Hyppää sisältöön

Isyyden kumppanina tuli masennus – Vieraskynäsarja kestävän elämän etsinnästä 2/3

Ekologisen kriisin keskellä isä tekee lohdullisen havainnon: meillä on jo kaikki tarvittavat välineet ja keinot ongelman ratkaisemiseen. Meidän täytyy vain uskaltaa tehdä.
Julkaistu
Isyyden kumppanina tuli masennus – Vieraskynäsarja kestävän elämän etsinnästä 2/3

Kuva: Pasi Huttunen

Kaiken metsässä viettämäni ajan ansiosta olen tullut hyvin tietoiseksi siitä, että elämämme täyttää kaikki kriisitilanteen kriteerit. Kuusi selviytymisen perusedellytystä ovat ruoka, vesi, ilma, suoja, terveys ja yhteisö, eikä mikään näistä ole kestävästi kunnossa. Tästä tuli minulle jatkuvan stressin aihe. Yritykset saada aikaan muutosta eivät ole tuottaneet tulosta ainakaan tarpeeksi nopeasti. Lapseni on elossa nyt ja hänen on opittava luovimaan maailmassa tavalla, jossa on jotain järkeä.

Kuva: Pasi Huttunen

Ruokapuoli hoituu jos sitä on tarpeeksi ja saadun energian määrä on suhteessa kulutukseen. Mutta me istumme toimistossa tienaamassa rahaa, jotta voimme ostaa enemmän kuin tarvitsemme. Eikä tähän yhtälöön ole vielä laskettu mukaan sitä energiaa, joka kuluu ruoan tuotantoprosesseihin. valmistuksineen ja kuljetuksineen. Tällä tavalla katsottuna on melko selvää, että lähimarketissa ei ole ainuttakaan tuotetta, jossa energian saanti olisi suhteessa kulutukseen.

Ja tässä oli vasta ruoka.

Suomessa maksamme noin 26 prosenttia palkastamme (kaksi tuntia kahdeksan tunnin työpäivästä) suojan saamiseksi. Onko tässä lopulta järkeä. Suojan tarkoitus on pitää meidät kuivana, lämpimänä ja turvassa. Laskuvarjo, leirinuotio, takki tai makuupussi voi olla tällainen suoja.

Tarvitsemme suojaa, jotta voimme nukkua. Nukkuessamme emme näe miltä suojamme näyttää. Sillä ei myöskään ole väliä silloin kun olemme poissa; töissä, työmatkalla, harrastamassa, asioilla, tapaamassa ystäviä.

On aika aikuistua

Löysimme keinoja, joilla saatoimme tehdä kodistamme kestävämmän. Enemmän eristystä, vihreää energiaa, hiukan alhaisempi sisälämpötila, sadeveden keruu. Ja voisimme tehdä niin paljon enemmän. Voisimme hankkia omaa aurinko- ja tuulivoimaa, rakettiuunin, maajääkaapin, kompostivessan ja niin edelleen.

Kodin tekeminen ”kestäväksi” näytti lupaavalta, mutta se vei paljon aikaa ja rahaa.

Mitä siis tehdä?

Kuva: Pasi Huttunen

Jatkuva stressi ja masennus ei ole terveellistä enkä halunnut lapseni joutuvan näkemään sellaista. Lasten tulee saada tuntea turvallisuutta. He tarvitsevat illuusion terveestä maailmasta ja itsevarmoista, onnellisista vanhemmista.

Mutta kuinka voi olla onnellinen jos on vangittuna itsetuhoiseen yhteiskuntaan – status quoon joka ei toimi. On helppoa ja laillista olla osa ongelmaa ja vaikeampaa olla osa ratkaisua. Oletin, että onnellisuus tulee kun löydän kestävän elämäntavan. Se on kriteerini aikuisuudelle ja vanhemmuudelle.

Onnellisuus on oikea tie

Dalai Laman mukaan ei ole tietä onneen vaan onnellisuus itsessään on se tie. Voisiko se olla niin helppoa? Jos vain valitsisi onnellisuuden. Kuinka voisin tehdä sen kun tiedän, että kestävämpi ei riitä vaan minun ja meidän kaikkien pitäisi elää aidosti kestävällä tavalla? Yllättävää kyllä, löysin ratkaisun omilta selviytymiskursseiltani.

Kuva: Pasi Huttunen

Paniikki on vaarallinen asia, mutta sitä voi vähentää valmistautumalla ja laajentamalla mukavuusaluettaan. Minulle viidakon keskellä oleminen olisi selviytymistaitoja vaativa kriisitilanne, mutta siellä koko ikänsä asuneelle se olisi normaali arkipäivä.

Selviytymiskoulutus on sitä, että opettelemme huolehtimaan tarpeistamme, mutta nyt olemme uudessa tilanteessa. Koskaan historiassa ei vastassa ole ollut yhtä vakava ja yhtä suuren mittaluokan akuutti selviytymistilanne. Selviytyminen pienessä ryhmässä on asia, josta jotain ymmärrän, mutta nyt ei ole kyse vain lähipiiristäni vaan seitsemästä miljardista ihmisestä ja kaikista muista lajeista maapallolla.

Kuinka siis voimme kohdata tämän todellisuuden ja roolimme vanhempina?

S.T.O.P

Selviytymisen supertyökalu S.T.O.P on ollut tärkeimpiä tapojani vastata tähän kysymykseen viimeiset pari vuotta. Aina täysikuun aikaan pidän vapaapäivän (S, stop), jotta saan aikaa ajatella (T, think). Ovatko selviytymisen kannalta tärkeimmät asiat hoidossa? Olenko kriisitilanteessa? Sitten tarkastelen vaihtoehtojani ja mahdollisuuksiani (O, observe). Mikä on jo hyvin ja mitä voin vielä tehdä?

Kuva: Pasi Huttunen

On lohdullista huomata, että meillä on jo kaikki ratkaisut ja työkalut. Meillä on myös melko hyvä ymmärrys tilanteesta. Ilmastonmuutos on vain oire. Ja se yhdistää meitä yli kaikkien rajojen. Kaunista.

P (plan) tarkoittaa positiivisen valitsemista ja seuraavan kuukauden suunnittelemista. Positiivisuuden valitseminen on osoittautunut elämäni tärkeimmäksi käänteeksi. Mikä tahansa selviytymistarina pitää sisällään ajatuksen, että kannatti yrittää.

Yhteiskunnassa opimme välttämään riskejä. Saamme usein jopa rahaa siitä, että emme ota riskejä. Emme ehkä uskalla yrittää. Meidän täytyy uskaltaa seikkailla ja venyttää rajojamme. Meidän on laajennettava mukavuusaluettamme.

Huck Middeke
Kirjoittaja on isä, eräopas ja kestävän hyvinvoinnin etsijä. Hän etsii parhaillaan paikkaa ekokylälle, jossa voitaisiin elää kestävällä tavalla. Vieraskynäsarjan ensimmäinen osa: Isyys epäonnistui ennen kuin alkoikaan. Kolmas osa: Onko vain poltettava kaikki (30.5.2019).