Nuori haluaisi syleillä maailmaa, mutta koronakriisi…
Teini ramppaa ikkunasta toiseen kuin häkkiin suljettu leijona. Välillä hän nostaa kädet ylös ja heristää nyrkkejään kattoa kohti. Koulu on kiinni. Kuntosali on suljettu. Nuorisotilat säpissä.
Kotona kököttäminen käy hermoille!
Ehdotan kävelylenkkiä (turvavälin kera). Joo, mutta se on tylsää. Nyt kun saisi seurustella ruudun kanssa vaikka koko päivän, se ei äkkiä maistukaan. Olisin iloinen siitä, ellei tilanne olisi näin tukala.
On vaikea perustella, miksei nyt kannattaisi mennä kotibileisiin. Nuori haluaa elää tässä ja nyt, ei vasta ensi vuonna.
Monen nuoren elämä on nyt pysähdyksissä ja se on luonnotonta. Kaikkea ei voi opettaa etänä, kuten rakentamista, hiusten leikkuuta tai kokkaamista. Lukuisten nuorten työharjoittelu on peruttu. Samoin kuin kansainväliset opiskelijavaihdotkin. Monen tulevaisuudensuunnitelmat romuttuvat.
Ilmainen tai huokea kouluruokailu oppilaitoksissa on taannut jo omillaan asuville nuorille edes yhden lämpimän aterian päivässä. Riittääkö heidän minibudjettinsa eineksiin? Vai kuoriutuuko heistä käden käänteessä säästäväisiä kotikokkeja?
Ja sitten pitäisi vielä erakoitua.
Onko se mikään ihme, että nuoret haluavat viettää aikaa toistensa kanssa? Sillä ylivoimaistahan eristäytyminen tuntuu olevan iäkkäillekin, joilla luulisi olevan jo enemmän perspektiiviä.
Jos viikon kestänyt poikkeustila on jo jotakin ehtinyt opettaa, niin ainakin kasvokkaisen kohtaamisen merkityksen. Ei ihmisiä ole luotu erakoiksi, eikä varsinkaan nuoria.
Kuten lapsiasiavaltuutettu huomauttaa, tämä on valtava uhraus lapsilta ja nuoriltamme. Toivon mukaan se myös muistetaan tulevia päätöksiä tehtäessä.
Kun minä olin teini-ikäinen, meitä uhkasi aids. Se tuntui kaukaiselta, joissakin suuren maailman miljoonakaupungeissa tapahtuvalta katastrofilta. Olisi tuntunut aivan mahdottomalta viettää viikkokausia vain perheenjäsenten naamoja katsellen.
Mutta silloin ei ollutkaan sosiaalista mediaa. Ehkä juuri se pelastaa nuoremme nyt.
Monet järjestöt ojentavat nyt auttavan virtuaalikätensä nuorille, jotka kaipaavat vertaistukea tai keskusteluapua. Suosituin niistä lienee Mieli ry:n Sekasin -chat.
Myös Pesäpuu ry on avannut Nuorten turvasatama puhe- ja tekstichatin, jossa nuorille tarjotaan keskusteluapua ja tukea koronavirusaikana. Tarkoituksena on auttaa nuoria heitä askarruttavissa kysymyksissä omaan ja läheisten terveyteen, toimeentuloon sekä muihin mahdollisiin kysymyksiin liittyen.
Tuija Siljamäki
Lisää mielenterveydestä: