Hyppää sisältöön

Miksi aikuisen kannattaa lukea nuortenkirja?

Julkaistu
Miksi aikuisen kannattaa lukea nuortenkirja?

Luen paljon lastenkirjallisuutta, mutta en kovin paljon ihan pienille suunnattuja ensikirjoja tai nuortenkirjallisuutta. Tämä ei johdu siitä, etteivätkö pienten lasten kirjat tai nuortenkirjallisuus kiinnostaisi minua. Minun on vain tällä hetkellä vaikeampaa käsitellä niitä omien lasteni kanssa. Helpointa on se, että saa oman lukuharrastuksen linkitettyä iltasatuhetkiin tai kirjallisuuskeskusteluihin, joita harrastan Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lasten kanssa.

Huomaan, että vähitellen oma kirjamakuni on lähentynyt lasteni kirjamakua, mikä ei ole pelkästään mairittelevaa. Onneksi minulla on sentään kolme lasta, joilla on keskenään erilainen kirjamaku.

Tällä viikolla törmäsin Laura Kuivalahden kolumniin Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä. ” Monet parhaista tänä vuonna lukemistani kirjoista on suunnattu varsin nuorille lukijoille”, Kuivalahti huomautti tekstissään.

Muistin, että oikeastihan minäkin rakastan nuortenkirjoja.

Mutta entäs sellaiset aikuiset, jotka eivät voi sanoa rakastavansa nuortenkirjallisuutta. Miksi heidän kannattaisi lukea nuortenkirja?

Kuivalahti painotti kolumnissaan aikuisten vastuuta innostaa nuoria lukemaan. Hänen mukaansa aikuisen on helpompi suositella nuorelle kirjaa, jonka hän on ensin lukenut itse.

Tämä on varmasti totta, mutta itse ajattelen, että nuortenkirjojen lukemiseen voi liittyä myös joitakin lukijan kannalta itsekkäämpiä syitä, jotka eivät liity vastuulliseen aikuisuuteen.

Juttelin aiheesta Keken kanssa. Hän lukee jatkuvasti nuortenkirjallisuutta ääneen oppilailleen.

Miksi aikuisen kannattaa lukea nuortenkirja? Tässä minun ja Keken viisi vastausta:

 

1. Jotta muistaisi

Aikuisilla on paljon muistoja nuoruusvuosistaan, mutta ajan myötä nuo muistot värittyvät, yksipuolistuvat ja hämärtyvät. Vähitellen sitä muistaa kenties enää joitakin hölmöjä toilailuita, hauskoja sattumuksia tai lempibiisit.

Nuortenkirjallisuuden lukeminen antaa omille nuoruusmuistoille syvyyttä. Nuorista lukiessa pääsee kokemaan uudestaan nuoruuden vahvat tunteet, pelot ja jännityksen. Se voi olla suorastaaan terapeuttista, sillä samalla saattaa muistaa jotain oleellista, mutta unohdettua itsestään.

 

2. Jotta ymmärtäisi välimatkan

”Nuoruus nyt on ihan eri asia kuin nuoruus silloin joskus”, sanailin Kirjanmerkki-podcastin nuoruutta käsittelevässä jaksossa. Aikuisen on turha kuvitella, että hänen nuoruudenkokemuksensa olisivat jotenkin suoraan rinnastettavissa nykynuorten kokemusmaailmaan. Ehei, nykynuoret elävät ihan eri maailmassa, kuin me aikanaan.

Moderni nuortenkirjallisuus tarjoaa aikuisille hyvän kurkistusaukon tämän ajan nuoruuteen. Samalla oma käsitys ajasta, jota elämme, monipuolistuu.

 

3. Jotta ei menettäisi mahdollisuutta erilaiseen keskusteluun

Monet keskustelut käydään aikuisten ehdoilla, heidän valitsemissaan ympäristöissä, heidän kielellään ja aiheista, joissa he ovat vahvoilla. Kaikki aikuiset kuitenkin kohtaavat vähintään satunnaisesti myös vauvoja, taaperoita, lapsia, nuoria ja vanhuksia. Monipolvinen ikäkokemus rikastuttaa ihmisen elämää.

Erityisesti nuorten kanssa keskusteleminen on silmiä avaavaa. Se voi olla ihan erilaista kuin aikuisten keskinäiset keskustelut. Se voi ärsyttää, naurattaa tai kummastuttaa. Jopa pelottaa. Mutta takuulla se antaa perspektiiviä.

Nuortenkirjojen aiheita voi käyttää sulavina keskustelunavauksina nuorten kanssa.

 

4. Kehittääkseen omaa lukutaitoaan

Moni ruuhkavuosien keskellä rämpivä aikuinen harmittelee sitä, ettei lukemiseen meinaa löytyä aikaa. Iltaisin on niin väsynyt, että klassikkoromaanin rivit sekoittuvat silmissä mössöksi. Vähitellen oma lukutaito alkaa rapautua ja sanavarasto heikentyä.

Nuortenkirjallisuuden tarinat ovat usein juonivetoisia ja koukuttavia ja kieli helppolukuista. Nuortenkirjan lukee nopeasti. Nuortenkirja imaisee mukaansa. Nuortenkirjan lukeminen rentouttaa. Nuortenkirja on hyvä sisäänheittotuote, joka saattaa herättää uinuvan lukuharrastuksen.

Se, että saa kaiken väsymyksen keskellä jonkun romaaniksi luokiteltavan kirjan luettua loppuun, on palkitsevaa. Kukapa ei välillä kaipaisi pientä seläntaputtelua itseltään.

 

5. Koska nuortenkirjallisuus on kovatasoista

Nuortenkirjojen lukeminen on hauskaa ja young adult -kirjallisuuden buumin myötä nuortenkijrallisuuden lukeminen on nykyään aikuisille sallitumpaa kuin koskaan aikaisemmin. On täysin vanhanaikaista vähätellä nuortenkirjallisuuden arvoa kirjallisuuden kentällä.

Nuortenkirjat ovat hyviä, hauskoja, vaikuttavia, ajankohtaisia, viiltäviä, tempaavia ja räiskyviä.