Hyppää sisältöön

Mikä avuksi, jos stressitermostaattisi on rikki?

Julkaistu
Mikä avuksi, jos stressitermostaattisi on rikki?

Kirjoitin viimeksi siitä, miten lapsuudenaikaiset haitalliset kokemukset voivat rampauttaa lapsen stressinsäätelyjärjestelmän. Kauhistuin, miten monta stressipistettä sain ACE-seulasta.

Kun stressihormonit riehuvat kehossa koko ajan, se on myrkkyä terveydelle. Toksisen stressin haitallisuudesta kertyy koko ajan tutkimustietoa.

Siksi lapsen kokemaan stressiin pitää puuttua. Siksi aikuisenkin kannattaa tarkistaa stressinsäätelykeinonsa.

Elämässä ei tietenkään voi täysin välttyä menetyksiltä, sairastumisilta tai muilta stressaavilta kokemuksilta, ne vain kuuluvat elämään. Vanhemmat voivat lievittää lastensa väistämättä kokemaa stressiä ja ehkäistä traumoja ihan vain tarjoamalla lämpimän sylinsä.

Lasten toksinen stressi ehkäistään parhaiten estämällä heidän kaltoinkohtelunsa.

Mitä siis voi tehdä, jos tunnistaa kärsivänsä toksisesta stressistä?

Jamaikalais-amerikkalainen lastenlääkäri Nadine Burke Harris kertoo kirjassaan Syvälle ulottuvat juuret (2019, Basam Books), miten hän alkoi puuttua lapsipotilaidensa toksiseen stressiin klinikallaan. Tässä hänen hoito-ohjelmansa ydinkohdat.

1. Nukkuminen

Uni vähentää stressihormonien määrää ja tukee immuunijärjestelmää. Huono nukkuminen on erityisen haitallista lapsille, sillä se voi häiritä DNA:n koodautumista ja johtaa jopa kasvu- ja kehityshäiriöihin. Parasta olisi pitää huolta siitä, että perheet saisivat nukuttua hyvin.

2. Perheen mielenterveydestä huolehtiminen

Jos yhdellä on ongelmia, hoidetaan koko perhettä, esimerkiksi lapsi-vanhempi -psykoterapialla.

3. Ystävyyden vaaliminen, halaaminen

Tutkimusten mukaan oksitosiini synnyttää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vaimentaa stressireaktioita. Sitä erittyy halatessa ja hellitellessä sekä ystävyyssuhteissa. Voimme siis vähentää toistemme stressiä halaamalla.

4. Liikunta

Säännöllinen liikunta lisää BDNF-proteiinin (aivoperäinen neurotrofinen tekijä) tuotantoa, jota aivot ja hermosolut tarvitsevat oppimis- ja muistitoimintoihin. Liikunta myös auttaa stressireaktion säätelyssä sekä vähentää tulehdusta aiheuttavia sytokiineja.

5. Terveellinen ruoka

Välttämättömiä rasvahappoja ja vähän sokeria sisältävä ravinto ehkäisee elimistön tulehdustilaa.

6. Mietiskely, jooga, mindfulness

Stressi aktivoi taistele tai pakene -reaktion (sympaattisen hermoston), mietiskely aktivoi lepää ja sulattele -järjestelmän (parasympaattisen hermoston). Mietiskelyn on huomattu alentavan stressihormooni kortisolin tasoja, parantavan unenlaatua ja tehostavan immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa.

Harris teki klinikallaan yhteistyötä Mind Body Awareness -järjestön kanssa, joka on ohjannut hyvin tuloksin nuorisovankilassa mindfulnessia, joogaa ja mietiskelyä.

7. Luonto

Harvardin yliopiston mukaan myös luonnossa oleskelu lievittää toksista stressiä.

8. Herkkyytesi on vahvuutesi

Harris sanoo, ettei luopuisi lapsuudenkokemuksistaan mielenterveysongelmista kärsivän äidin kanssa, vaikka ne olivat haavoittaneet häntä. Hän on vakuuttunut, että juuri nuo kokemukset antoivat hänelle monia vahvuuksia, kuten kyvyn lukea herkästi potilaidensa sanatonta viestintää ja toimia järkevästi tilanteissa, joissa adrenaliini kihisee kehossa.

Herkkyytesi on myös vahvuutesi.

 

Lastensuojelun Keskusliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestävät Suomen ensimmäisen ACE-konferenssin lokakuussa.

 

Edellisessä postauksessa Stressitermostaatti rikki? puhutaan toksisen stressin vaikutuksista terveyteen.

 

Tuija Siljamäki