Siirry sisältöön
Uusi koti ulkomailla

Sumua ja sateita

08.02.2017

Yksi englantilaisten lempipuheenaiheista on sää. Olen kuullut aika monen englantilaisen sanovan, etteivät voisi asua ulkomailla, sillä Englannissa ei koskaan ole liian kuuma tai liian kylmä, toisin kuin monissa muissa maissa.

Täällä näkee näin tammi-helmikuun vaihteessa aika harvoin sinistä taivasta, sillä se on usein pilvien peitossa ja värisävy on harmaa. Siinä on oma tunnelmansa ja täällä on myös ihan tavallista nähdä kauniin sumuisia aamuja.

Koulussa kuulin, että vuonna 1952 Lontoon ylle tuli myrkyllistä ja saasteista “tappajasumua”, jonka on arveltu aiheuttaneen 4000 ihmisen kuoleman vain muutaman päivän aikana. Siihen aikaan ei niin vielä tiedostettu hengitysilman tärkeyden merkitystä. Vaikka sumu oli tuolloin niin sakeaa, että aikalaiset kuvailevat näkyvyyden olleen paikoin vain alle metrin luokkaa, ei kaupungissa ensin osattu huolestua myrkkysumusta, sillä tavallinen sumu oli niin tavallista. Pystyn hyvin ymmärtämään tämän, sillä sumuisuus todella on täällä sen verran jokapäiväistä.

Sateestakin voi nauttia

Aku sopii Englantiin täydellisesti, sillä Aku on aina tykännyt erityisen paljon sadepäivistä. Olenkin naureskellut, että nyt saakin sitten viettää osan lapsuuttaan oikein kunnon sumussa ja sateessa. Pienenä Aku jaksoi pitää ihmeellisenä sitä, miten taivaalta voi tulla vesipisaroita maahan.

Akun myötä aloin itsekin katsomaan sadepäiviä eri tavalla ja pohtimaan, että niissä on oma viehätyksensä. Ilma on ihanan raikas, joka on siitepölyallergiselle lapselle pelkästään helpotus. Eikä se ole enää niin kamala, vaikka hiukset vähän sateessa kastuisivatkin.

Tämä ajatus on ollut mielessä erityisesti aamuisin, kun olen lähtenyt juoksemaan ja aina on ollut pieni tihkusade. Iltaisin sama juttu, jolloin Akukin lähtee mukaani lenkille. Olemme vähän treenailleet viikonlopun juoksutapahtumaan, jossa juostaan isolla porukalla pieni aamulenkki.


Viikon sisällä on onneksi ollut myös muutama aurinkoinenkin päivä, joista olemme nauttineet takapihan puutarhassamme. Aku on ollut innoissaan pihahommista. Helsingissä asuessamme emme paljoa puutarhoihin päässeet möyrimään, mutta täällä laitoimme puutarhaa innolla kuntoon ja ostimme erilaisia siemeniä istutettavaksi. Olen yrittänyt kasvatella yrttejä joskus aiemminkin kotona, mutta huonolla menestyksellä. Toivottavasti Englannin maaperä ja tihkusateet tuovat meille onnea tässä asiassa.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »