Hyppää sisältöön

Korona leviää Suomessa mutta niin leviää myös solidaarisuus

Ihmisten halu auttaa toisiaan koskettaa ja solidaarisuus valaa uskoa siihen, että kyllä tämä tästä, pohtii Pasi.
Julkaistu
Korona leviää Suomessa mutta niin leviää myös solidaarisuus

Huolettaahan tämä korona. Jopa pelottaa! Antti puki sanoiksi sen varmasti monen kokeman hahmottoman ahdistuksen tavattoman kauniilla tavalla. Ja onhan tämä outoa! Edellisen Suomeen julistetun poikkeustilan eläneet ovat kaikki jo riskiryhmää tässä tämänhetkisessä, joten suurin osa meistä kokee jotain historiallista ensimmäistä kertaa. Moraalipaniikit on saatu jo aikaan kaupoissa hamstraamisesta, kurittomista yli 70-vuotiaista, jotka eivät ymmärrä pysyä kotona sekä teineistä, jotka etäkoulun villiinnyttäminä notkuvat kaupungilla. Populistit ja öyhöttäjät ovat ottaneet koronankin keppihevoksekseen, tosin onneksi paljon pienemmässä mittakaavassa kuin olisin luullut. Mutta vaikka korona leviää, niin samalla näyttää leviävän myös solidaarisuus.

Lista avuntarjoajista kasvaa

Sillä solidaarisuutta on. Karjalaisen päivittyvä lista avuntarjoajista koskettaa. Ihmiset tarjoutuvat auttamaan monilla tavoilla koiranulkoilutuksesta ja kauppa-avusta aina yrttiteeyrittäjän lupaamaan ilmaiseen teehen niin pitkään kuin yrttejä riittää. Joku tarjoutuu kauppa-avun lisäksi tuomaan kotileivonnaisia.

”Kaupassa käynnit ja apteekissa käynnit onnistuvat, myös veikkauksien teot. Lasten kanssa ulkoilut ja hoidot onnistuvat myös sekä koiran hoidot ja ulkoilutukset”, eräs pariskunta lupaa

Helsinkiläinen ravintola nosti jäljelle jääneet ruokatuotteet kadulle vapaasti noudettavaksi sulkiessaan poikkeusolojen takia. Ei tule hävikkiä ja joku sai syödäkseen.

Urheiluseurat organisoivat itseään apujoukoiksi. Artistit pitävät somelivekeikkoja koteihinsa tylsistyville. Kuntosalit avaavat etäyhteydellä joogiaan ja crossfittejään maksutta kaikille.

Puskaradioissa ja muissa somen paikallisryhmissä vinkkaillaan, mistä saa vaikka sitä vessapaperia tai missä kaupassa on vielä jauhelihaa tai jauhoja hyllyssä.

Metallibändit Insomnium ja Omnium Gatherum ovat saaneet tähän mennessä ”katastrofiapua” lähes 50 tuhatta dollaria. Bändien Yhdysvaltain kiertue tyssäsi alkuunsa, joten tulopuoli jäi saamatta vaikka menoja kertynyt paljon. Moni bändi on saanut helpotuksekseen todeta edes piikin bändituotemyynnissä kun keikkojen peruuntuminen vie pohjaa toimeentulolta. Ihmiset ovat jättäneet hakematta rahojaan takaisin kun teatteriesityksiä ja konsertteja on peruuntunut.

Tästä ei tullutkaan zombieapokalypsia

Jos amerikkalaisiin apokalyptisiin zombie-tarinoihin olisi uskominen, niin arki olisi täälläkin silkkaa kaikkien sotaa kaikkia vastaan. Mutta vaikuttaa siltä, että täällä halutaan myös yhteisön selviävän, ei vain yksilön. Solidaarisuus kantaa omaa nenänpäätämme pitemmälle.

En tiedä kuinka pitkään tässä poikkeustilassa ollaan, mutta sen tiedän, että korona tulee koettelemaan suomalaista yhteiskuntaa rajusti. Konflikteja ja ongelmia tulee. Mutta ei tässä nyt voi kirvestä heittää kaivoon kun on niin paljon hyviä ihmisiä liikkeellä. Jos pitäisin tapanani sellaisia hiukan naurettavia kielikuvia käyttää, niin saattaisin intoutua puhumaan talvisodan hengestä.

Pasi Huttunen, @paspah