Hyppää sisältöön

Lasten seksuaalikasvatus tärkeää

Ammattilaiset painottavat kehotunnekasvatuksen eli lasten seksuaalikasvatuksen tärkeyttä. Positiivinen lähestymistapa kehoon ja seksuaalisuuteen suojaa lasta ja vähentää väärinkäsityksiä.
Julkaistu
Teksti Kaisa Pastila
Lasten seksuaalikasvatus tärkeää

Psykologi, dosentti Taina Laajasalon mielestä kehotunnekasvatukselle on iso tarve.

– Työssämme olemme tavanneet tytön, joka kutsui alapäätään olkapääksi, ja toisen tytön, joka puhui pimpistä peppuna. Miten lapsi voi kasvaa itsetunnoltaan vahvaksi ja omat rajansa tuntevaksi, jos hänellä ei edes ole nimiä omille kehonosilleen? HUS Lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksikössä työskentelevä Laajasalo sanoo.

Kehotunnekasvatuksella tarkoitetaan lasten seksuaalikasvatusta. Se tähtää voimaantumiseen. Kun lapselle opetetaan kotona ja päiväkodissa, että pimppi on pimppi ja pippeli pippeli, pieni oppii samalla arvostamaan itseään ja kehoaan.

Moni aikuinen – jopa moni ammattilainen – oudoksuu puhetta seksuaalikasvatuksesta lasten yhteydessä. Pelätään, että lasten viattomuus on uhattuna. Toisaalta vanhemmat kuvittelevat, että seksuaalisuudesta puhuminen yllyttää lapsia johonkin väärään. Tosiasiassa tilanne on juuri päinvastoin.

– Jos seksuaalisuutta lähestytään pelottelun tai häpeän kautta, siitä aiheutuu haittaa lapsen kehitykselle. Sen sijaan, jos kehoa ja seksuaalisuutta lähestytään ilon, kokonaisvaltaisuuden ja positiivisuuden kautta, sillä on lasta suojaava ja väärinkäsityksiä vähentävä vaikutus, Laajasalo sanoo.

Kehotunnekasvatuksen ydin on, että aikuisten ja lasten seksuaalisuus ovat eri asioita. Tätä eroa selkeyttämään lapsille käytetään omaa sanastoa. Puhutaan esimerkiksi unnutuksesta, joka on rauhoittavaa, turvaa tuovaa nauttimista omasta kehosta. Se on luonteeltaan erilaista kuin aikuisen itsetyydytys. Pienten seksuaalikasvatus on paitsi kotien myös ammattilaisten asia.

– Onneksi seksuaalikasvatus on mukana uudessa vasussa. Kuntien pitää tämän vuoden aikana antaa omille varhaiskasvattajilleen selkeät ohjeet siitä, miten kehotunnekasvatus toteutetaan omassa kunnassa, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore Väestöliitosta sanoo.

Katso Väestöliiton kunnille laatimat ohjeet kehotunnekasvatuksen käyttöönoton helpottamiseksi.

Lue myös: Miten puhua seksistä pikkulapsen kanssa?
Lue myös: Apua poikien seksuaalikasvatukseen