Arkisto avainsanalle “ääneen lukeminen”
-
Seikkailua vai turvaa?
Kumpaa lapsi kirjalta toivoo ja odottaa, seikkailua vai turvaa? Kiikkuvan kirjapyllyn perheessä lapset suhtautuvat kirjoihin eri tavoilla ja heidän odotuksensa kirjoja kohtaan ovat erilaisia. 10-vuotias Ketunhäntä kaipaa seikkailua. Hän on aina ja kaikissa tilanteissa kihelmöivien seikkailujen puolestapuhuja. Sudenkuono ja Karhuntassu sen sijaan etsivät ennemmin turvaa. He kaipaavat samaistuttavia henkilöhahmoja sekä tunteiden ja heitä itseään pohdituttavien […] Lue lisää »
-
Kirjoja 2-vuotiaalle
2-vuotias lapsi on ihanaa seuraa. Tahtoiän kiukkupuuskat kenties tekevät vasta tuloaan ja kasvavan taaperon kanssa liikkuminen ja puuhaaminen on helpompaa kuin pienen vauvan kanssa. 2-vuotias kävelee jo pieniä matkoja ja mikä parasta, hän juttelee. Lähes kaikki 2-vuotiaat puhuvat joitakin sanoja ja toisilla puhetta saattaa tulla jo enemmänkin. Lisäksi 2-vuotiaat ymmärtävät ja muistavat koko ajan enemmän. […] Lue lisää »
-
Lukeminen on tärkeää, koska maailma toimii kielellä
Lapset, joille luetaan ja joiden kotona keskustellaan, kuulevat kouluikään mennessä jopa 30 000 000 sanaa enemmän kuin lapset, joille ei lueta ja joiden kotona ei keskustella. Lue lisää »
-
Miksi pienelle lapselle kannattaa lukea?
Kirjanmerkki-podcastin uusimmassa jaksossa käsitellään pienen lapsen ja aikuisen yhteisiä lukuhetkiä. Podcastissa haastatellaan Lukukeskuksen Emmi Jäkköä, jolla on paljon fiksua ja perusteltua sanottavaa siitä, miksi jo ihan pienelle vauvalle on tärkeää lukea ja lorutella. Kannattaa kuunnella tuo jakso! Kun itse sain ensimmäisen lapseni kymmenen vuotta sitten, olin täysin ylimotivoitunut nuori äiti. Halusin tehdä ihan heti kaikkea […] Lue lisää »
-
Mummun kirjahylly
Vierailemme vanhempieni luona yleensä parin viikon välein. Tavallisesti lapset leikkivät mummolassa legoilla tai pikkuautoilla, tekevät metsäretkiä, saunovat, syövät, riehuvat tavalliseen tapaansa ja pelaavat videopelejä. Lapset ovat aina lähteneet mummolaan mielellään. Erityisesti he pitävät siitä, että mummolassa pääsee kesäisin uimaan ja että siellä saa pelata enemmän kuin kotona. Lasten mielestä mummun tekemä perinteinen ruoka on paljon […] Lue lisää »
-
Harry Potter -muistoja
Siitä, kun brittiläisen J.K. Rowlingin ensimmäinen Harry Potter -kirja suomennettiin, tuli perjantaina 28.9. kuluneeksi 20 vuotta. Juuri tänä merkkipäivänä julkaistun Ylen artikkelin mukaan Harry Potter -kirjasarja paitsi mullisti lastenkirjallisuuden, myös toimi lähtölaukauksena modernille young adult -kirjallisuudelle. Tutustuin itse Harry Potteriin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2007, kun sarjan viimeinen osa Harry Potter ja kuoleman varjelukset ilmestyi […] Lue lisää »
-
Lapsi lukee, kunhan aikuinen lukee
Kirjallinen tamperelaisperhe haluaa, että vanhemmat lukevat lapsilleen. Kaisa Laaksonen sanoo, että lapsella on oikeus upota kirjan maailmaan ja keskittyä siihen. Pasi Heikura tahtoo, että kirjat yleensäkin luettaisiin ääneen. Lue lisää »
-
Kaksosten kirjahuumaa
Kolme pientä porsasta on Helmille ja Lempille tutumpi kuin Seitsemän veljestä. Lue lisää »
-
Kirjasuosituksia Englannista
Kirjoitin aiemmin tänä vuonna siitä, kuinka pyrimme lukemaan lapsille päivittäin vähintään iltasadun. Jo silloin sain idean, että voisin jossain vaiheessa esitellä täällä Englannissa löytyneitä uusia kirjasuosikkeja. Kun muutimme Birminghamiin, luimme lapsille kirjoja niin, että sanoimme lauseen ensin englanniksi ja sen jälkeen suomeksi. Tämä on yllättävän hauskaa – ja välillä myös haastavaa. Kokeilkaa ihmeessä joskus, vaikka lasten […] Lue lisää »
-
Kuvakirjojen lukeminen kehittää lapsen aivoja
Monta monituista kertaa olen pysähtynyt tarkkailemaan omaa lastani ja miettinyt, että mitäköhän lapsen aivoissa juuri nyt oikein tapahtuu. Olen tarkkaillut lukevaa lasta, rakentelevaa lasta, juoksevaa, pomppivaa, painivaa, uivaa, onkivaa ja askartelevaa lasta. Välillä, etenkin kun lapsi keskittyy johonkin hiljattain oppimaansa taitoon, tuntuu melkein kuin kuulisi lapsen aivojen raksuttavan. Karhuntassu oppi juuri sitomaan kengännauhat. Nyt hän […] Lue lisää »