Hyppää sisältöön

Joko teillä saatiin verensokerit tasapainoon?

Lapsen diabeteksen hoito vaatii lähipiiriltä jatkuvaa valppautta, mitä ei usein ymmärretä.
Julkaistu
Joko teillä saatiin verensokerit tasapainoon?

Maailman diabetespäivää vietetään 14.11. Päivän kunniaksi on tapana kietoa ranteeseen jotakin sinistä #siniranne. Päivä on insuliinin toisen keksijän, kanadalaisen Frederick Bantingin syntymäpäivä. Hän sai keksinnöstään Nobelin palkinnon 1920-luvulla.

Insuliini on haiman tuottama hormoni. Sen tehtävä on edistää sokerin pääsyä lihassoluihin ja sokerin palamista energiaksi. Lisäksi se auttaa sokeria varastoitumaan maksaan ja lihaksiin.

Ennen insuliinin keksimistä tyypin 1 diabeetikot käytännössä riutuivat nälkään, sillä elimistö ei pystynyt insuliinin puuttumisen vuoksi hyödyntämään kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita.

Ihminen ei toistaiseksi pysty aivan samaan kuin haima, vaikka älykkäät insuliinipumput ovat jo lähes keinohaimoja. Toistaiseksi vanhempien tehtävä on ryhtyä tyypin 1 diabetekseen sairastuneen lapsen sijaishaimaksi: arvioimaan hiilihydraattien määrää ja annostelemaan insuliinia. Haima tekee työtä uupumatta läpi vuorokauden, läpi vuoden. Ihminen ei pysty samaan, sillä ihmisen täytyy levätä välillä.

Hoito vaatii jatkuvaa valppautta, sillä liiallinen insuliinin määrä aiheuttaa verensokerin laskun liian alas eli hypoglykemian, pahimmillaan tajunnan menetyksen. Liian vähäinen insuliinin määrä taas voi johtaa lopulta happomyrkytykseen eli ketoasidoosiin. Se on sairaalahoitoa vaativa, vaarallinen tila. Jatkuvasti liian korkea verensokeri on haitallinen muun muassa ääreisverenkierrolle, munuaisille ja aivoille.

Tyypin 1 diabeteksen hoitaminen on melkoista nuorallakävelyä. Varsinkin pienen lapsen verensokeria on liki mahdotonta saada pysymään hoitotavoitteissa. Ei siis ihme, että iso osa sijaishaimojen tehtävää hoitavista vanhemmista kokee ajoittain kovaa stressiä ja uupumusta.

Suomessa on maailman eniten tyypin 1 diabetekseen sairastuneita lapsia: joka vuosi viitisensataa lasta sairastuu siihen. Syytä tutkitaan kuumeisesti, mutta todennäköisimmin sairastuminen johtuu enterovirusten, ympäristön ja perimän yhteisvaikutuksesta.

Tyypin 1 diabetes on aivan eri sairaus kuin tavallisempi tyypin 2 diabetes, jonka ensisijainen hoito on painonhallinta ja ruokavalio. Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoito on insuliini.

Me kaikki diabetesta sairastavien läheiset odotamme kovasti hoitokeinojen kehittymistä, mikä parantaisi perheiden elämänlaatua nyt ja lapsen elämänlaatua tulevaisuudessa. Jos tunnet perheen, jolla on tyypin 1 diabetesta sairastava lapsi, älä kysy joko saitte verensokerit tasapainoon, vaan voinko auttaa jotenkin.

 

Tuija Siljamäki

 

Tunnista tyypin 1 diabetes: Lapsen tahmea pissa, mitä tämä on?

Mitä sanoa, kun lapsi on sairastunut

Vanhempien stressistä: Vanhempien vaiettu stressi