Siirry sisältöön
Äitipuhe

Näin huhu pneumokokki-rokotteeseen kuolleesta vauvasta sai alkunsa

26.01.2018

Kuva: Pixabay/qimono

Yhä vieläkin löytyy erilaisilta vauva-aiheisilta keskustelupalstoilta vanhempia, jotka perustelevat kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan kolmen, viiden ja kahdentoista kuukauden iässä annettavan pneumokokkikonjugaatin (PCV), ottamatta jättämistä sillä, että ovat kuulleet jonkun vauvan kuolleen siihen. Vieläkin, vaikka tuosta Iltalehden levittämästä katteettomasta väitteestä on jo viisi vuotta ja Julkisen sanan neuvosto antoi aikoinaan asiasta langettavan päätöksen. Vaikka tapaus ja sen taustat löytyvät helposti vaikkapa googlettamalla, elää huhu silti vahvana.

Julkisen sanan neuvostoon tehtiin kaksi kantelua, joista toisen teki lastenlääkäri, joka kirjoittaa, että ”Juttu edustaa kaikkiaan journalismin vastenmielisintä puolta, jossa esittämällä vääriä ja terveydelle vaarallisia väitteitä luodaan skandaali (joka myy), jonka jälkeen pyydetään asiantuntijoilta virheen oikaisua, joka sitten julkaistaan tietoisesti myöhemmin ilman vastaavaa julkisuutta”. Nyt viiden vuoden kuluttua on nähtävissä, että hänen huolensa siitä, että vain skandaali eikä suinkaan oikaisu jää mieleen, oli täysin aiheellinen.

Asian traagisuus ja tunteisiin vetoaminen pitävät huolen siitä, että juttu ei helpolla unohdu. Itseänikin alkaa ahdistamaan, kun luen siitä, miten: ”Vuonna 2012 maaliskuisena perjantaiaamuna isä löysi kolmen kuukauden ikäisen Aleksi-vauvan elottomana sängystä.” Voin tuntea sisimmässäni, minkälaista kauhua ja paniikkia isän on täytynyt tuntea hakiessaan pienokaistaan sängystä. Sitten juttu jatkuu: ”Kuolinsyyntutkinnasta löytyi yhteys kaikille vauvoille annettavaan rokotteeseen, jonka Aleksi oli saanut muutama päivä ennen kuolemaansa.” Siis kaikille vauvoille, minunkin vauvalleni. Ahdistus lisääntyy. Siltä varalta, että tämä omaan perheeseen kohdistuva vaara olisi jäänyt jotenkin huomaamatta, on Iltalehti alleviivannut sitä lisäämällä juttuun kuvat vauvasta, kuolintodistuksesta sekä tekstin ”Annetaan kaikille lapsille”.

Mutta mistä lopulta oli kyse? Iltalehden päätoimittajan Kari Kivelän mukaan lehti oli tutustunut vauvan kuolinsyytutkimukseen, jonka mukaan vauvan kuoleman aiheutti yleistulehdus, joka todennäköisimmin oli aiheutunut pneumokokkibakteerista. Rokotteen antamishetkellä lapsen arvioitiin olevan terve. Kolmen päivän kuluttua rokottamisesta vauva menehtyi. Kantelun tehnyt lastenlääkäri kuitenkin huomauttaa, että pneumokokkirokote ei sisällä pneumokokkibakteereja eikä näin ollen voi aiheuttaa pneumokokkitautia. Hän pitää todennäköisenä sitä, että kolme päivää ennen kuolemaa annettu rokote ei ehtinyt suojaamaan lasta riittävästi tämän sairastuessa.

Iltalehden jutussa haastateltiin rokotteisiin hyvin kriittisesti suhtautuvan Rokotus-info yhdistyksen puheenjohtajaa. THL:n ylilääkäri pääsi ääneen vasta seuraavana päivänä. Iltalehti perustelee tätä sillä, että kantelun kohteena oleva juttu laadittiin viikonlopun aikana, jolloin THL:n edustaja ei ollut tavoitettavissa.

Rokotusinfo-yhdistyksen puheenjohtajaa kuultiin siis Iltalehden pääjutussa ja kaksi kainolojuttua perustui Rokotusinfon kriittisiin käsityksiin Synflorix-pneumokokkirokotteen tutkimuksista Suomessa ja Argentiinassa. Jälkimmäinen oli otsikoitu ”Argentiinassa useita kuolemantapauksia”. JSN:n päätöksen mukaan kuolemantapausten yhteydet Synflorixiin eivät kuitenkaan saaneet jutussa mitään vahvistusta. Rokotusinfo-yhdistyksen puheenjohtaja kertoi myös tietävänsä vauvasta, joka oli kuollut BCG-tuberkuloosirokotteen aiheuttamaan yleisinfektioon. Aleksin tapaukseen tämä ei kuitenkaan liity millään tavalla, koska kyseessä on eri rokote kuin se, minkä Aleksi oli saanut.

