Hyppää sisältöön

Mikä on muotia lastenkirjallisuudessa?

Julkaistu
Mikä on muotia lastenkirjallisuudessa?

Sanotaan, että yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti ajankohtaiset teemat näkyvät tavalla tai toisella aina myös lastenkirjallisuudessa. Itse ajattelen, että lasten- ja nuortenkirjallisuus nostaa toisinaan uhkarohkeasti esiin myös sellaisia aiheita, joihin yhteiskunnallinen keskustelu tarkentuu vasta hieman myöhemmin.

Lastenkirjainstituutti julkaisi tiedotteen vuoden 2018 lastenkirjallisuuden trendeistä. Tuon tiedotteen mukaan vuonna 2018 julkaistun kotimaisen lastenkirjallisuuden suurimpia teemoja ovat:

  1. Naisten ja tyttöjen asema sekä itsemäärämisoikeus yhteiskunnassa
  2. Sukupuolten ja perheiden moninaisuus
  3. Ihmisen ja luonnon suhde sekä ilmastonmuutos
  4. Erilaisten sairauksien vaikutus elämään
  5. Paikallishistoria

Lisäksi Lastenkirjainstituutin tiedote kertoi, että helppolukuisten lastenkirjojen määrä kasvoi vuonna 2018 ja että kuvitukset lastenromaaneissa ovat lisääntyneet.

Jos vuoden 2018 lastenkirjallisuuden trendejä olisi kysytty minulta, olisin myös nostanut esiin tyttöjen yhteiskunnallisen aseman. Käsittelin tätä teemaa itsekin Kirjanmerkki-podcastin prinsessasatuja käsittelevässä jaksossa.

Myös ilmastonmuutosteema näkyi suuresti omassa lukulistassani vuonna 2018. Lisäksi olisin kenties nostanut esiin helppolukuisuuden trendin, sillä olen viime vuoden aikana ollut useaan otteeseen onnellinen siitä, kuinka paljon hyvin kuvitettuja ja helppolukuisia lastenromaaneja viime vuosina on julkaistu. Kuvitusten merkitys lastenkirjallisuudessa on tärkeämpi kuin monesti osaamme ajatella.

Sukupuolten ja perheiden moninaisuus on sen sijaan teemakokonaisuus, johon liittyviä kirjoja olen itse asiassa kaivannut omalle lukulistalleni nykyistä enemmän. En ehkä olisi osannut nostaa sitä ajankohtaisten trendien listalle.

Myös sairauksien vaikutuksesta elämään lukisin kyllä mieluusti lisää omille lapsilleni. Ismo Loivamaa on onneksi Kuukauden kirjat -palstallaan suositellut joitakin tähän teemaan sopivia kirjoja.

Paikallishistoria on teema, jota en myöskään olisi osannut nostaa toistuvaksi teemaksi vuoden 2018 kotimaisesta lastenkirjallisuudesta. Ennemmin ajattelen, että lastenkirjallisuus tulee luultavasti tarttumaan entistä enemmän globaaleihin aiheisiin tulevaisuudessa. Myös eri kulttuuritaustaisia päähenkilöitä ja sivuhenkilöitä kaivataan mielestäni kotimaiseen lastenkirjallisuuteen vielä paljon paljon lisää. Ja lisäksi lapsille suunnatuista matkaoppaista ja matkakirjoista on edelleen puutetta.

Kunpa vuonna 2019 julkaistaisiin paljon hienoja kotimaisia lasten tietokirjoja!