Hyppää sisältöön

Äänikirjoja sairastelun varalle

Julkaistu
Äänikirjoja sairastelun varalle

Jokasyksyiset flunssat ovat taas täällä. Kiikkuvan kirjapyllyn perheessä sairastelee parhaillaan 9-vuotias Sudenkuono.

Eri lapset ovat kyllä hyvin erilaisia sairastajia. Sudenkuono on helppo tapaus. Hän makoilee kaikessa rauhassa sohvalla peitto naamalle vedettynä tai leikkii ja puuhastelee vointinsa mukaan itsekseen.

Mutta olipa lapsi sitten minkälainen sairastaja tahansa, yksi keino toimii aina: äänikirja. Itse ainakin ohjaan sairaan lapsen ennemmin kuuntelemaan äänikirjaa, kuin katsomaan videoita. Monesti videot saattavat jopa lisätä päänsärkyä tai aiheuttaa pyörryttävää oloa. Äänikirjasta sen sijaan voi nautti rauhassa silmät kiinni juuri siinä asennossa ja paikassa, joka itsestä tuntuu parhaalta.

Syysflunssat ja muut kausipöpöt tuntuvat kuitenkin aina iskevän silloin, kun niitä vähiten odottaa. Harvalla on koko ajan takataskussa muutama kirjastosta lainattu äänikirja ihan vain siltä varalta, että lapsi sairastuu. Ja sairaan lapsen kanssa ei tietenkään pääse kirjastoon. On siis turvauduttava netin äänikirjapalveluihin tai maksuttomiin äänikirjoihin ja kuunnelmiin.

Tässä muutamia vinkkejä pahan päivän varalle:

Klassikkosatuja Yle Areenasta

Yle Areenasta löytyy oikeastaan aina kivaa kuunneltavaa lapsille. Tällä hetkellä saatavilla on esimerkiksi Tove Janssonin muumikirjoja ääneen luettuna. Niistä ihanin on minusta Taikatalvi. Siinä Muumipeikko herää keskellä talvea ja kaikkialla on hiiren hiljaista. Muumi-kirjat ovat siitä kivoja, että ne sopivat hyvin eskari-ikäisille ja kaikille sitä vanhemmille. Ja jos ensimmäinen kirja ihastuttaa, niin samasta Muumi-sarjasta löytyy paljon lisää luettavaa tai kuunneltavaa.

Muumi-kirjojen lisäksi Yle Areenasta löytyy tällä hetkellä toinenkin ihana klassikkosarja: Sakari Topeliuksen satuja. Nämä perinteiset sadut sopivat pienemmillekin kuuntelijoille ja sadunkertojana toimivan Pirkko Uitton ääni on suorastaan unettavan ihana.

Kirjastot.fi:n suositut äänikirjat

Kirjastot.fi: eKirjasto-palvelusta voi omalla kirjastokortillaan lainata äänikirjoja. Pääsyn kirjastojen yksittäisiin verkkoäänikirjoihin voi siis lainata aina kerrallaan kahdeksi viikoksi.

Olen itse hyödyntänyt kirjastot.fi:n äänikirjoja oikeastaan vain silloin, kun lapset ovat olleet kipeinä. Harmillisesti suurin osa tämän äänikirjavalikoimasta teoksista tuntuu olevan koko ajan lainassa. Tai tavallaan se on tietysti hyvä, mutta se tuntuu kurjalta silloin, kun itse pikaisella aikataululla tarvitsisi äänikirjan kuunneltavaksi.

Kun lapsi sairastuu, kannattaa kuitenkin tarkistaa, josko Ville Hytosen kirjoittaman Hipinäaasi apinahiisi -kirjan äänikirjaversio olisi vapaana eKirjasto-palvelussa. Kirja kertoo surumielisen tarinan erilaisuudesta ja ystävyydestä. Äänikirjan tempo on rauhallinen ja kieli kaunista, joten kokonaisuus on täydellinen pikku potilaille.

Ilmaiset kokeilujaksot

Monet maksulliset äänikirjapalvelut tarjoavat maksuttomia kokeilujaksoja. Jos on muutenkin miettinyt, että jokin äänikirjapalvelu voisi sopia itselle, niin lapsen sairastuessa on varmasti paras mahdollinen aika aloittaa kokeilujakso.

 

P.S. Kurkkaa myös muut äänikirjavinkkini