Siirry sisältöön
Kolumni

Yksinhuoltajaäiti Päivi Alasalmi on saanut tänä vuonna itkeä onnenkyyneleitä useampaan kertaan

26.10.2020 Päivi Alasalmi Mara Leppä

Ylioppilaskokeet tehtiin keväällä nopeutetussa järjestyksessä koronapandemian takia. Oppilaiden stressi kasvoi entisestään, ja vaikutti varmasti monien kokelaiden lopputulokseen.

Vanhin lapseni valmistui tänä keväänä ylioppilaaksi.

Koronapandemia aiheutti keväällä sen, että ylioppilaskokeet tehtiin nopeutetussa järjestyksessä. Oppilaiden stressi kasvoi entisestään, ja vaikutti varmasti monien kokelaiden lopputulokseen. Abiturientit istuivat samassa salissa jopa kuusi tuntia, kun ensimmäinen korona-aalto pyyhkäisi maamme yli. Epätietoisuus taudin leviävyydestä ja tappavuudesta oli suuri. Voin kuvitella, kuinka paljon se hermostutti oppilaita ja häiritsi kirjoituksiin keskittymistä.

Koronan vuoksi ylioppilasjuhlat pidettiin meillä kolme kertaa.

Ensimmäiset pidettiin etäyhteydellä tietokoneen välityksellä, ja vieraita oli vain yksi. Lukion rehtorin puhe oli juhlallinen, ja lakin päähän painaminen herätti äidissä suuria tunteita.

Pelkäsin, että loppukesäksi siirretty ylioppilasjuhla peruuntuisi uuden korona-aallon vuoksi, joten toiset juhlat järjestimme kotipihalla heinäkuussa. Käsidesipullot koristivat harvakseltaan ripoteltuja pöytiä siinä missä kukkamaljakotkin.

Koronan vuoksi poikani kesätyöpaikka peruttiin.

Kesätyötä varten hankittu autonruppana raksutti tasaisesti omia kulujaan ilman siitä toivottua hyötyä. Poikani hakemaan jatko-opintopaikkaan muutettiin hakuperusteita. Kahdeksankymmentä prosenttia hakijoista otettiin sisään yo-todistuksen perusteella, eikä poikani kuulunut näihin onnekkaisiin.

Pääsykokeet olivat kaksivaiheiset, ja vielä viimeisenkin vaiheen kuutta opiskelupaikkaa haki lähes kaksisataa hakijaa. Uutisissa puhuttiin koronan vuoksi menetetystä ikäluokasta, eivätkä sellaiset puheet olleet omiaan herättämään nuorisossa toiveikkuutta. Sopeuduin ajatukseen, että armeijan jälkeen hänen täytyy yrittää pyrkiä uudestaan, kenties valmennuskurssin kautta.

Pojan kolmannet ylioppilasjuhlat pidettiin lukiolla elokuun lopussa.

Opettajat olivat vastassa maskit kasvoillaan, ja tuolit oli järjestetty niin, että turvavälit toteutuivat. Kun ilosta säkenöivät nuoret saivat yhdessä painaa valkolakin päähänsä, en varmaankaan ollut ainoa vanhempi, jonka silmäkulma kostui.

Eräänä arki-iltana poikani pyysi minut huoneeseensa.

Hän avasi Opintopolun, sähköisen verkkosivuston, ja näytti, että hänet oli hyväksytty hänen haluamaansa opiskelupaikkaan. Purskahdin välittömästi onnenkyyneliin. Kyyneleet virtasivat silmistäni solkenaan kuin vesi hanasta. Itkin onnesta yhtä soittoa ainakin kaksi tuntia.

Lapsen toiveiden täyttymys ja onnistuminen vaikeassa yrityksessä räjäytti kyynelpankin, jonne oli säilötty vuosien itkemättömät itkut. Kauan kestänyt epävarmuus ja huoli lapsen tulevaisuudesta oli hetkiseksi poispyyhkäisty. Olin onnistunut jossakin asiassa tai ainakaan en ollut sössinyt hänen kasvatustaan niin pahasti, että hän olisi viis veisannut tulevaisuudestaan. Hänellä on edessään vuosien ahkera opiskelu, mutta se ei ole enää minun hallinnassani. Työni yksinhuoltajaäitinä alkoi hänen osaltaan olla tehty.

Vilkutin pilven reunalle, josta lasteni isä katseli meitä.

Kyllä me täällä pärjätään. Voit levätä rauhassa.

Paitsi että vieläkin itkettää. Mutta nyt onnesta.

Tilaa Lapsen Maailma tue Lastensuojelun Keskusliiton työtä vain 29 e!

Keskusliiton julkaisema Lapsen Maailma -lehti on journalistisin periaattein toteutettava aikakauslehti, joka katsoo maailmaa uteliaan lapsen silmin.

Voit tukea Lastensuojelun Keskusliiton toimintaa tilaamalla lehden itsellesi, työyhteisöllesi tai lahjaksi. Näppärän digitilauksen saat puoleksi vuodeksi vain 29 eurolla, ja kestotilaus maksaa 69 € vuodessa.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa Joensuussa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Lapsen Maailman digimainos, juttukuvia padissa ja puhelimessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »