Siirry sisältöön
Pääkirjoitus

Suomalainen keksintö

28.04.2014 Seppo Sauro

Linnanmäki on ainutlaatuinen huvipuisto maailmassa, sillä sen omistava Lasten Päivän Säätiö jakaa sovitusti ja ennustettavasti tuottoaan kuudelle lastensuojelujärjestölle, Seppo Sauro kirjoittaa pääkirjoituksessaan.

Huvipuistoja on kaikkialla maailmassa, mutta Linnanmäen periaatteilla toimivia vain yksi. Ei kukaan olisi lähes 65 vuotta sitten uskonut, että vaivaisesta karusellista ja markkinahumusta kehkeytyisi yksi Helsingin ja koko Suomenkin vahvimmista brändeistä, jossa käy miljoona kävijää vuosittain.

Tämä ei vielä ole ainutlaatuista. Mutta se on, että Linnamäen omistaja, Lasten Päivän Säätiö, jakaa sovitusti ja ennustettavasti tuottoaan kuudelle lastensuojelujärjestölle mahdollistaen esimerkiksi merkittävässä määrin Lastensuojelun Keskusliiton toiminnan. Raha kiertää siis lapsilta lastensuojeluun.

Tämän lisäksi Linnamäki on hauska ja vastuullinen toimija. Monelle nuorelle se on ensimmäinen työpaikka ja siellä on turvallista kaikenikäisille. Se on myös paikka, jonne voi tulla ilman rahaa: sisäänpääsy ja pienten lasten härvelit ovat ilmaisia.

Me olemme ylpeitä Linnamäestä.

Lapsilisien leikkaus

Ensin ajattelin, että se oli todella tyhmää ja lapsellista ihan kuin karkkipäivä olisi otettu pois pieniltä lapsilta. Sitten yritin ymmärtää: ehkä hallitus halusi kertoa, että nyt oli tosi kyseessä. Sitten mietin, että sehän oli täydellinen poliittinen virhearvio, josta yhteiskuntamme maksaa vielä kalliisti.

Lopuksi päädyin siihen, että se oli todellakin tyhmää ja lapsellista.

Komeat potkut

Koivuniemen herra ne risut siellä oven päällä ovat viimein historiaa.

Lastensuojelun Keskusliitto on seurannut vuodesta 2004 suomalaisten käsityksiä kuritusväkivallasta. Kun tammihelmikuun vaihteessa haastatelluilta suomalaisilta (otos 1 062) kysyttiin ”Oletteko käyttäneet omien lastenne kasvatuksessa piiskaamista?”, tulokseksi saatiin nolla prosenttia. Nyt, ensimmäistä kertaa, nähtiin, etteivät suomalaiset hyväksy lasten piiskaamista.

Seuraavaksi historiaan joutaisi tukistaminen ja luunapit retuuttamisesta puhumattakaan.

Ainakaan Ukki ei näitä asioita kaipaa, eikä suosittele kasvatukseen.

Lue tutkimus kokonaisuudessaan: www.lskl.fi/files/2299/HerraKoivuniemiPantuViralta.pdf

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »