhteiskunnan kriisi, Elina Hirvonen kirjoittaa. Valeuutisten ja disinformaation maailmassa lukutaidon, luetun ymmärtämisen ja lähdekritiikin merkitys on erityisen suuri. Lue lisää »
-
Lukutaitoinen ekaluokkalainen- pitäisikö lapselle tarjota erityisohjausta?
Meidän seitsemänvuotias esikouluikäinen Esikoinen lukee ja kirjoittaa. Kirjoitin aikaisemmin miten hetkellisesti se taito otti takapakkia kun palasimme Suomeen, mutta varsinkin koronaeristyksen aikana lapsi löysi lukemisen ja kirjoittamisen uudelleen. Kaikille kolmelle kielelle. “Eihän se ole muuta kuin sanoo/kirjoitta vain ne kirjamet joita siinä sanassa on” hän totesi jossain vaiheessa, ehkä hieman näsäviisaana. Lapsi oppi tämän taidon […] Lue lisää »
-
10 syytä rakastaa Roald Dahlin lastenkirjoja
Yksi kaikkien Kiikkuvan kirjapyllyn perheenjäsenten yhteisistä suosikkikirjailijoista on Roald Dahl. Melkein kaikki Dahlin kirjoittamat lastenkirjat voidaan ylipäänsäkin luokitella lastenkirjallisuuden klassikoiksi Miksi tämän viime vuosituhannella kuolleen kirjailijan teokset ovat edelleen ihan huippuja? Tässä 10 syytä rakastaa Roald Dahlin kirjoja: 1. Outo huumori Meidän perheen lapset arvostavat kirjoja, jotka ovat hauskoja. Roald Dahlin kirjojen huumori on […] Lue lisää »
-
Mistä lukutaitokeskustelussa puhutaan nyt?
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden julkistus ei perinteisesti ole kovin suuri mediatapahtuma. Harmillista kyllä. Onneksi lasten- ja nuortenkirjallisuus sekä lukutaitoaiheet huomioidaan mediassa kuitenkin jotenkin aina Finlandia-palkintojen aikaan. Tässä kolme kiinnostavaa medianosto teille, jotka haluatte pysyä kärryillä siitä, mistä lastenkirjallisuus- ja lukutaitokeskusteluissa tällä hetkellä puhutaan: 1. Ylen Kulttuuriykkönen ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat Kulttuuriykkösen taannoisessa jaksossa […] Lue lisää »
-
Voiko lapsi oppia lukemaan liian pienenä?
Noin kolmasosa lapsista oppii lukemaan jo ennen esikoulua. Heistä käytetään termiä ”varhaiset lukijat”. Mutta mitä hyötyä tai haittaa siitä, että oppii lukemaan ennen koulua, on? Voiko lapsi oppia lukemaan liian pienenä? Lasten lukemaan oppiminen aikaistuu koko ajan. Aihetta on tutkittu mm. Alkuportaat-tutkimushankkeessa. Yksi syy muutokseen on se, että lukemista tuetaan varhaiskasvatuksessa jatkuvasti enemmän. Toinen syy […] Lue lisää »
-
Ekaluokkalaisen kirja-arvio
Kiikkuvan kirjapyllyn perheen kuopus, ekaluokkalainen Karhuntassu, on kiinnostunut välimerkeistä. Lukutaidon myötä hänelle on vähitellen muodostunut käsitys lauseesta ja siitä, että lauseella on alku ja loppu. ”Kun lauseita laittaa peräkkäin, täytyy olla tarkkana, että ne eivät mene väärään järjestykseen”, Karhuntassu pohti eräänä päivänä. Minusta kielellinen pohdinta lasten kanssa on ihanaa. Onneksi Kaisa Happonen ja Joonas Utti […] Lue lisää »
-
Ekaluokkalaisen kirjalahja
Helmet-kirjastot ovat lahjoittaneet joka syksy vuodesta 2015 lähtien kaikille pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille kirjalahjan. Helmet-kirjastojen tiedotteen mukaan ekaluokkalaiskampanjan tavoitteena on ”rohkaista pieniä lukijoita tarttumaan kirjaan ja luomaan mukavia lukumuistoja yhdessä perheen ja ystävien kanssa”. Ekaluokkalaisten kirjalahja on ihan erityisesti lukemaan opettelevalle lapselle sopiva ja käsittelee yleensä saman ikäisten lasten elämää ja mielenkiinnonkohteita. Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapsista jokainen […] Lue lisää »
-
Lukutaito on aarre, johon kaikilla ei ole varaa
Ihmiskunnan historiassa vain rikkailla ja kirkonmiehillä oli mahdollisuus omistaa kirjoja ja lukea. Vielä tänäkin päivänä lukutaito on aarre, johon kaikilla ei ole varaa. Tämän viikon sunnuntaina 8.9. vietetään YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää. Tänä vuonna lukutaitopäivästä tekee erityisen Lasten ja nuorten säätiön sekä media- ja viestintäalan yhteinen Read Hour -kampanja, joka haastaa kaikki suomalaiset lukemaan sunnuntaina klo […] Lue lisää »
-
Mitä hyöytyä lukutaitokeskustelusta on?
On tyypillistä, että syksyllä koulujen alkamisen aikaan mielipiteet ihmisten lukutaidosta ja -aktiivisuudesta käyvät kuumana. Tänä vuonna keskustelun pyöräytti käyntiin Kaj Ekholmin viime viikon kolumni Helsingin Sanomissa. Kolumnissa Ekholm kuvaili, kuinka lukemisen kulttuuri on vähitellen muuttunut ja esitti huolensa siitä, että ajankohtaista tutkimustietoa siitä, minkälainen lukijamaa Suomi on, ei ole tarjolla. Minusta julkiset huomautukset, joissa peräänkuulutetaan […] Lue lisää »
-
Mitä koululaiset lukevat?
Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapset valitsevat joka vuosi itselleen kesäkirjat. Ne luetaan kesäloman aikana ja niistä keskustellaan yhdessä. Kun jokaisella lapsella on oma nimetty kesäkirja, niiden lukemisesta tulee sosiaalinen koko perheen juttu. On kiinnostavaa tarkkailla sitä, kuinka omien lasten lukutottumukset vuosi toisensa jälkeen muuttuvat ja sitä, mitä koululaiset lukevat. Kaksi vuotta sitten jokainen Kiikkuvan kirjapyllyn perheen […] Lue lisää »