Hyppää sisältöön

Itsenäistyvä nuori: mitä kaikkea pitää osata, kun muuttaa omaan kotiin?

Opeta ainakin nämä taidot itsenäistyvälle nuorellesi.
Julkaistu
Itsenäistyvä nuori: mitä kaikkea pitää osata, kun muuttaa omaan kotiin?

Kuopus on jo jonkin aikaa katsellut vuokra-asuntoilmoituksia sillä silmällä. Tuoreella abillamme ei ole aikomusta jäädä vuosikausiksi vanhempiensa nurkkiin pyörimään.

Odotan hetkeä pelon- ja huolensekaisin tuntein. Pärjääkö nuoreni? Onko pyykkikoneen käyttö varmasti hallussa? Entä sulakkeen vaihto? Rajojen asettaminen? Itsensä rakastaminen? Nyt kun esikoinen on jo lentänyt pesästä, tiedän, mitä käytännön asioita kannattaa varmistella. Pahoitteluni, esikoinen, ehkä opetit enemmän minua kuin minä sinua!

Suomalaisnuoret muuttavat omilleen eurooppalaisittain varhain, kertoo erikoistutkija Marjut Pietiläinen Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -blogissa. Suomalaisnuori muuttaa omilleen keskimäärin 21,8 -vuotiaana. EU-maiden nuoret lähtevät lapsuudenkodistaan vasta keskimäärin 25,9 -vuotiaana. Italialaisnuoret viihtyvät mamman pastakattilan ääressä peräti kolmekymppisiksi! Ruotsissa sen sijaan nuoret sanovat vanhemmilleen ”hej då!” jo 18-vuotiaina.

Itsenäistymisvaiheen tueksi on olemassa nuorille suunnattuja kirjoja, esimerkiksi äskettäin ilmestynyt Oman elämäsi jedi – itsenäistyjän kirja (Laura Huovinen, Heli Pruuki & Antti Vesivalo, Kirjapaja, 2021).

Ensimmäinen kolmannes kirjasta käsittelee tunnetaitoja (myös seksuaalisuutta), toinen kolmannes käytännön asioita, kuten opintopaikan, työn ja asunnon hakemista. Viimeinen kolmannes on omistettu ihmissuhdetaidoille: ystävyyden ja parisuhteen hoidolle. Aivan lopussa puhutaan jo vanhemmaksi tulemisesta.

Värvään kirjan kohderyhmään kuuluvan kuopukseni lukemaan opusta. Hän lukeekin vauhdilla kolmasosan kirjasta, sitten alkaa tökkiä. Mikä on? kysyn. Hän on yllättynyt, että kirjassa ”on niin paljon psykologiaa”. Onko se hyvä vai huono? ”Onhan se ihan jees”. Tajuan. Ehkei tätä kirjaa ole tarkoitettu luettavaksi kerralla alusta loppuun – tai ainakaan se ei meillä toimi niin.

Oman elämäsi jedi toimii paremmin käsikirjana, johon voi palata, kun tietty aihe tulee ajankohtaiseksi. Esimerkiksi muuton lähestyessä voi ottaa käyttöön kirjasta löytyvän ”muuttajan muistilistan”. Kesätyötä hakiessa voi tarkistaa, miten se CV tehtiinkään. Myös budjetointiin on kirjassa hyviä vinkkejä, jotka kannattaisi opiskella hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Äitinä minulle on tärkeää tietää, että nuori osaa pitää huolta itsestään: nukkuu ja syö riittävästi. Pitää rajaa päihteissä. Osaa sanoa ”ei” tuhoisille ihmissuhteille. Kirjasta löytyy kivoja tehtäviä, joista ainakin meillä syntyi hyviä keskusteluja. Mitä maksaa kuukauden ruokaostokset? Millaista on rakentava riitely? Entä millainen olisi unelmakumppani? (Minulla on tietysti oma vahva mielipiteeni siitä, millainen tyyppi minun ”jedilleni” sopii. Lienee päivänselvää, ettei sitä kysytä!)

Aivan kirjan lopussa on listattu 99 käytännön ja hyvinvoinnin taitoa, joista saa niin sanottuja ”aikuispisteitä”. Kun pisteitä on koossa 100, osaa hallita omaa elämäänsä eli on oman elämänsä jedi. Tätä listaa voisi käydä läpi jo ennen kotoa muuttoa ja asettaa tärkeimpiä käytännön taitoja tavoitteeksi, kuten että nuori osaa hakea apua kriisitilanteessa, varata lääkäriajan ja osaa laittaa vähintään viisi ruokaa, joista pitää.

Oman elämäsi jedistä on saatavana myös mm. nuorisotyöhön ja toisen asteen koulutukseen tarkoitettu ohjaajan kirja, jossa on enemmän tehtäviä. Ohjaajan kirjassa on paljon hyödyllistä tietoa ja ajattelemisen aihetta myös vanhemmille, varmasti myös vaikkapa sijaisvanhemmille. Kirja antaa runsaasti tietoa ja vinkkejä itsenäistyvän nuoren tukemiseen.

 

Tuija Siljamäki

 

Täältä löytyy nuorille tieto asumisesta:

Nuorisoasuntoliiton julkaisema Opas itsenäistyvälle nuorelle 2019-2020 (PDF).

 

Samasta aiheesta:

Pesään jääneet

Ei enää lupaa huoleen?