Arkisto avainsanalle “kirjat”
-
Sattumia
Koronaeristyksen viidenteen päivään mennessä Topi on nauttinut Daniil Harmsia, Antti Hyryä ja Eino Maironiemeä ja saavuttanut mukavanlaisen kaunokirjallisen nousuhumalan. Lue lisää »
-
Luetun ymmärtäminen kehittyy parhaiten kirjoja lukemalla
Sen lisäksi, että lapsia tuetaan lukemaan oppimisessa, heitä pitäisi tukea aivan erityisesti myös luetun ymmärtämisen taidoissa. Olen maininnut tästä ennenkin. On tietysti ihanaa, kun lapsi oppii yhdistämään äänteitä toisiinsa, mutta vasta, kun hän ymmärtää sujuvasti erilaisia tekstejä, niiden sävyjä ja piilomerkityksiä, voidaan mielestäni puhua sujuvasta lukutaidosta. Luetun ymmärtämistä onkin nyt tutkittu Jyväskylän yliopiston kiinnostavassa tutkimuksessa, […] Lue lisää »
-
Kuukauden kirjat: Nyt eletään arvojen aikaa!
Lastenkirjallisuudessa eletään arvojen ja yhteiskunnallisuuden aikaa. Rauhasta puhutaan enemmän kuin vuosiin, mutta maahanmuuttajien kotoutumisen pulmia käsitellään ujostellen. Kuvakirjasta on tulossa uusien kysymysten ja kiusallisten aiheiden foorumi. Lue lisää »
-
Minkälaista lukutaitoa tarvitsemme tulevaisuudessa? Tokaluokkalainen kertoo
Tässä ajassa on hyvin tyypillistä, että asiantuntijat toisensa jälkeen kirjoittavat paatoksellisia tekstejä lukutaidon merkityksestä. Olen syyllistynyt samaan itsekin. Miksi vain harvoin antaudumme pohtimaan erilaisia skenaarioita siitä, kuinka lukutaidon kulttuurinen merkitys mahtaa tulevaisuudessa muuttua? Toimittaja ja käsikirjoittaja Riku Siivonen sohaisi mehiläispesää huomauttaessaan Ylen kolumnissaan, että tekstin aika on ohi. Hänen mukaansa kirjallisuus ja tekstilukutaito ovat vain […] Lue lisää »
-
Oodi lasten silmin
Vierailimme tänään 8-vuotiaan Sudenkuonon ja 6-vuotiaan Karhuntassun kanssa Helsingin uudessa keskustakirjasto Oodissa. Itse olen jo Oodissa pyörähtänyt useammankin kerran, mutta lapsille tämän päiväinen visiitti oli ensimmäinen laatuaan. Joulukuusta asti sosiaalisen median kanavat ovat pullistelleet aikuisten Oodi-selfieitä. Otokset ovat toistaneet aika lailla samaa kaavaa. Lapsille kirjastot ovat kuitenkin hyvin erilaisia paikkoja kuin meille aikuisille. Miltä uusi […] Lue lisää »
-
Kaksosten kirjahuumaa
Kolme pientä porsasta on Helmille ja Lempille tutumpi kuin Seitsemän veljestä. Lue lisää »
-
Saako kirjan päällä maalata?
Olen aina ajatellut, että kirjat ovat käyttöesineitä. Mielestäni siinä, että kirjat arkistoidaan hyllyyn pölyttymään ja niitä varjellaan tahroilta ja rypyiltä, ei ole mitään järkeä. Kirjaston kirjat ovat tietysti ihan oma lukunsa; niitä tässäkin perheessä kohdellaan kunnioittavasti. Omia kirjoja sen sijaan lojuu jatkuvasti siellä täällä, avonaisina ja nurinpäin käännettyinä. Varmaankin juuri siksi, että kirjoja on jatkuvasti […] Lue lisää »
-
Kirjasuosituksia Englannista
Kirjoitin aiemmin tänä vuonna siitä, kuinka pyrimme lukemaan lapsille päivittäin vähintään iltasadun. Jo silloin sain idean, että voisin jossain vaiheessa esitellä täällä Englannissa löytyneitä uusia kirjasuosikkeja. Kun muutimme Birminghamiin, luimme lapsille kirjoja niin, että sanoimme lauseen ensin englanniksi ja sen jälkeen suomeksi. Tämä on yllättävän hauskaa – ja välillä myös haastavaa. Kokeilkaa ihmeessä joskus, vaikka lasten […] Lue lisää »
-
Luetaan usein, luetaanhan?!
Kuvittelin pitkään, että iltasatu kuuluu tietenkin kaikkien – tai ainakin melkein kaikkien – lapsiperheiden iltarutiineihin. Molemmille lapsille olemme alkaneet lukea kirjoja jo heidän ollessa parin kuukauden ikäisiä. Pienen tauon olemme saattaneet pitää siinä vaiheessa, kun lapsi on ollut kiinnostunut lähinnä kirjan repimisestä. Viime vuoden lopulla häkellyin, kun kansainvälinen lukutaitotukimus paljasti, että ennen kouluikää vain noin […] Lue lisää »
-
Vanhemmat, jotka tietokoneruudun takaa huutelevat, että lasten täytyisi lukea enemmän
Viime aikoina on paljon keskusteltu lasten lukuinnon vähenemisestä ja kansalaisten lukutaidon heikkenemisestä. Tämän keskustelun tiimoilta on itselleni parhaiten jäänyt mieleen kuva, joka lievää syyllisyyttä aiheuttaen pomppasi silmilleni facebookfeedissäni jokin aika sitten. Kuvassa bussipysäkillä istui kaksi äiti-tytär paria. Toinen tyttäristä oli uppoutunut kirjaan ja toinen kännykkään. Kännykkää intensiivisesti tuijottavan tytön äiti katsoi lukevaa tyttöä ihaillen ja […] Lue lisää »