Hyppää sisältöön

Onko kirjan värillä väliä?

Julkaistu
Onko kirjan värillä väliä?

Lastenkirjainstituutti julkaisi jokin aika sitten hauskan koosteen vuonna 2017 julkaistujen kotimaisten lasten ja nuorten proosateosten kansiväreistä. Tästä innostuneena jäin miettimään sitä, minkä värisiä lastenkirjoja meillä luetaan.

Keräsin yhteen lastenkirjat, jotka parhaillaan ovat perheessämme lainassa kirjastosta ja aloitin värivertailun.

Väreihin on kautta aikojen yhdistetty erilaisia symbolisia ja kulttuurisia merkityksiä. Eri värien kerrotaan isoina pintoina vaikuttavan jopa ihmisen sydämen sykkeeseen. Ja muotivärit kuulemma korreloivat aina myös taloudellisen tilanteen kanssa. Maanläheiset värisävyt ovat suosittuja taantuman aikaan ja selkeät kylmät värisävyt taas nousukausina.

Olen työssäni tutkinut aika paljonkin sitä, kuinka eri värejä käytetään mainoksissa. Oppimani mukaan esimerkiksi kellansävyiset värit parantavat ihmisten ruokahalua, ja sen takia keltaisia ja kellertäväksi käsiteltyjä väripintoja hyödynnetään paljon elintarvikemainoksissa.

CNN keräsi vuonna 2013 markkinoinnin asiantuntijoilta tietoa siitä, miten mainostajat ja brändit hyödyntävät erilaisia värejä. Suomessa asiantuntijahaastatteluista uutisoi mm. Yle.

Kirjan kansi on tietysti myös aina kirjan mainos. Ei siis ole vain sattumaa, minkälaisia värejä lastenkirjojen kansissa vuosittain esiintyy. Meidän perheen tämänhetkisissä lainakirjoissa samat kansivärit toistuivat saman aiheisissa teoksissa. Esimerkiksi jalkapalloaiheisissa kirjoissa kansi oli useimmiten väriltään vihreä tai musta. Alakouluikäisille suunnattujen seikkailukirjojen kannet sen sijaan olivat vaaleita ja sinisävyisiä, kun taas humoristiset lastenkirjat suosivat kirkkaita ja selkeitä värisävyjä isoina pintoina. Kiinnitin huomiota myös siihen, että vanhemmille lapsille suunnattujen teosten kannet olivat usein värisävyltään tummempia kuin nuoremmille suunnattujen.

Valitettavasti meidän lainakirjojen valikoimassa ei ollut lainkaan mukana vauvoille tai ihan pienille lapsille suunnattuja kirjoja. Olisi hauska vertailla tarkemminkin eri ikäisille suunnattujen kirjojen kansivärejä. Omien mielikuvieni mukaan vauvakirjojen kansissa käytetään paljon selkeärajaisia väripintoja ja perusvärejä.

Mutta onko kirjan kannen värillä väliä sitä lukevalle lapselle? Päätin kysyä asiaa 7-vuotiaalta Sudenkuonolta.

”Ei kirjan kannen värillä oo mulle kyllä mitään väliä”, Sudenkuono vastasi uteluihini.

En luovuttanut, vaan tenttasin, että minkä värisistä kirjoita hän tykkää eniten.

”Punaiset ja keltaiset kirjat on parhaita”, Kuonolainen tokaisi.

”Mutta ethän sä käytä kauheesti punaisia ja keltaisi vaatteitakaan”, ihmettelin.

”No kato kirja on vähän eri asia kuin vaatteet”, Sudenkuono vastasi. ”Vaatteissa mä tykkään sinisestä. Silloin mä oon kokonaan sen värin sisällä ja mä oon mieluiten sinisen sisällä. Siitä tulee hyvä olo. Kirjassa mä katson sitä väriä ulkopuolelta. Se tuntuu silmässä ihan erilaiselta.”

Eli jotain väliä värillä on.

 

Lue lisää Sudenkuonon kommentteja postauksista Miksi lukutaito on tärkeää? Ekaluokkalainen kertoo ja Millainen on hyvä lastenkirja? Ekaluokkalainen kertoo.