Hyppää sisältöön

Iskävartalo ei ole ainoa muutos isän ruumiissa

Dramaattiset muutokset naisen ruumiissa äidiksi tultaessa ovat jättäneet varjoonsa sen, että myös miehen ruumis muuttuu sen valmistautuessa vanhemmuuteen.
Julkaistu
Iskävartalo ei ole ainoa muutos isän ruumiissa

Vyötärön seudulta voi usein tunnistaa isän. ”Dad bod” eli ”iskävartalo” on ollut muodikas jo nelisen vuotta. Sivistymättömämpinä ja tietämättömämpinä entisaikoina sitä kutsuttiin kaljamahaksi.

Kaikilla ei iskävartaloa tietenkään ole. Esimerkiksi Linjaman Topilla ei kunnioitettavasta lapsiluvustaan huolimatta sellaista ole. Se johtunee siitä kaikesta iskätanssimisesta. Toinen tuttu kertoi eron myötä kadottaneensa iskävartalonsa. Itse olen yllättävän helposti saanut pidettyä siitä kiinni vaikka erosin.

Perusajatus termin taustalla on, että siinä vaiheessa kun puoliso on jo saatu ja lapsia tehty, ei enää tarvitse hioa ja rääkätä ruumistaan muistuttamaan antiikin kreikkalaista patsasta.

Koko tähän iskävartaloajatukseen liittyy tietenkin paljon sellaisia oudoksuttavia ajatusmalleja ja kulttuurisia käytäntöjä, joista sosiologi tai sukupuolentutkija saa revittyä artikkelikaupalla tavaraa. Ei mennä nyt siihen!

Hoivaaminen palkitaan onnentunteilla

Mennään siihen, että itse asiassa isän kehossa tapahtuu paljon muutakin siinä vaiheessa kun lapsia alkaa tulla. Muutoksia on huomattu niin eläimiä kuin ihmisiäkin tutkimalla. Äidin kehossa muutokset ovat tietenkin dramaattisempia ja huomio on aina keskitetty niihin. Tämä on yksi tekijä siinä, että isät on hoivaajina perinteisesti sysätty täysin marginaaliin.

Testosteronitason on isillä havaittu laskevan, mutta dopamiini ja oksitosiinitasot puolestaan nousevat. Brittitutkija seurasi yli 600 miestä viiden vuoden ajan ja huomasi, että lapsia saaneista miehistä ne, joiden testosteronitaso laski lapsen saamisen jälkeen, olivat hoivaavampia. Kovasti mieheydestään huolehtivalle tämä tietysti kuulostaa huolestuttavalta, mutta mistään vastenmielisestä asiasta ei ole kyse. Hoivaaminen tuottaa hyvää oloa sekä onnellisuuden ja lämmön tunteita. Alhaisemman testosteritason on arveltu olevan yhteydessä empaattisempaan suhtautumiseen lapsia kohtaan.

Aivot oppivat bondaamaan ja hoitamaan

Siitäkin on havaittavissa merkkejä, että isyys tuottaa muutoksia aivoihin. Tutkimuksessa havaittiin, että tuoreiden isien aivoissa tapahtuneet muutokset olivat hyvin samankaltaisia kuin tuoreiden äitien aivoissa. Tutkijat toteavat, että vanhemmuuden kannalta merkittävät, hoivaamiseen ja lapsen ymmärtämiseen liittyvät aivojen alueet vahvistuivat.

Kiehtovana yksityiskohtana voidaan mainita, että mies voi jopa tuottaa rintamaitoa ja yrityksestä tehdä niin on kirjoitettu myös kiinnostava juttu.

Tärkeää on huomata, että en ole näissä asioissa kokemusasiantuntijaa kummempi. Siteeraan vain joitakin tutkimuksia. Lakaisin myös hienovaraisesti sivuun sen, kuinka paljon uusia kysymyksiä nämä tutkimustulokset ovat tutkijoidenkin mukaan herättäneet.

Intuitiivisesti on äärimmäisen helppo uskoa, ja tutkimusnäyttökin tuntuu tukevan ajatusta siitä, että myös isän keho valmistautuu hoivaavan vanhemman rooliin. En ihan heti keksi loogisempaa ja järkeenkäyvämpää ajatusta.

Pasi Huttunen, @paspah