Hyppää sisältöön

Rakennetaan siltoja sukupolvien välille

”Voisiko eri-ikäisten kuntalaisten kohtaamisia lisätä sosiaali- ja terveyspalveluissa tai kaavoituksen avulla?” kysyy pääkirjoituksessaan Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja ja Lapsen Maailman päätoimittaja Ulla Siimes.
Julkaistu
Teksti Ulla Siimes
Kuvat Mara Leppä
Rakennetaan siltoja sukupolvien välille

Omien lasteni jo edesmennyt isoäiti kulkee perheemme arkisessa puheessa mukavina muistoina ja isoäidin letkautuksina. Ukki kuljettaa lapsenlapsiaan tarvittaessa harrastuksiin, ja mummu ja pappa rientävät apuun, kun lapsille tarvitaan aikuista perään katsojaa vaikkapa vanhempien työmatkojen ajaksi.

On paljon perheitä, joissa isovanhempia ei ole. Tai he ovat jo iäkkäitä ja sairaita, asuvat kaukana, tai jostain muusta syystä eivät ole mukana lapsiperheen elämässä. Joissakin perheissä vanhemmat ovat sandwich-sukupolvea, jolloin perheessä on huolehdittavana sekä lapsia että iäkkäitä vanhempia.

Ymmärrän olevani etuoikeutettu, kun lastemme isovanhemmat ovat vielä hyväkuntoisia ja mielellään mukana perheemme arjessa ja juhlassa. Sukupolvien jatkumo ja kohtaamiset ovat arvokkaita niin lapsenlapsille, meille vanhemmille kuin isovanhemmillekin.

Syntyvyys on Suomessa laskenut jo pitkään, ja lapsettomien osuus on Suomessa poikkeuksellisen korkea. Lapsettomuus on ilmiö, joka vaikuttaa myös sukupolvien jatkumoon. Ilman lapsenlapsia jääminen voi aiheuttaa suurta surua isovanhemmuutta toivoville.

Sukupolvien jatkumo ei aina ole pelkästään myönteinen asia. Ylisukupolviset ongelmat, kuten kouluttautumattomuus, köyhyys sekä päihde- ja mielenterveysongelmat tunnistetaan monissa yhteiskunnan palveluissa. Ylisukupolviset ongelmat ja traumat voivat heijastua lasten hyvinvointiin hyvin laajasti, eikä ylisukupolvisuuden kierteen katkaiseminen ole aina helppoa.

Usein puhutaan myös sukupolvien välisestä kuilusta, jolla viitataan siihen, että eri sukupolvet elävät eri maailmoissa, eivätkä ymmärrä toisiaan. Se voi viitata myös siihen, että eri sukupolvet ovat yhteiskunnassamme erilaisessa arvossa tai asemassa.

Sukupolvien kohtaamisessa saattaa olla selkeitä ongelmia. On aikuisia, jotka toivoisivat lapsenlapsia. On vanhempia, jotka toivoisivat lapsilleen kohtaamisia isovanhempien kanssa. On ihmisiä, jotka toivoisivat pääsevänsä eroon aiemmilta polvilta perimistään haasteista. On sukupolvien välistä puhumattomuutta ja ymmärtämättömyyttä.

Sukupolvia voi tuoda yhteen monilla tavoin. Useat järjestöt ovat jo pitkään järjestäneet esimerkiksi koulumummo/-vaaritoimintaa tai kohtaamispaikkoja, joissa pyritään lisäämään sukupolvien välisiä kohtaamisia.

Tämän lehden jutut antavat erinomaisia esimerkkejä ja haastavat pohtimaan, miten omassa arjessaan voisi törmäyttää tai törmätä eri sukupolviin myönteisellä tavalla. Tulee mieleen, voisiko eri-ikäisten kuntalaisten kohtaamisia lisätä myös sosiaali- ja terveyspalveluissa tai kaavoituksen avulla?

Sukupolvia yhdistävät ihmissuhteet vahvistavat mielen voimavaroja, merkityksellisyyden tunnetta sekä ymmärrystä ja arvostusta. Parhaimmillaan yksinäisyys vähenee ja kohtaamisten kautta voi saada mielekästä tekemistä arkeen. Sukupolvien välisen kuilun yli on tärkeää rakentaa siltoja.

Ulla Siimes on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *