Hyppää sisältöön

Iskätanssi

Julkaistu

Isänpäiväkortit ovat miltei hellyttävintä, mitä kuvitella saattaa.

Ne kohottavat aivan tavallisen, keskinkertaisen iskän hetkeksi MM-tasolle, samaan kategoriaan vaikkapa Usain Boltin, Lionel Messin tai Magnus Carlsenin kanssa. Joku saattaa väittää, että isänpäiväkortti kertoo isää enemmän kortin antajasta tai isänpäivän traditiosta, mutta me tavalliset, keskinkertaiset iskät kiistämme väitteen jyrkästi. Marraskuun toisena sunnuntaina me olemme yksinkertaisesti maailman parhaita!

Viisivuotias oli tehnyt kerhossa isänpäiväkortin, johon kerhon täti oli kirjoittanut pojan nimiin kaksi sitaattia: ”isi tykkää kahvista” ja ”kun me mennään luistelemaan, isi tulee mukaan”. Vaikka ainakin ensimmäinen on totta, epäilen hieman sitaattien autenttisuutta: poika käyttää yleensä sanaa ”iskä” eikä ”isi”. Onko poika houkuteltu kertomaan luistelujuttu jollakin johdattelevalla kysymyksellä? Vai esittikö hän tulevaa luistelukautta koskevan toiveen?

Seitsemänvuotias oli keksinyt korttiinsa isän nimen kirjaimista alkavia sanoja ja lauseita. Tähän tapaan:

Tomera
Osaa iskätanssin
Pelaa pallolla
Ihana

”Osaa iskätanssin” – minkä ihmeen iskätanssin? Kulttuuri- ja trendilehti Ilta-Sanomat paljastaa, mistä on kysymys: Iskätanssi on vanhempien herrasmiesten popmusiikin tahtiin tekemää näyttävää tanssia, jossa kokonaisuus muodostuu konservatiivisesta pukeutumisesta, joka yhdistetään näyttäviin, ehkä jo parasta ennen -päivämääränsä nähneisiin tanssiliikkeisiin.

Lehdessä on linkki videoon, jossa on ”mahdollisesti jopa kaikkien aikojen parhaat iskätanssiliikkeet”. Näin videon kesällä ja kun radiosta kuului sopivan vetävää musiikkia, heitin keittiössä oman settini huolimatta siitä, etten ole eläessäni tanssinut. Lapset tykkäsivät tästä epätyypillisestä joraamisesta ja he pyytävät uusintaa tämän tästä.

Yhdeksänvuotias oli tehnyt korttiinsa google-näkymän, jossa oli hakusanoina ”maailman paras isä”. Hakutuloksena oli tietenkin oma isä, joka haun tulokseksi tulleen wikipedia-artikkelin perusteella muun muassa ”tykkää lapsista ja kasvimaasta”.

Isänpäivä käynnistyi kakkukahveilla. Sitten lähdettiin kävelylle koko perheellä, ja illalla pelattiin vielä 7Wonders -lautapeliä, joka on jo pidemmän aikaa roikkunut oman lautapelilistani kärjessä.

Tämän lähes säröttömän päivän talletan pahan päivän varalle.

Topi Linjama