JSN totesi, että Iltalehden lööpissä ja kannessa rokote esitettiin yksioikoisesti syylliseksi vauvan kuolemaan, vaikka edes vauvan äiti ei esittänyt tällaista väitettä vaan kysyi, oliko se syynä hänen lapsensa kuolemaan. JSN ymmärsi äidin surun ja pyrkimykset saada selville syyt lapsen kuolemaan. He kuitenkin katsoivat, että Iltalehti rikkoi hyvää journalistista tapaa syyttämällä rokotetta vauvan kuolemasta, vaikka näyttöä syytteelle ei pystytty esittämään.

Tämä tapaus on mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten kerran liikkeelle lähtenyttä huhua on mahdotonta pysäyttää. Huhu lähtee elämään täysin omaa elämäänsä ja sen aiheuttama vahinko konkretisoituu yksittäisinä päätöksinä jättää oma vauva rokottamatta ja saman suosittelemisena myös muille. Kaipaisin lähdekriittisyyttä, helposti suomen kielellä saatavilla olevaa tutkimustietoa sekä netissä liikkuvien huhujen taustojen tarkastamista.

Lisäys 30.1.2018: Rokotekattavuuden ja sen myötä riittävän laumasuojan ylläpitäminen on lasten suojelemiseen liittyvä asia. Rokotekattavuuden laskemisen taustalla on osittain huuhaatieto, jota on levitetty korvaamaan tutkittua tietoa. Tässä ilmiössä on osuutensa myös blogimaailmalla. Haastan kaikki rokotemyönteisyyden kannalla olevat bloggaajat ottamaan blogeissaan kantaa asiaan ja jakamaan tietoa eteenpäin hashtagilla #rokotemyönteisyys.
Ensimmäisenä haasteen on ottanut vastaan “One glass of milk, please” -blogin Annuska postauksellaan “Kattava rokotesuoja on kaikkien vastuulla”.

3 vastausta artikkeliin “Näin huhu pneumokokki-rokotteeseen kuolleesta vauvasta sai alkunsa”

 1. Laura / Huolentonta Matkaa sanoo:

  Toi on kyllä ihan hullu case, samoin kun maailmalta tuttu yhdeksi maailman pahimmaksi tieteelliseksi huijaukseksikin julistettu 1990-luvun autismi ja rokotteet-case, joka edelleen ainakin silloin tällöin on noussut esiin omassa työelämässäni lastenneuvolassa, kun vanhemmat kertovat lukeneensa, että jo 90-luvulla todistettiin autismin ja MPR-rokotteen yhteys… Siinä saa sitten hetken korjailla ja selitellä, että tuo oli aivan täysin käpälöity ja turha tutkimus, joka on kumottu jo useaan kertaan. Olet kyllä harvinaisen oikeassa siinä, kuinka pelottavaa onkaan, miten huhut ja median jakamat uutisankat elävät ihan omaa elämäänsä ihmisten mielissä…

  Tästä syystä olen ehdottomasti messissä ja otan ilolla vastaan tittelin rokotusmyönteisenä bloggaajana. Avasin juuri uuden bloginkin liittyen matkailijan terveyteen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen ja tuolla rokotteet ovat kyllä yksi keskeisimmistä teemoista, eka postaus aiheesta sieltä jo löytyykin ja myöhemmin tässä alkukeväästä jatketaan tuolla #rokotemyönteisyys-teemalla.

  Terkuin,
  Laura / huoletontamatkaa.fi

 2. Sanna Kaski sanoo:

  Hei,

  kävin kurkkaamassa uutta blogiasi ja näytti oikein hyvältä.

  Hienoa, että otat #rokotemyönteisyys -haasteen vastaan! Olen iloinen, jos jaat tietoa siitä eteenpäin ja haastat mahdollisimman monia bloggaajia mukaan.

 3. Paavo Karvinen sanoo:

  Muutama asia rokote-ensepfaliitista. Vuonna 1995 autismiin sairastuneiden ja suolisto-oireista kärsivien englantilais lasten vanhemmat ottivat yhteyttä tutkimusryhmään, joka työskenteli selvittääksen paksusuolentulehduksen (Crohnin tauti) mahdollisia syitä ja mekanismeja. 12 lasta oli sairastunut autismiin pian MMR-rokotteen jälkeen. Sama yhteys MMR-rokotteen ja autismin välillä havaittiin samanaikaisesti Yhdysvalloissa (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9481001).

  Royal Free Hospital School of Medicine-sairaalan gastroenterologi ja tutkijalääkäri Andrew Wakefield ehdotti, että niin kauan kun asiaa tutkittaisiin tarkemmin, vanhempien olisi turvallisinta ottaa tuhkarokkoa vastaan yksittäisrokote, joka vielä tuolloin oli tarjolla. Sen sijaan että kolmoisrokote ja sen yhteys autismiin olisi tutkittu, yksittäisrokote vedettiin kokonaan pois Iso Britannian markkinoilta puoli vuotta myöhemmin elokuussa 1998 ja vanhempien oli pakko päättää kolmoisrokotteen ottamisen tai rokottamattomuuden välillä.

