Arkisto avainsanalle “kulttuuri”
-
Kolmekielinen suomalainen – ja lupa olla ylpeä siitä
“Annu, ollaanko me ulkomaalaisia?” Kysyy viisivuotias Kuopus. Katson häntä ja kerron, etteivät hän ja Esikoinen kyllä Suomessa ole millään mittarilla ulkomaalaisia. Kuinka niin? “No koska pihalla lapset kerran sanoi niin kun me puhutaan toisia kieliä” Tämän keskustelun olen joutunut käymään myös Esikoisen kanssa. Hän kertoi pihan suomenruotasaisen lapsen kiven kovaan väittäneen hänen olevan ulkomaalainen, koska […] Lue lisää »
-
Missä lajissa Helsinki voittaa Piilaakson?
Tämä talvi on ollut epätalvi. Se on varmaan tullut selväksi. Ehkä pienoinen pettymyskin on ollut luettavissa sieltä rivien välistä. Minähän kun tavallaan lupasin lapsille lunta. Oikean talven. Narskuvaa valkoista massaa kenkien alle. En tätä ikuisesti jatkuvaa marraskuuta. Onneksi me olemme tankanneet kahden vuoden ajan lähes tauotta Kalifornian aurinkoa. Tuntuu kuin tämä sää lähinnä vain harmittaisi […] Lue lisää »
-
Pärjäävät vanhemmat
“Relaa nyt jo, otat vaan ihan rauhassa, lakkaa suorittamasta, kenellä sinä todistat hyvää vanhemmuuttasi, hengitä hyvä ihminen….” Rakkaudella ja välittämisen ajatuksella sanottuja lauseita. Taustalla vilpitön halu auttaa ja saada toinen tuntemaan olonsa paremmaksi. Vakuuttaa ettei se vanhemmuus ole mikään suorituslaji, että kyllä vähempikin riittää. Silti niiden jälkeen sanojen vastaanottaja, minä, ei tunne itseään lainkaan […] Lue lisää »
-
Pieniä puita ja ruisleipää, eroja Piilaakson ja Suomen välillä
Olemme olleet nyt Suomessa lomalla noin reilun viikon. Jetlag alkaa olla takanapäin, alamme laskeutua tähän maahan, jonka tavat ja kulttuuri asuu ihomme alla ilman, että oikeasti sitä edes tiedostamme. Purppurana hehkuva taivas kello yksitoista illalla, hyttysten ininä kuusikossa ja litran maitotölkit ruokapöydissä eivät enää saa aikaan huvittunutta “ainiin, täällä tämä onkin näin” henkäisyä. Olemme tehneet […] Lue lisää »
-
Kaksikielisyyttä on R kirjain – Miten kaksikielisyys vaikuttaa identiteetin muodostumiseen?
Tämä on yhteistyöpostaus Suomessa toimivan familia ry:n kanssa. Familia on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton yhdistys joka tukee Suomessa olevia monikulttuurisia ihmisiä ja perheitä. Familialla on menossa kaksi- ja monikielisyyskampanja johon myös minä osallistun kertomalla mitä kaksikielisyys minulle merkitsee. Olen juuri hetki sitten kertonut teille meidän monikielisestä arjesta, mutta lähestyn aihetta uudelleen, vielä vahvemmin siitä näkökulmasta […] Lue lisää »
-
Riemua sekä nykylapsille että ysärin lapsille
On hienoa ja lohdullista, että löytyy Ville Karttusen kaltaisia ihmisiä, jotka suhtautuvat intohimoisesti taiteen tekemiseen lapsille. Hänen Superradio-levynsä ilmestyy 20. lokakuuta. Lue lisää »
-
“Miksi tuo Illusia ei ole alasti?”
“Miksi tuo Illusia ei ole alasti niinkuin siinä kirjan kannessa?” poikani kysyy ja yritän olla naurahtamatta ääneen. Esitys on nimittäin parhaillaan menossa. Tottahan se on, että äitini kirjahyllystä lainatussa Pessi ja Illusia painoksessa on kannessa alaston tyttö. Olemme nuoremman poikani kanssa tämän klassikon näyttämösovituksen ensi-illassa 6.5.2017. Vanhempi poika on seuraavana keskiviikkona menossa koulun kanssa katsomaan […] Lue lisää »
-
Petra ja Pekko Käppi: Laulu lapsen kasvattaa
Musiikki opettaa mielikuvituksen käyttöä, jos lapsi saa tehdä sitä vapaasti improvisoiden. Itse keksityt laulut ovat tärkeä osa maailman musiikkiperinnettä. Lue lisää »
-
Taivaanrannan maalari
”Kaukaa saapunut lämmin kesätuuli pyyhki yli korkean kallionkielekkeen, jonka reunalla seisoi muuan sinitukkainen nuorimies. Hän seisoi siinä hiljaa silmät ummessa, hengitti sisään aurinkoa ja raikasta meri-ilmaa ”, kirjoittaa Christian Aare viime vuonna julkaistussa esikoisteoksessaan. Lue lisää »
-
”Oppiminen olisi ollut helpompaa sarjakuvien avulla”
Peligraafikko Miisa Lopperi kertoo olleensa alakoulussa itkupilli, jota oli helppo kiusata. Oppimispolku oli muutenkin kivinen, mutta vei lopulta unelmien työpaikkaan. Lue lisää »