Hyppää sisältöön

Kirja-aarteita vauvalle

Julkaistu
Kirja-aarteita vauvalle

Kovakantisissa vauvakirjoissa on eroja. Tuntuu, että monet ensikirjat ovat kyllä värikkäitä ja kivoja, mutta niistä puuttuu huolellinen viimeistely, sekä kielellisesti että visuaalisesti. Tiedättekö, mitä tarkoitan? Vauvat tarvitsevat myös ihan erityisiä kirja-aarteita, jotka ovat laadultaan timanttisia.

Kun reilu vuosi sitten suunnittelin Kirjanmerkki-podcastin jaksoa, joka käsittelee pienille lapsille lukemista, tutkin paljon vauvojen kovakantisia ensikirjoja. Ihan erityisesti luin pienille lapsille suunnattuja eläimistä kertovia kirjoja.

Jos minulla olisi nyt vuonna 2019 vauva, tiedän, mitä kirjoja hänelle hommaisin. Tässä kaksi ihanaa kirjasarjaa, jotka ovat yksinkertaisia, taiteellisia, viihdyttäviä ja ennen kaikkea viimeistä piirtoa myöten huoliteltuja:

 

Minimaailma-sarja

Tämän uudehkon ihastuttavan sarjan kirjat kertovat yksinkertaisista luonnon ihmeistä. Kirjat ovat ilmestyneet alun perin ranskaksi eri kirjailijoiden kirjoittamina ja ne on suomentanut Maisa Tonteri. Käännökset ovat äärimmäisen taitavia ja kielellisesti kauniita. Niin kauniita, että esimerkiksi sarjan Sammakko-kirjaa ensi kertaa lukiessani pillahdin itkuun.

Kirjojen kieli muodostuu pienistä säkeistä, jotka yhdessä muodostavat koko kirjan mittaisen lorun. Lisäksi kirjojen sivuista löytyy leikkauksia, reikiä ja muotoja. Kirjojen värit ja yksinkertainen muotokieli ovat sellaisia, joita jo ihan pienen vauvankin on kiinnostava katsella.

Tällaista on vauvoille suunnattu laatukirjallisuus!

 

Mick Inkpen: Possu Pallero -kirjat

Possu Pallero -kirjasarja suomennettiin 2000-luvun puolen välin jälkeen. Tämän sarjan kirjoja on takuulla suomalaisissa vauvaperheissä imeskelty hyvin huolellisesti viime vuosikymmenen aikana. Ehkä juuri suosionsa takia Possu Pallero -kirjoja löytyy hyvin myös kirjastoista.

Mielestäni Possu Pallero -kirjat sopivat vauvoille siitä lähtien, kun he alkavat liikkua, mutta varmasti nämä kirjat jaksavat kiinnostaa vielä taaperoikäisiäkin lapsia, jotka jo puhuvat.

Kirjat kertovat yksinkertaisista asioista, joista kirjan päähenkilö Possu Pallero pitää tai joita hän tekee, valitsee tai näkee. Jokaisella sivulla kysytään myös lukijan mielipidettä, tyyliin ”Possu Pallero pitää sinisestä ilmapallosta. Mistä pallosta sinä pidät?” Yksinkertaisella tavalla jokainen sarjan kirja siis aktivoi lukijaa ja antaa hänen osallistua tarinankerrontaan.

Kirjojen kuvitukset ovat yksinkertaisia. Sivuilta on helppo tunnistaa ja osoittaa erilaisia esineitä, värejä ja ruokia. Possu Palleron hahmo on myös aivan ihana. Hän on ihan kuin pieni vauva itsekin veikeine ilmeineen ja hassuine liikkeineen.

 

P.S. Jos pienelle lapselle lukeminen kiinnostaa, kuuntele Kirjanmerkki-podcastin jakso Yhteiset lukuhetket