Hyppää sisältöön

Vauvan puhetta odotellessa

Julkaistu
Vauvan puhetta odotellessa

Lapsen puheen kehityksen seuraaminen on jännittävää. Toisaalta sitä odottaa malttamattomana, että pääsee paremmin ja paremmin kommunikoimaan itselle rakkaan ihmisen kanssa. Toisaalta jännitykseen sekoittuu varmasti aina myös pientä huolta: Mitä jos kaikki ei mene niin kuin pitäisi? Mitä jos puhetta ei tulekaan?

Saman perheen lapset saattavat oppia puhumaan hyvin eri tavoilla ja eri ikävaiheissa. Meidän perheessä Ketunhäntä ja Karhuntassu ovat oppineet puhumaan varhain ja Sudenkuono selvästi veljiään myöhemmin.

Uusimman Lapsen Maailma -lehden jutussa Ajoissa puheterapeutille Nokialainen Holopaisen perhe kertoo, mitä tehdä, jos lapsen puheen kehityksessä on haasteita. Perheen äiti Tea Holopainen huolestui omien lastensa puheen tuottamisesta, kun lapset olivat kaksivuotiaita. Pienien taisteluiden jälkeen molemmille lapsille löytyi apua puheterapiasta.

Mielestäni Tea Holopaisen esimerkki osoittaa, kuinka paljon vanhemmat voivat tukea lapsen kehitystä. Tea harjoitteli viittomakielen ja alkoi käyttää lastensa kanssa paitsi tukiviittomia myös kuvatukea.

Vanhemman halu kommunikoida oman lapsensa kanssa ylittää toisinaan vaikka minkälaiset esteet.

Muistan, että erityisesti Ketunhännän vauva-aikoina odotin sormet syyhyten sitä, että vauva oppisi puhumaan. Halusin tietää, miksi vauva eri vaiheissa testaili erilaisten äänten tuottamista ja etsin jokeltelusta, pärinöistä ja kiljaisuista merkityksiä ja viestejä. Halusin tehdä kaikkeni, jotta puhumaan opettelu olisi lapselleni mahdollisimman helppoa, kun sen aika tulisi. Siksi lauloin, loruttelin ja luin ensimmäiselle vauvalleni suorastaan maanisesti.

Vasta myöhemmin törmäsin tutkimuksiin, joiden mukaan siitä, että pienelle vauvalle lukee ääneen, on hyötyä kielen kehitykselle. Nykyään varhaisesta lukemisesta ja sen hyödyistä on tarjolla paljon tietoa. Esimerkiksi Lukukeskuksen koordinoiman Lue lapselle -hankkeen sivuilta löytyy vaikka mitä.

Mutta minkälaista pienelle vauvalle lukeminen sitten on?

Se voi olla loruttelua, laulamista tai vaikka oman lempikirjan lukemista ääneen. Se on juuri sellaista ääneen lukemista, joka vauvaa hoitavasta aikuisesta tuntuu kivalta. Vähän myöhemmin on hyvä, että vauvalle lukiessa nimetään erilaisia esineitä ja asioita, mutta aluksi mikä tahansa lukeminen on hyvästä, kunhan se on vuorovaikutuksellista.

Pienen vauvan kanssa tulee helposti pölpötettyä aina vähän samoja juttuja. Ainakin itsestäni tuntui jokaisella äitiyslomalla siltä, että oma sanavarasto suppeni ja puheenaiheet pyörivät päivä toisensa jälkeen samojen aiheiden ympärillä.

Vauvalle lukeminen ei siis missään nimessä ole vanhemmilta pois, päinvastoin. Samalla voi parhaimmillaan vahvistaa myös omaa kielellistä osaamistaan.

Jos etsit luettavaa vauvalle, kurkkaa nämä postaukset: