Hyppää sisältöön

Kuppi nurin perkele – 11 syytä miksi tämä pandemia vituttaa

Samassa veneessä ollaan kaikki, joten onhan se mukavampaa kun on kurjaa yhdessä. Pasi listasi asioita, jotka tässä kaikessa korpeavat.
Julkaistu
Kuppi nurin perkele – 11 syytä miksi tämä pandemia vituttaa

Positiivisenahan pitää olla, että yhteiskuntarauha ja hyvä henki säilyvät tällaisina kriisiaikoina. Ja sekös vituttaa! Ilonaiheiden dokumentoimisen lisäksi on välillä vähän avauduttava kun eivät tässä korpeamisen syyt mitenkään kesken lopu. Ja vaikka on ihmisiä, joilla on vähän oikeampia ahdistuksenaiheita ja jotka käyvät läpi vähän kovempia juttujakin, niin on lupa ja ihan terveellistä välillä tuulettaa tämäkin komero. Kokeile toki itsekin.

Koronatilanteessa vituttaa

    1. Epävarmuus tulevasta. Ei ole tietoa, kuinka pitkään poikkeustila kestää eikä siitä, kuinka paljon se vielä elämäämme rajoittaa. Mitkä kaikki paikat vielä sulkevat ovensa, tuleeko ulkonaliikkumiskielto? Lisäriskinä on vielä sekin, että kynnys valmiuslain käyttöön madaltuu nyt kun se on kerran tehty.
    2. Tilanteen vakavuutta aliarvioivat ihmiset. Paniikkiin ei ole syytä eikä ylireagointi auta asiaa. Ei vain auta alireagointikaan ja koronatartuntojen hillitsemisen kannalta tilanteen vakavuuden aliarvioiminen on oikeasti vaarallista.
    3.  

       

    4. Yrittäjien ja freelancereiden tilanne. Esimerkiksi ensimmäisenä kovan iskun saanut tapahtuma-ala. Paljon hienoa ja arvokasta on uhattuna sen vuoksi, että asiakkaat kaikkoavat koronan takia ja kaikki perutaan.
    5. Ihmiskontakti vituttaa. Välillä on pakko käydä kaupassa ja olisihan sitä etäisyyttä hyvä pitää. Sano se sille (luultavasti vielä riskiryhmäläiselle!), jolla on kassajonossakin niin kiire, että henkilökohtainen tila jonossa kutistuu milleihin tämän sankarin änkeytyessä eteenpäin.
    6. Ihmiskontaktin puute vituttaa. Ei se heikkolaatuisen videokuvan ja pätkivän äänen seuraaminen teamseissa, zoomeissa, hangoutseissa ja muissa ole ihan sama kuin istua alas ystävien kanssa jossain.
    7. Vähän liikaa on läheisyyttä. Lapsellisena on tietysti käsittelemistä siinä, että ne lapset ovat tuossa ihan koko ajan. Ja tällaisina rajoitetun elämän aikoina niillä on vähän tylsää. Niiden tylsyys heijastuu suoraan sinuun kasvavaksi vitutukseksi.
    8. Vituttaa kun ei pääse teatteriin, keikoille eikä leffaan. Kaikki on peruttu.
    9. Vituttaa ne urpot, jotka käyttää kaiken energiansa somessa viranomaisten ja hallituksen solvaamiseen sen sijaan, että tekisivät jotain rakentavaa ja yleishyödyllistä. Hallitus ja viranomaiset ovat tehneet virheitä ja asioita on tehty liian aikaisin, liian myöhään tai väärin. Näin on aina. Paniikinomainen huutoraivo ei välttämättä muuta tilannetta toiseksi. Kritisoikaa rakentavasti jos olette eri mieltä tai olkaa hiljaa, saakeli.
    10. Vituttaa se osa suomalaisesta mediasta, joka nostaa irtonumeromyyntiään lietsomalla lööpeissä paniikkia. En tiedä onnistuuko se, ehkä ei, mutta ei se ainakaan mitään hyödytä.
    11.  

       

    12. Vituttaa julkisen sektorin työntekijöiden lomautukset. Olisi kai ihmisille löytynyt jotain yleisesti hyödyllistä työtäkin siellä lomauttamisen sijaan esimerkiksi riskiryhmäläisten huoltamisessa ja yhteiskunnan resilienssin ylläpitämisessä. Luulisin sellaisen poikkeusoloissa olevan tarpeen.
    13. Vituttaa erityisesti niiden puolesta, joilla on korona tai jotka riskiryhmäläisinä tai muuten ovat erityisen heikossa asemassa.

    Ja entä koronan jälkeen?

    Vuosi 2020 on peruttu. Kiitos käynnistä!

    + Bonuskierros: Oma vitutuksenaiheensa on sitten koronanjälkeinen aika. Nyt kun öljyn hinta ja sitä kautta bensankin hinta laskee ja Euroopan keskuspankki painaa ohjauskorkojaan entistä alemmas, jolloin asuntovelallistenkin taakka keventyy, niin herääkö keskiluokka ajattelemaan? Muuttuuko lopulta mikään vaikka nyt olisi historiallinen tilaisuus kelkan kääntämiseen?

    Ihan samassa vitutuksen veneessä ollaan kaikki, joten sehän on sentään lohdullista. Onhan se paljon mukavampaa kun on yhdessä kurjaa. Saatana. Sitä paitsi mehän selviämme tästä. Ja voisimme myös ravistella itseämme ajattelemaan. Mitä sitten kun olemme selvinneet?

    Pasi Huttunen, @paspah