Hyppää sisältöön

Äänikirjoja kesän automatkoille

Julkaistu
Äänikirjoja kesän automatkoille

Kiikkuvan kirjapyllyn perheessä äänikirjat ja automatkat kuuluvat erottamattomasti yhteen. Yhteisen äänikirjan kuunteleminen tekee matkustamisesta sopivalla tavalla sosiaalista ja auttaa lapsia jaksamaan riitelemättä pitkiäkin ajomatkoja.

Sille, miksi olemme äänikirjojen suurkuluttajia, on myös yksi erittäin käytännöllinen syy: Sudenkuono kärsii pahasta matkapahoinvoinnista. Oman kirjan lukeminen, video- tai lautapelien pelaaminen tai videoiden katseleminen automatkoilla ei siis Sudenkuonon kohdalla tule kuuloonkaan.

Koko perheelle sopivan äänikirjan löytäminen ei kuitenkaan ole aina kovin helppoa. Olen huomannut, että ainakin nämä neljä seikkaa kannattaa huomioida äänikirjan valinnassa:

 

1. Lukijalla on väliä

Äänikirjan lukijalla todella on merkitystä. Joskus hyvänkin kirjan äänikirjaversio tökkii lukijan takia. Törmätessäsi jossakin äänikirjassa hyvään lukijaan, pistä nimi muistiin. Joskus äänikirjan voi valita ihan vain pelkän lukijan perusteella. Itse pidän esimerkiksi Vesa Vierikon, Kauko Helovirran ja Eppu Nuotion lukutyyleistä.

 

2. Tuttu kirja on hyvä äänikirja

Ainakin meillä käy usein niin, että lapset haluaisivat kuulla heti uudestaan jonkun kohtalaisen pitkän lastenromaanin, jonka olemme juuri lukeneet yhteisesti vaikka iltasaduksi. Itse en halua tarttua liian usein samoihin kirjoihin. Kun lapset olivat pienempiä, saman kirjan lukeminen uudestaan ja uudestaan tuntui vielä jotenkin siedettävältä, mutta siinä vaiheessa, kun on juuri saanut luettua ääneen jonkun monisatasivuisen järkäleen, ei tee heti mieli aloittaa saman kirjan lukemista uudestaan alusta. Tällöin saman kirjan äänikirjaversio on ihana pelastus.

Tutun kirjan kuuntelemisessa on monia muitakin hyviä puolia: Jännittävät juonenkäänteet eivät tunnu liian jännittäviltä, kun ne ovat entuudestaan tuttuja. Tutusta tarinasta tietää, että se sopii koko perheelle. Tuttu tarina imaisee nopeasti mukaansa. Eikä haittaa, vaikka joku kuuntelijoista välillä nukahtaisi; hän saa kyllä tutun tarinan juonenpäästä kiinni taas herätessään.

 

3. Järkäle on ystävä

Sellaisetkin kirjat, jotka tuntuvat aivan liian hervottomilta järkäleiltä lasten kanssa ääneen luettavaksi, saattavat toimia hyvin äänikirjoina. Etenkin pitkillä matkoilla kirjan pituudesta on vain ja ainoastaan hyötyä. Kaikenkarvaiset klassikkoteokset toimivat myös usein hyvin äänikirjoina. Kaikista pisimmillä matkoilla suosimme kirjasarjoja.

 

4. Onko perheen yhteisen äänikirjan oltava lastenkirja?

Joskus kyllästymme Keken kanssa kuuntelemaan pelkkiä lastenkirjoja. Silloin valitsemme kuunneltavaksi aikuisten romaanin, joka on riittävän säädyllinen, eikä sisällä rumaa kielenkäyttöä tai esimerkiksi liian hurjaa väkivaltaa. Olemme kuunnelleen lasten kanssa esimerkiksi Mikä Waltarin Sinuhe Egyptiläisen sekä useita Agatha Christien kesyimpiä murhamysteereitä. Toki aikuisten kirjojen kuunteleminen edellyttää usein myös keskusteluja sekä vaikeiden sanojen selittämistä. Mutta on se sen arvoistakin.

Tänä kesänä perheemme autoilee Lappiin saakka. Mukaan pakkaamme tälläkin kertaa ison pinon hyväksi havaittuja äänikirjoja. Löytyisikö näistä joku teillekin sopiva?

  • John Finnemore: Robin Hood (Lukijat: Tapani Perttu ja Osmo Gröhn)
    • Tämä äänikirja on Kiikkuvan kirjapyllyn lasten ikisuosikki. Mukana lauluja.
  • C. S. Lewis: Kaspianin matka maailman ääriin (Lukija: Lauri Kortelainen)
    • Sudenkuonon valinta
  • Timo Parvela, Björn Sortland & Pasi Pitkänen: Kepler62-sarja (Lukija: Antti LJ Pääkkönen)
    • Ketunhännän valinta
  • Timo Parvela: Ella Lapissa (Lukija: Timo Parvela)
    • Lapin matkasta kertova äänikirja valittiin mukaan, sillä olemmehan matkustamassa Lappiin.
  • Eppu Nuotio: Villilä 1–3 (Lukija: Eppu Nuotio)
    • Karhuntassun valinta. Näitä Villilä-kirjoja en ole itsekään vielä lukenut.
  • Jaakko Hämeen-Anttila: Ali Baba ja neljäkymmentä rosvoa (Lukija: Eero Saarinen)
    • Sadut ovat arabialaisen kulttuurin asiantuntijan suomentamia.
  • Roald Dahl: Iso Kiltti Jätti (Lukija: Martti Mäkelä)
    • Koko perheen suosikki
  • Selma Lagerlöf: Nils Holgerssonin ihmeellinen matka (Lukija: Inkeri Wallenius)
    • Monta monituista kertaa luettu ja kuunneltu kirja

 

PS. Kiikkuva kirjapylly -blogi kesälomailee heinäkuun ajan. Tavataan taas elokuun alussa. Rentouttavaa ja aurinkoista kesää kaikille!