  12 henkinen tutkijaryhmä ei esittänyt tai löytänyt yhteyttä MMR-rokotteen ja ASD:n välillä. “We did not prove an association between measles, mumps, and rubella vaccine and the syndrome described. Virological studies are underway that may help to resolve this issue.” Wakefield AJ, Murch SH, Anthony A, et al. Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children. Lancet 1998; 351: 637-641.

  Tutkijaryhmän päähavainto oli että monilla autistisilla lapsilla oli myös paksusuolen tulehdus ja hoitamalla koliittia oli mahdollista helpottaa neurologista oireyhtymää. Lasten vanhemmat ovat olleet koko ajan Andrew Wakefieldin takana ja Wakefieldin tutkimuksesta ole löytynyt mitään lääketieteellisesti pätevää perustetta, joka olisi ollut tuolloin tai myöhemmin perusteena tutkimuksen mitätöimiseksi. Wakefieldin johtopäätökset on replikoitu lukuisissa tutkimuksissa: Walker, S., Fortunato, J., Gonzalez, L., Krigsman, A. (2013). Identification of unique gene expression profile in children with regressive autism spectrum disorder (ASD) and ileocolitis. PlosOne. Retrieved from

  http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0058058

  Tutkijaryhmän julkaisu vedettiin pois Lancet lehdestä 12 vuotta sen julkaisemisen jälkeen. Lehden perustelujen mukaan poisvedon syynä oli että lapsipotilaat eivät olleet refereroitu järjestyksessä (consecutively referred) ja paikallinen eettinen komitea ei ollut hyväksynyt tutkimusta. Englannin korkein oikeus kumosi 2012 molemmat perusteet artikkelin poisvetämiseksi.

  Koko mitätöimiskampanjan takana oli rokotevalmistaja GlaxoSmithKline. Andrew Wakefieldistä tehtiin esimerkki, kuinka lääkärit, jotka eivät alistu teollisuuden muottiin tuhotaan. Tapahtuneen jälkeen rokoteteollisuus teetti sarjan pseudotutkimuksia, joilla se halusi kumota MMR-rokotteen ja autismin (10 tutkimusta), samoin kun etyylielohopean ja autismin välisen yhteyden(6 tutkimusta). Yksi tutkimus, jolla rokote valmistaja Merck halusi poissulkea MMR-rokotteen ja autismin yhteyden oli suomalaislääkärien Annamari Mäkelä, MD, J. Pekka Nuorti, MD ja Heikki Peltola tutkimus “Neurologic Disorders After Measles, Mumps, Rubella Vaccination” Pediatrics lehdessä, vuonna 2002. Kuten rokotevalmistajan tutkimukselta sopiikin odottaa: “We did not identify any association between MMR vaccination and encephalitis, aseptic meningitis, or autism.” Kyseisessä tutkimuksessa osa ensephaliittiin (aivokuume) sairastuneista lapsista oli poistettu tutkimusjoukosta ilman perustelua ja noin 20% tutkimusjoukosta on hävinnyt.

  Suomessa autismin kahdeksankertainen kasvu ajoittuu vuosien 1987 ja 1992 välille (The incidence of diagnosed autism spectrum disorders in Finland. Hinkka-Yli-Salomäki S1, Banerjee PN, Gissler M, Lampi KM, Vanhala R, Brown AS, Sourander A). MMR-rokote tuli THL:n kansalliseen rokoteohjelmaan vuonna 1982.

  Englannissa kolmoisrokote otettiin käyttöön 1988 ja 1993 syntyneiden lasten autismi nousi myös kahdeksankertaiseksi verrattuna aikaan ennen 1988.

  Japanissa MMR-kolmoisrokote otettiin käyttöön Huhtikuussa 1989 ja vedettiin pois maan rokotusohjelmasta neljä vuotta myöhemmin sen aiheuttamien haittaoireiden takia.

  Tekeekö yhden Englantilaislääkärin vainoaminen ja diskreditointi rokotevalmistajan toimesta kolmoisrokotteesta turvallisen?

  Yhdysvalloissa 1980 alussa autismin esiintyneisyys oli 1/10 000, tänään se on yli 1/50 ja mikäli nykyinen kasvuvauhti jatkuu 50% Amerikkalaislapsista on autisteja vuonna 2032 (Seneff/MIT) – 80% sairastuneista on poikia. Eri asteiset neurologiset häiriöt vaativat yhä enemmän terveydenhuollon ja koulutuksen resursseja. Suomessa jo viidesosa lapsista tarvitsee erityisapua puheen tuottamiseen. (https://yle.fi/uutiset/osasto/news/younger_children_increasingly_referred_to_speech_therapy_in_finland/10057746)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »