Hyppää sisältöön

Isovanhemmat oikeisiin töihin – isovanhempainvapaa lakiin!

Isovanhempainvapaiden yleistyminen hyödyttäisi koko yhteiskuntaa. Korona on osaltaan näyttänyt kuinka tärkeää isovanhemmuus on.
Julkaistu
Isovanhemmat oikeisiin töihin – isovanhempainvapaa lakiin!

Paljon olisi kertynyt nuotiollaistumisvelkaa ilman isovanhempia. Kuva: Pasi Huttunen

Isovanhemmuus on ollut koronapandemian vuoksi taas tapetilla. Sekä mummit ja ukit, isät ja äidit että lapset ovat tuskailleet rajoituksia, jotka ovat estäneet tapaamasta. Ukki ja mummo eivät tätä nykyä silti vastaa ihan sitä perinteisintä kiikkustuolissa istuvaa, piippua polttelevaa ja herkkuja leipovaa, käsilaukustaan aina karkkia lapsille löytävää kuvaa. Isovanhemmat ovat yhä useammin edelleen työelämässä ja tämän pitäisi huomioida myös perhevapaista päätettäessä.

Ompelukonetaidot ovat hypänneet yhden sukupolven yli. Kuva: Pasi Huttunen

Teimme isyyteen ja työelämään liittyvän julkaisun vuonna 2017. Siinä pohdittiin näitä iänikuisia, mutta silti aina tärkeitä kysymyksiä työn ja perheen yhteensovittamisesta. Kirjoitin aiheesta tännekin. Samana vuonna DNA:n työntekijöille lanseerattiin isovanhempainvapaa. DNA sai tällä positiivista näkyvyyttä ja osoitti yhteiskuntavastuuta, mutta en tiedä onko vastaavaa vieläkään muissa suomalaisissa firmoissa, järjestöissä tai julkisella sektorilla. Pitäisi olla! Kommentoikaa vaikka alle jos se on käytössä jossain muuuallakin.

Nyt kun ikäihmisten roolia työelämässä nostetaan yhä enemmän esiin – kuten vaikka Marketta Rantama ansiokkaasti artikkelissaan tekee – olisi myös isovanhempainvapaa yksi tärkeä osa keskustelua.

Yhteiskunnan tunnistettava isovanhemmuuden merkitys

Isovanhempainvapaa kannattaisi kirjata lakiin esimerkiksi siihen tapaan kuin Maria Ohisalo ehdotti viime vuonna:

”5+5+5-perhevapaamalli mahdollistaa uuden avauksemme myötä sen, että kunkin vanhemman pitämän viiden kuukauden vanhempainvapaan lisäksi viimeisen viiden kuukauden jakson voisi pitää vanhemman sijasta myös isovanhempi.”

En ota tätä esiin hehkutellakseni Vihreitä tai DNA:ta tai edes omaa julkaisuamme muutaman vuoden takaa. Vaikka sitä julkaisuamme on kyllä syytä vähän hehkuttaa. Se on erittäin hyvä! Nostan tämän esiin nyt, koska koronapandemia on tehnyt selväksi, kuinka tärkeä osa perheitä isovanhemmat ovat. Myös yhteiskunnan olisi syytä tunnistaa tämä entistä paremmin. Synnittömiä emme ole Lapsellisissakaan. Toki tiedostamme asian tärkeyden ja olemme sen tuoneet esiin, mutta näkökulmamme on ollut tuoda isovanhemmuutta esiin vähän sellaisena rusinat pullasta -versiona vanhemmuudesta (täällä ja täällä). Tämä on aivan liian kapea näkökulma!

Syödyn kalan määrä on suorassa suhteessa mummolassa vietettyyn aikaan. Kuva: Pasi Huttunen

Jo gradua tehdessäni törmäsin tutkimuksiin isovanhemmuuden merkityksestä ja vielä enemmän toteamuksiin, että asiaa tulisi tutkia enemmän. Yksi arvokas lisä keskusteluun on Ritva Nätkinin artikkeli Petteri Eerolan ja Henna Pirskasen kirjassa Perhe ja tunteet (Gaudeamus 2018). Sieltä käy ilmi, että toisaalta isovanhemmuus on tosiaan huolettomampaa, toisaalta taas ukki tai mummi saa tuplataakan: huolenaiheina ovat omien lasten lisäksi vielä niidenkin lapset. Tämän varmaan tunnistaa moni.

Ei ole oikeaa vastausta siihen, kuinka paljon huolestuneen isovanhemman on sopivaa puuttua asioihin, mutta jos isovanhemmalla on aikaa ja kykyä olla läsnä lapsenlapsilleen ja jakaa hoivavastuuta, niin kovin monessa tapauksessa eivät ruuhkavuosissaan kamppailevat vanhemmat tälle varmaan sano ei.

Läheisyys hyödyttäisi kaikkia

Ukki tai mummi saa tuplataakan: huolenaiheina ovat omien lasten lisäksi vielä niidenkin lapset.

Hyöty isovanhempainvapaasta olisi tietysti ilmeinen lapsenlapselle ja toki myös vanhemmille, joilla olisi taas yksi helpottava palikka lisää arjen suunnittelussa. Ja se lisääntynyt läheisyys ja yhdessäolo olisi varmasti hyväksi myös isovanhemmalle.

Harvinainen ilmiö ei ole sekään, että isovanhemmat kokevat, ettei heillä ole mahdollisuutta viettää riittävästi aikaa lastenlastensa kanssa. Lapsille, vanhemmille ja isovanhemmille tulevien hyötyjen myötä hyötyisi koko yhteiskunta.

Keskustelussa asiasta nousee varmasti esiin se, että mikä estää sitä isovanhempaa ottamasta lomaa ja viettämästä sitä golf-kentällä, Kanarialla, Lapissa tai purjehtimassa sen sijaan, että viettäisi aikaa lapsenlasten kanssa. Ainakin Vihreiden esittämässä mallissa olisi lapsen vanhemmista kiinni, saisiko isovanhempi vapaansa. Lakiin ei kirjattaisi velvoitetta olla kahlittuna lapseen, mutta minusta tuntuu, että sosiaalinen kontrolli kyllä hoitaisi homman. Katsokaa vain kuinka tarkkaan riskiryhmiin kuuluvien ikäihmisten liikkeitä on koronan aikaan kytätty!

Pasi Huttunen, @paspah