Hyppää sisältöön

Autoritaarinen kasvatus lisää nettikiusaamista

Koulukiusaaminen loppuu yleensä koulupäivän päättyessä, mutta verkossa tapahtuva kiusaaminen seuraa oppilasta kaikkialle. Espanjalaisen tutkimuksen mukaan rankaiseva kasvatusote ja opettajien tietämättömyys lisäävät nettikiusaamista.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Autoritaarinen kasvatus lisää nettikiusaamista

Young father with his baby daughter dancing at studio pink background

Vähiten nettikiusaamisen kanssa joutuvat tekemisiin lapset ja nuoret, joita on kasvatettu kiintymyksen ilmapiirissä itsenäisyyteen kannustaen. Heillä ei myöskään ole vaikeuksia jutella vanhempiensa kanssa iloistaan ja suruistaan. Kontrolliin sekä fyysisiin ja psykologisin rangaistuksiin perustuva kasvatus puolestaan altistaa nettikiusaamiselle.

Sevillan ja Córdoban yliopistoissa tehdyn tutkimuksen mukaan rangaistuksiin ja niiden uhkaan perustuva kasvatustapa lisää lapsen ja nuoren todennäköisyyttä joutua joko nettikiusatuksi tai kiusaajan ja kiusatun kaksoisrooliin. Tytöillä se liittyi erityisesti kiusaajaksi ryhtymiseen.

Tutkimukseen osallistui 2 060 andalusialaista yläasteen oppilasta. Asiasta kertoi tietopalvelu AlphaGalielo toukokuussa otsikolla Parental behaviour affects the involvement of children in cyberbullying.

Tutkijoiden mielestä vanhemmat tulisi ottaa mukaan kiusaamisen torjuntaohjelmiin. Myös koulu tarvitaan ehdottomasti mukaan kiusaamisen kitkentätyöhön, sillä oppilaiden keskinäisellä nettikiusaamisella on taipumus lisääntyä, jos opettajat eivät pyri sitä tietoisesti estämään.

Andalusialaistutkijoiden kehittämä interventio-ohjelma Asegurate sisältää sekä opettajille tarkoitetun koulutuspaketin että nettikiusaamisen torjutaan tarvittavat oppimateriaalit.

Verkossa tapahtuva kiusaaminen on usein jatkoa jo pitemmän aikaa jatkuneelle muulle kiusaamiselle. Turun yliopistossa kehitetyn kiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -ohjelman sivuilla korostetaan nettikiusaamisen erityistä haavoittavuutta: kännykällä nimettömästi levitetyt nolot valokuvat, pilkka ja uhkaukset eivät jää kouluun, vaan vaino seuraa lasta puhelimen mukana aina ja kaikkialle.

KiVa Koulun yhteydessä tehtyjen kyselytutkimusten mukaan nettikiusaamisen kohteeksi joutuu 2–5 % peruskoulun oppilaista.

Vihapuhetta tutkineen Tampereen yliopiston apulaisprofessori Atte Oksasen mielestä luku ei kuitenkaan anna tarkkaa kuvaa koulujen nettikiusaamisen yleisyydestä. Muutaman prosentin tulokseen päästään, kun kysytään, onko kiusaamistapauksia ollut vähintään 2–3 kertaa kuukaudessa. Jos kysyttäisiin harvemmin toistuvia kertoja, luku olisi Oksasen mukaan yli 10 %.

Lue myös: Arja Tiili: Tanssi kiusaaminen pois!
Lue myös: Näin koulukiusaaminen kitketään
Lue myös: Neuvoja kiusatulle, vanhemmalle ja kiusaajalle

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin printtilehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printtilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Voit halutessasi tilata lehden lahjaksi esim. lähimmälle koululle, päiväkodille, sairaalalle tai neuvolalle. Lasten parissa työskentelevät ammattilaiset arvostavat lehtemme sisältöjä suuresti.

Tuethan työtämme tilaamalla lehden! Lämmin kiitos jo etukäteen.