4 vuotta, 400 tekstiä!
2015
Siitähän kaikki alkoi, kun toimittaja Pasi Huttunen ja minä juteltiin Joensuun Perheentalolla kesällä 2015, että miesten vanhemmuuspuhetta on netissä yllättävän vähän. Isäblogien kaari oli yleensä se, että odotusajan lopulla miehen isyysvaistot heräävät ja hän päättää purkaa tuntojaan blogissa, jossa riittää asiaa siihen saakka, kun lapsi oppii juoksemaan. Halusimme miesten vanhemmuuspuheeseen monipuolisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Olin isätyöntekijänä Pelastakaa Lapsilla, joten tällaiset jutut olivat mielen päällä.
Kerättiin joukko isämiehiä ja laitettiin blogi pystyyn. Joensuusta löysimme kirjoittajat Jussi Hyvärisen ja Vesa Limingan sekä valokuvaaja Antti Pitkäjärven. Jokelan-Nurmijärven akselilta mukaan lähti vanhempainvapaakaksikko Otto Kallioranta ja Antti Kanto. Konsultointia, mentorointia ja menestymismahdollisuuksien aliarviointia saatiin viestinnän asiantuntija Janne Riiheläiseltä. Juhana Hurtig teki tyttärensä kanssa meille logon, jossa heimovesamainen mies katsoo hieman huolestuneena ja hämmentyneenä, että mitäs nyt.
Kevyt jalkapalloaiheinen teksti 10.8.2015 oli blogin ensimmäinen. Syksyn aikana ilmestyi 80 tekstiä, muun muassa Pasin valomiekkareportaasi, Antti P:n eleetön Kasvutarina ja Jussin kirjoitus isyydestä henkisenä ja teknisenä tukena.
2016
Vuosi alkoi räväkästi, kun Antti ja Otto olivat Marja Hintikka Live -ohjelmassa. Kirjoittajapiiriin liittyi Heikki Nenonen. Vuosi oli täynnään ilmaisia lounaita, yrityssponsoreita, Lapselliset miehet -logoilla teipattuja katumaastureita ja kaikenlaista pyyntöä ja vientiä, näin muistelemme. Ainakin se on varmaa, että teimme yhteistyösopimuksen Lastensuojelun Keskusliiton kanssa.
Haastatteluita oli kyllä useampia. Muun muassa Huttunen antoi haastattelun Muksujen maakunta -blogiin.
Mikä teissä oikein kiinnostaa? ”Ehkä aikaisemmin ei näin määrätietoisesti oltu tuotu isän ääntä kuuluville. Äitiblogeilla on jo vahvat perinteet, mutta monet isäblogeista ovat jääneet aika lyhytikäisiksi. Meillä on laaja kirjoittajaporukka jakamassa vastuuta ja ideoita. Kysyntä oli olemassa, ja me vastasimme siihen oikeaan aikaan”, Pasi Huttunen aprikoi.
Vuonna 2016 syntyi peräti 144 tekstiä, helmeä helmen perään, miltei mahdotonta nostaa esiin tekstejä, jotka olisivat muita parempia. Joulukuussa julkaistu Antti K:n teksti lienee yhä blogin luetuin, yli 33 000 lukukertaa.
Alusta alkaen olemme pyytäneet blogiin vieraskynäilijöitä, joita on vuosien saatossa kertynyt puolensataa. Mieleen on jäänyt muun muassa suurperheenisän tiistai, syöpää sairastaneen tytön isä, historiantutkija Ville Kivimäen kirjoitus sota-ajan isistä ja teatteriohjaaja Eino Saaren teksti kosketuksesta.
2017
”Lapselliset miehet -blogi kuulostaa keskenkasvuisen miehen mallilta, mutta blogin meininkin on ihan muuta kuin lapsellinen miesvisio.” Kemi-Tornio -lehti 8.3.2017
Blogi siirtyi Lastensuojelun keskusliiton Lapsen Maailma -lehden alle. Keväällä blogitekstejä julkaistiin Pelastakaa Lasten kustantamassa erinomaisessa Uudet muuttujat työelämä & isyys -julkaisussa. Lisää blogista ammennettua matskua tuli klassikkoteokseen Isän kirja – kasvu vanhemmuuteen. Lisäksi kirjaan kerättiin lasten sanomisia ja toimitettiin isien tarinoita blogistihipsteriporukan ulkopuolelta.
TARJOUS: taikasanalla ”lapselliset4v” saat Isän kirjan hintaan 10€ + postikulut! Mailia vaan minulle osoitteeseen linjama@gmail.com, niin postitetaan! Tarjous voimassa vain niin kauan kun tavaraa riittää!
Tämän vuoden nostoiksi voisi ottaa vaikkapa Oton hulvattoman Tornio-ylistyksen sekä yhteistekstin 11 asiaa, jotka teet oikein.
2018
Alkuvuodesta vietettiin viikonloppu mökillä ja todettiin, että isät tykkäävät oluesta ja naisten ampumahiihdosta. Loppuvuodesta sain Vuoden isä -tunnustuspalkinnon, jonka jaoin kyllä aika lailla tasan blogistien kesken.
Tämän vuoden teksteistä voisi nostaa Vesan uudenvuodenpuheen, Antti K:n riipaisevan keskenmenotekstin, Pasin erotekstin ja Heikin kirjoituksen WhatsApp-isästä.
2019
Otto ja Antti tuuppasivat eetteriin 10-osaisen Isälokero-podcastin! Tuskin kukaan missään lokeroi mitään asioita yhtä hauskasti kuin Otto ja Antti! Muista teksteistä pöhinää aiheuttivat kirjoitukset nuorten ilmastolakkoilusta.
Blogin merkitys
Blogin merkitys ulottuu toisaalta lukijoihin, toisaalta blogin tekijöihin. Lukija kenties saa oivalluksen sieltä, idean täältä. Tekijä työstää blogin teemoja aktiivisemmin: mahdolliset aiheet pyörivät mielessä, arkiset tilanteet muuttuvat tekstin aineistoksi ja maailmaa alkaa katsoa enemmän blogitekstien näkökulmasta. Samaan aikaan oma vanhemmuus (toivottavasti) on entistä tietoisempaa, kertyy tietoa ja kokemuksia ja valo lankeaa vanhemmuuden pimeisiin nurkkauksiin.
Antti K. tiivistää blogin merkityksen seuraavasti: ”Minulle tää blogi on mahollistanu uusiin hienoihin tyyppeihin tutustumisen, telkkariin on päästy, Vauvalehessä oli haastis minusta ja lapsista, ynnä muut mediaosumat. Isyyttä ja vanhemmuutta olen varmasti pohtinut monipuolisemmin kuin olisin sitä tehny ilman näitä tekstejä, keskusteluja ja pöhinöitä. Sitten pakko mainita vielä, että blogi on kehittäny mun kirjoitustaitoa. Aika laaja merkitys blogilla on siis mulle ollu.”
Onnea nelivuotiaalle! Kiitos elämälle! Mahdolliset syntymäpäivämuistamiset voi osoittaa jollekin Lastensuojelun Keskusliiton 96:sta jäsenjärjestöstä, lista löytyy täältä.
Topi Linjama