Hyppää sisältöön

Mikä on kallein lapsen urheiluharrastus?

Miksiköhän urheilun harrastajat tulivat keskimääräistä hyvätuloisemmista perheistä?
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Mikä on kallein lapsen urheiluharrastus?

Urheiluseuraharrastusten kustannukset ovat nousseet 2000-luvun aikana siinä määrin, että niistä on tullut yksi nuorten eriarvoisuutta lisäävä tekijä monen muun joukkoon. Tuore pro gradu -tutkielma kertoo, että huoleen on syytä.

Teemu Keronen ja Severi Jarva selvittivät Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliselle tiedekunnalle tekemässään gradussa (jyx.jyu.fi) lasten ja nuorten harrastuskustannuksia suosituimmissa joukkuepeleissä Keski-Suomessa.

Joukkuepelin harrastaminen urheiluseurassa Keski-Suomen alueella maksoi keskimäärin 2 325 euroa vuodessa. Lajien väliset hintaerot olivat todella suuret.

Jääkiekko osoittautui nuorten suosimista joukkuepeliharrastuksista ylivoimaisesti kalleimmaksi: kiekkoiluharrastuksen keskimääräiset kokonaiskustannukset olivat 4 489 euroa vuodessa harrastajaa kohti. Kalleutta selittävät ennen kaikkea korkea harrastusintensiteetti ja jäävuorojen kova hinta. Hinta on reilusti yli kaksinkertainen verrattuna salibandyyn, jonka vuosikustannukset olivat 1 847 euroa.

Maailman suurinta urheilulajia eli jalkapalloa pääsi harrastamaan keskimäärin 1 711 eurolla vuodessa – eli peräti 2,6 kertaa halvemmalla kuin globaalisti katsoen pikkuruista jääkiekkoa. Koripalloharrastus maksoi vain 960 euroa vuodessa.

Kuningas jalkapallo on paljon jääkiekkoa halvempi harrastus

Jyväskylässä asuvien kustannukset olivat suuremmat kuin muualla Keski-Suomessa asuvilla. Ero johtunee siitä, että myös harrastusvaihtoehtojen määrä, laatu ja olosuhteet ovat Jyväskylässä muita paikkakuntia paremmat.

Tutkittavina olivat harrastamisen kokonaiskustannukset, jotka jakautuivat seuroille ja lajiliitoille suoritettaviin maksuihin ja muihin harrastuskuluihin. Jälkimäiseen ryhmään kuuluivat mm. leirit, matka- ja majoituskulut sekä tekstiilit ja välineet.

Kaikissa lajeissa suurin osa harrastamisen kokonaiskustannuksista maksettiin seuralle ja/tai lajiliitolle. Järjestöille menevä osuus vaihteli lajien mukaan: jääkiekossa summa on keskimäärin 3 023 euroa vuodessa ja lajeista edullisimmassa eli koripallossa 491 euroa vuodessa.

Tutkimusaineisto kerättiin alkuvuonna 2021 kilpaurheilua harrastavien 11–15-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmilta kyselylomakkeella. Kyselyyn saatiin 290 vastausta.

Vanhemmat olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä lastensa harrastuksen hinta-laatusuhteeseen. Harrastajat tulivat keskimääräistä hyvätuloisemmista perheistä: vanhempien mediaanitulot olivat 77 313 euroa vuodessa. Suurin osa heistä oli korkeakoulutettuja.

Kyselyyn vastanneiden vanhempien joukossa sosioekonomisella asemalla ei ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä lapsen harrastukseen käytettyihin rahamääriin. On kuitenkin tärkeää huomata, että kyselyyn vastasivat vain vanhemmat, joilla ylipäätään on varaa lastensa urheiluttamiseen. Kaikilla ei taatusti ole.

Hyvä lukija,  

Lastensuojelun Keskusliiton julkaisema Lapsen Maailma -lehti on journalistisin periaattein toteutettava aikakauslehti, joka katsoo maailmaa uteliaan lapsen silmin. 

Tue Lastensuojelun Keskusliittoa sekä laadukasta journalismia tilaamalla Lapsen Maailma  joko diginä tai painettuna lehtenä

Hanna Heinonen, päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja  

Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *