Mummoni oli todella tarkka hävikkiruuan suhteen. Sitä ei syntynyt, kun kaikki suunniteltiin ja mitoitettiin huolella. Yksi ruoka jalostui useaan otteeseen uuteen muotoon. Pontimena eivät suinkaan olleet nykykeskustelulle tyypilliset tulokulmat, vaan kyse oli siitä, miten koko elämän mittainen pienillä tuloilla eläminen oli opettanut selviytymään.
Nykyaikana ruokahävikkiä syntyy paikoin kohtuuttomasti. Suomessa ruokahävikki on vuodessa noin 400–500 miljoonaa kiloa, joista joka ainoa gramma on alun perin ollut syömäkelpoista.
Kirkon Ulkomaanapu ylläpitää WeFood-kauppaa, joka sai palkinnon kiertotalouden edistämisestä. Hävikkiruuan myynnistä syntyneet voitot ohjataan kehitysyhteistyöhön eli kaikkein köyhimpien auttamiseksi. Kauppa on onnistunut vähentämään ruokahävikkiä ensimmäisten toimintakuukausiensa aikana jo yli 30 000 kiloa. Hienoa on myös se, että toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin!
Olisiko kesällä paremmin aikaa testata halpoja ja ekologisia ruuanvalmistustapoja? Vaikkapa älypuhelimeen ladattavaa ResQ-sovellusta, jonka avulla voi pelastaa ylijääneitä annoksia ravintoloista ja kahviloista muutamalla eurolla.
Myös joistain kaupoista voi tilata kassillisen ylijäämäruokaa, jonka sisältöön ei tosin voi vaikuttaa. Jos kesällä ruuanlaittoon on jopa enemmän aikaa, tämä voi tuoda tervetullutta vaihtelua arkeen.
Alkoholi kuuluu monenlaisiin arkisiin ja juhlaviin tilanteisiin lomalla. Jo pieni määrä alkoholia muuttaa ihmisen käyttäytymistä. Näin on, vaikka moni meistä onkin sitä mieltä, ettei sillä ole vaikutusta.
Suurin ongelma kohdentuu arviolta noin 65 000–70 000 lapseen ja nuoreen, joiden vanhempien päihteiden käyttö on todellinen ongelma. Olisikin tärkeää, että lähellä olevat aikuiset huomaisivat lapsen. Silloin hänellä olisi mahdollisuus tavalliseen ja rauhalliseen arkeen tilanteissa, joissa omien vanhempien alkoholin käyttö ei sitä mahdollista.
Nuoret kertovat, että vanhempien juomisessa ahdistavat eniten riidat, katteettomat lupaukset, pettymykset ja pelko. Pienempiä lapsia pelottaa jo kovaäänisempi puhe ja aikuisten riehakkuus. Tietoja on koottu A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus- toiminnan kautta.
Suomalaisnuorten humalahakuinen juominen on onneksi puolittunut parinkymmenen viime vuoden aikana, eikä kavereiden kanssa vietettyyn aikaan liity enää alkoholi yhtä vahvasti kuin aiempien sukupolvien kohdalla.
Toivottavasti loma ja kesä lisäävät perheiden yhteistä aikaa. Pienet asiat ja yhdessäolon hetket ovat lomassa sitä parasta. Kiireetöntä kesää kaikille!
Hanna Heinonen on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.
Turvaton kodin ilmapiiri on pahinta lapsille, riidat, huudot, katteettomat lupaukset yms. Jättää loppuiän traumat, Jotka näkyy!
Kaikille lapsille toivoisi paljon rakkautta ja rauhallista
kodin ilmapiiriä, vain sillä saamme hyvää aikaiseksi❤
Kommentteja tuli 2, ensimmäisen voi julkaista, jos kelpaa?
Kiitos kommenteista! Julkaisimme ensimmäisen 🙂 terveisin, Lapsen Maailman toimitus