Siirry sisältöön
Uusi koti ulkomailla

Englantilaisia päiviä

27.01.2017

Tykkään aamuista. Nyt kun olen jo 11-vuotiaan pojan äiti, niin aamuihin ei enää kuulu niin paljoa vaivannäköä. Aku on yleensä jo koulupäivän jälkeen laittanut koulupukunsa valmiiksi ja pukee sen aamuisin päälleen koulua varten. Teen sillä välin meille aamiaista ja kouluun eväitä. Tämä onnistuisi varmaan jo Akultakin, mutta nautin näistä aamuista, kun saan laittaa toiselle eväitä valmiiksi.

Suomessakin tein Akulle eväät aamuisin, sillä päivät olivat jo viidesluokkalaisella aika pitkiä. Lisäksi koulun jälkeen oli usein harrastuksia.

Englannissa ainakin Akun koulusta löytyy kasvisruokailijallekin joka päivä lounasvaihtoehto. Rahaa ladataan erilliselle tilille, josta sitä voi päivän aikana käyttää lounasruokailuun.

Monesti lounasaikaan on kuitenkin erilaisia kerhoja, joihin Akukin osallistuu kahtena päivänä. Aku valitsi koodauskerhon ja Dungeons and Dragons-kerhon, jossa pelataan lautapeliä. Lisäksi Aku on ajatellut menevänsä viittomakielen kerhoon, jossa voi opetella viittomakieltä. Teen yleensä evääksi mukaan kolmioleipiä ja laitan mukaan myös hedelmiä, pähkinöitä ja mehua.

Oma kouluni alkoi eilen tutustumispäivällä. Varsinaista opetusta ei vielä ollut, vaan se alkaa vasta ensi viikolla. Päivä sujui tosi kivasti. Tapasin muut vaihto-oppilaat ensimmäisen päivän aikana ja meille näytettiin koulun aluetta ja koulun toimintajärjestelmiä verkossa. Yliopistoalue on kuin oma pieni kaupunkinsa ja koulussa opiskelee yli 10 000 oppilasta ja oppilaiden keskuudesta löytyy 64 eri kansalaisuutta. Odotan jo innolla ensi viikkoa ja varsinaisen opetuksen käynnistymistä.

Mikä on erilaista?

Jos mietitään käytännön erilaisuuksia, joihin olemme täällä tähän mennessä törmänneet, niin ensimmäisenä ja räikeimpänä asiana tulee tietysti mieleen toispuoleinen liikenne. Tämä vaikuttaa myös muihin asioihin täällä. Kuten siihen, kummasta suunnasta ihmisiä ohitetaan kadulla. Tämän muistamisessa joutuu jatkuvasti tsemppaamaan.

Kodeissa on hyvin usein kokolattiamatot ja Englannissa kenkiä ei yleensä oteta sisällä pois. Tiettyinä päivinä täytyy muistaa työntää roskis tienvarteen, jotta se tyhjennetään. Joinain päivinä on energiaroskisten tyhjennys ja toisina sekajätteen. En vieläkään muista tyhjennyspäiviä ulkoa, mutta tsekkailen aina naapureilta minkä värisen pöntön he ovat työntäneet tienvarteen ja matkin heitä. Ensimmäisenä viikkona en tajunnut tehdä tätä ja roskista ei tuolloin tyhjennetty ollenkaan.

Kylmää ja kuumaa vettä ei säädellä suomalaiseen tapaan yhdistettynä, vaan täällä on kuumavesihanan ja kylmävesihanan säädin erikseen. Myöskin ainakin meidän talossa osa kattovalokatkaisijoista on narusta vedettäviä. Yhtenä päivänä Aku teki kepposen ja teippasi oikean valokatkaisijanarun kattoon kiinni ja laittoi sen sijaan toisen narun roikkumaan katosta. Tämä puolestaan oli kiinnitettynä paukkupanokseen (party popper). Siitä kun vetäisi, niin kuului pamaus ja ruokalusikallinen paperisilppua tippui panoksesta alas. Kepposteluja on riittänyt, sillä Aku muisti pakata Suomesta mukaan niinkin tärkeitä asioita kuin pierutyynyn.

Kaupoissa hedelmät punnitaan vasta kassalla, joten ruokaostosten teko on helpompaa. En ole huomannut, että tämä hankaloittaisi kassalla asiointia tai tekisi jonoja pidemmiksi. Asiakaspalvelu on ystävällistä ja yksi ensimmäisistä ihmisistä, joihin täällä tutustuimme, oli lähikaupan myyjä. Tunnemme nyt koko heidän perheen ja Aku kävelee joka aamu yhtä matkaa kouluun perheen pojan kanssa. Muutenkin Aku tuntuu saaneen kivasti kavereita, joiden kanssa on yhteydessä myös koulupäivien ulkopuolellakin. Viikonlopuksi olemme jo tehneet suunnitelmia mennä seinäkiipeilemään porukalla. Mukaan lähtee Akun koulukavereita ja ainakin yksi vanhempi minun lisäkseni. Kivaa päästä testaamaan paikalliset seinäkiipeilymahdollisuudet!

4 vastausta artikkeliin “Englantilaisia päiviä”

 1. Arja Hakulinen sanoo:

  Hienoa Aku ja Johanna. Kiva lukea teidän arkea siellä. Aku järjestää siellä äidille kivoja ylläreitä. Huumori pelastaa monta arkipäivää…… Kaikkea hyvää sinne×× t. Arja

  1. Johanna Pakarinen sanoo:

   Kiitos!:) Tosi kiva kuulla, että tykkäilet. Huumori on vahvasti suvussa. Kaikkea hyvää myös sinnekin! xx

 2. Anu Jämsén sanoo:

  Hyvin näyttää arki pyörähtäneen käyntiin, Aku ja Susanna! Mainiota, että kaksi lehden bloggaria asuu nyt I-B:ssä – tulee ihan kansainvälinen olo…
  T. Anu toimituksesta
  PS. Olethan muistanut tehdä osoitteenmuutoksen lehden tilaajapalveluun?

  1. Johanna Pakarinen sanoo:

   Niinpäs onkin, mukavaa! 🙂 Kiitos kun muistutit osoitteenmuutoksesta, en olisi ehkä huomannutkaan sitä muuten tehdä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »