Hyppää sisältöön

Allergisen kipeä valinta – lemmikki vai terveys?

Julkaistu
Allergisen kipeä valinta – lemmikki vai terveys?

Monet ihmiset uhraavat mieluummin terveytensä kuin luopuvat lemmikistään. Miksi ihmeessä?

Se oli surullinen alkusyksyn ilta, kun päätimme, että Pepen pitää muuttaa muualle.

Pepe, suloinen spanieli-villakoira, oli siinä vaiheessa ollut luonamme vasta puoli vuotta. Pojan yskä oli pahentunut kesän aikana vinkuvaksi. Epäilimme astmaa.

Oliko typerää ottaa koira tällä allergiataustalla? Siskon koirasta ei tosin tullut mitään oireita, vaikka oli meillä monesti yötäkin.

Yskä välillä hellitti, välillä yltyi. Saimme PEF-mittarin ja avaavaa lääkettä. Päätimme antaa Pepen mummille koekäyttöön. Pakkasin Pepen tavarat kassiin ja puin sille turvavyön. Katselimme ikkunasta, kun mummin auto kaarsi pois pihasta Pepe kyydissään.

”Muistaakohan mummi pitää sitä sylissä, kun se on niin pieni vielä”, huolehtivat lapset.

”Varmasti, koska mummi tykkää siitä”, lohdutin.

”Niin minäkin tykkään”, nyyhkäisi poika.

”Ja minä vielä enemmän” parkui tytär.

Otin molemmat lapset syliin. Joku oli poissa. Ei kuulunut tassujen rapsetta parkettia vasten eikä tohinaläähätystä. Kukaan ei roikkunut lahkeessa. Ilo oli poissa.

Jo muutaman päivän päästä otimme Pepen takaisin, sillä emme kestäneet ilman sitä. Siitä oli jo tullut rakas perheenjäsen. Sitä paitsi, PEF-mittaukset eivät antaneet selkeää vastausta.

Sinunkin lähipiirisissäsi on varmasti ihmisiä, joita lääkäri on kehottanut hankkiutumaan eroon allergiaa aiheuttavista lemmikeistä, mutta he eivät ole tehneet niin. Kuinka laajasta ilmiöstä oikein on kyse?

Amerikkalainen psykologian professori Stanley Core selvitteli asiaa parikymmentä vuotta sitten. Hän eristi laajasta elämäntapatutkimuksesta ihmiset, joita lääkäri oli kehottanut luopumaan koirastaan ja selvitti olivatko he luopuneet. British Medical Journal:issa julkaistuissa tuloksissa hän totesi, että vain viidesosa ihmisistä, joita lääkäri oli kehottanut luopumaan koirastaan allergiaoireiden vuoksi, totteli. Lähes kahdeksankymmentä prosenttia ihmisistä oli siis valmis sietämään mieluummin epämukavia allergiaoireita kuin luopumaan rakkaasta perheenjäsenestä. Lisäksi yli seitsemänkymmentä prosenttia allergisista oli ottanut uuden lemmikin edesmenneen tilalle.

Psykologian professoria tulos ei yllättänyt lainkaan. Hän oli nähnyt asiakkaissaan ja ympäristössään, miten lemmikkien tuoma ilo, lohtu ja elämänsisältö menivät jopa terveyden edelle. Hänellä on itselläänkin hengitysteitse oireileva allergia, mutta lääkärin kehotuksesta huolimatta hän mieluummin niiskuttelee ja yskii kuin luopuu kahdesta koirastaan.

Jonkin aikaa Pepen paluun jälkeen mieheni heilutteli kädessään löytämäänsä lappua hieman nolona. Siinä seisoi viisi vuotta sitten tehdyn allergiatestin tulokset.

”Tämän mukaan olen allerginen koirille. Ilmankos on silmiä kirvellyt ja nenää kutitellut.”

”Voi ei.”

Katsoin lappua. Suurimmat ihoreaktiot mies oli saanut lepästä, koivusta ja koirasta.

”Mitä tehdään?” kysyin sydän kurkussa ja painoin käteni pehmeään turkkiin. Pepe istui säärtäni vasten nojaillen niin kuin sillä on tapana.

”Katsotaan.” Mies kyykistyi koiran viereen. Nyt se nojautui häntä vasten. ”Meidän pikku kultamurunen”, mies leperteli sille.

Valinta on helppo, jos pitää valita lapsen tai koiran välillä. Mutta jos pitää valita mies vai koira? Teen mielessäni listaa. Kumpi on helppohoitoisempi? Kumpi tottelevaisempi? Kumpi on enemmän kotona? Kumpi syö vähemmän?

Toisaalta koirasta ei ole lumitöihin eikä talonmieheksi. No jaa. Katsotaan.

Miten kävi pojan yskän? Pikku hiljaa se loppui eivätkä astmantyyppiset oireet enää palanneet. Ehkä hän siedättyi.

Harkitsetko lemmikin hankkimista allergiaperheeseen?

Aiemmin allergiaperheitä neuvottiin automaattisesti hautaamaan lemmikkihaaveet. Ei enää. Atooppista ihottumaa tai astmaa sairastavilla on kuitenkin suurempi riski herkistyä lemmikkieläimille. Joillakin voi olla oireita aluksi, mutta ne voivat hävitä. Siitepölyallergia voi pahentaa oireita siitepölyaikoina.

Sellaista kissa- tai koirarotua ei ole olemassa, joka ei voisi aiheuttaa allergiaa, mutta jotkut rodut allergisoivat vähemmän kuin toiset. Allergiset oireet aiheuttaa eläimen hilse ja eritteet (sylki, virtsa, ulosteet), ei karva. Jokaisen eläinyksilön allergeeni eli allergiaa aiheuttava proteiini on erilainen, siksi naapurin koira voi aiheuttaa oireita, mutta ystävän koira ei. Lapsen allergisuutta voi selvittää olemalla tekemisissä useiden eri koirien tai kissojen kanssa.

Jos lemmikki aiheuttaa astmaoireita, on syytä olla yhteydessä lääkäriin. Kaikkein turvallisin vaihtoehto allergiaperheille on akvaariokalat. Lisätietoja uudesta Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Lemmikkieläinallergiat -oppaasta.

 

Tuija Siljamäki

 

Edellisessä postauksessa kerrotaan millaista on Pepen koiraterapia.